Ο Αντικαταστάτης

2

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

O_antikatastatis

Έχοντας υπογράψει κάθε είδους ταινία, από μελλοντολογική περιπέτεια ("Atolladero") και σατιρική βιογραφία ("El Gran Vázquez") έως δραματική επιστημονική φαντασία ("El Bosc"), ο Όσκαρ Αϊμπάρ προσπαθεί να αναδείξει πάντα τη λιγότερο ή περισσότερο φανερή πολιτική πλευρά των ιστοριών του, ακόμα κι αυτές αφορούν τις περιπέτειες της οικογένειας του τηλεοπτικού σίριαλ "Cuéntame" στην φρανκική Ισπανία (έχει σκηνοθετήσει 45 επεισόδιά του). Ο "Αντικαταστάτης" του εξελίσσεται μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1982, μέσω όμως μιας έρευνας την οποία διενεργεί στο παρόν μια νεαρή δημοσιογράφος. Παίρνοντας συνέντευξη από μια ηλικιωμένη γιατρό, προσπαθεί να μάθει πληροφορίες για όσα συνέβησαν τότε στην πόλη τους και αφορούν τη τύχη ενός αστυνομικού που ενεπλάκη στα αδιευκρίνιστα γεγονότα.


Μεταφερόμαστε έτσι μερικές δεκαετίες πριν στη φαινομενικά ειδυλλιακή και παραθαλάσσια Ντένια, όπου έχει μόλις μετατεθεί με την οικογένειά του ο Αντρές. Ένας μεθοδικός κι αποτελεσματικός αστυνομικός που αναζητά πλέον ηρεμία, γρήγορα όμως θα βρεθεί μπλεγμένος στη διερεύνηση των περίεργων συνθηκών της δολοφονίας του προκατόχου του. Η έρευνα θα τον οδηγήσει σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο και μια κοινότητα πλούσιων Γερμανών η οποία απολαμβάνει μια παράξενου τύπου "ασυλία".


Από τη μια μεριά έχουμε μια αστυνομική ίντριγκα και από την άλλη μια "κοινωνική συνθήκη" με πιθανά ύποπτες διαπλοκές, σεναριακά μοτίβα τα οποία αναπόφευκτα θα διασταυρωθούν σε ένα νεονουάρ με πειστική ατμόσφαιρα εποχής και τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα, χάνοντας συχνά ρυθμό, επιστρατεύοντας εύκολες συμπτώσεις, αφήνοντας έξυπνες ιδέες ημιτελείς (η ήττα των Γερμανών στο Μουντιάλ, η εκλογική νίκη των σοσιαλιστών) και πακετάροντας σε μια συνοπτική αφήγηση το (δεύτερο) φινάλε.

Ισπανία. 2021. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: NEO FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αντικαταστάτης

El Sustituto
2
  • Αστυνομική
  • 2021
  • Διάρκεια: 117 '
  • Όσκαρ Αϊμπάρ

Μια Ισπανίδα δημοσιογράφος αναζητά πληροφορίες για την τύχη ενός αστυνομικού ο οποίος το 1982 ενεπλάκη σε μια σκοτεινή υπόθεση δολοφονίας και πολιτικής διαπλοκής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.