Ρετροσπεκτίβα στη Ζακλίν Λέντζου από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου

Ένα τιμητικό αφιέρωμα στην Ελληνίδα σκηνοθέτρια της οποία το έργο αναγνωρίζεται από το σημαντικό κέντρο πολιτισμού.

Δείτε το τρέιλερ του «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου

Το σύνολο του έως τώρα έργου της ταλαντούχας σκηνοθέτριας Ζακλίν Λέντζου, ήτοι οι τέσσερις μικρού μήκους ("Αλεπού", "Hiwa", "Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς",  "Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)") και η πρόσφατη μεγάλου "Σελήνη, 66 Ερωτήσεις", πρόκειται να παρουσιαστεί στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου (24/6).

Η ρετροσπεκτίβα προς τιμήν της διοργανώνεται με αφορμή την κυκλοφορία του ολοκληρωμένου ντεμπούτου της στην Αγγλία, το οποίο πριν από λίγες εβδομάδες απέσπασε δύο βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (α' ανδρικού ρόλου, μοντάζ). Βέβαια, η Λέντζου τα τελευταία χρόνια έχει διακριθεί πολλάκις ήδη με τις μικρού μήκους της, έχοντας βραβευθεί σε μερικά από τα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ (Κάνες, Βερολίνο, Λοκάρνο).

Λίγο νωρίτερα, στις 22/6, τo "Σελήνη, 66 Ερωτήσεις" προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος "Woman with a Moving Camera" του BFI, ενώ παράλληλα η Λέντζου θα παραδώσει masterclass στη σχολή από όπου αποφοίτησε, το London Film School. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη ρετροσπεκτίβα στο εξωτερικό που γίνεται στη φιλμογραφια της Λέντζου, ένα ελάχιστο δείγμα της ξεχωριστής κινηματογραφικής ματιάς της δημιουργού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.