Μεγάλο αφιέρωμα στο Νίκο Νικολαΐδη στο θερινό σινεμά Στέλλα

Η ομάδα του Cinematek στήνει στον κυψελιώτικο κινηματογράφο μια ρετροσπεκτίβα του enfant terrible του ελληνικού σινεμά.

o_xamenos_ta_pairnei_ola «Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα»

Ρετροσπεκτίβα σε έναν από τους πλέον ιδιοσυγκρασικούς Έλληνες σκηνοθέτες, το Νίκο Νικολαΐδη, πραγματοποιεί η ομάδα του περιοδικού Cinematek στο θερινό σινεμά Στέλλα της Κυψέλης.

Το αφιέρωμα που διαρκεί από τις 20/6 έως τις 25/7, διοργανώνεται 15 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού και κατά τη διάρκειά του πρόκεται να προβληθεί η πλήρης φιλμογραφία του Νικολαΐδη. Μεταξύ άλλων, μιλαμε για ταινίες - ορόσημα του ελληνικού κινηματογράφου, όπως τα "Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα" (1979) και η "Γλυκιά Συμμορία" (1983). Επιπλέον, στο πρόγραμμα των προβολών βρίσκεται και το ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή και το έργο του Νικολαΐδή "Directing Hell" (2011), σε σκηνοθεσία Χρήστου Χουλιάρα.

Πιο αναλυτικά, οι οχτώ μεγάλου μήκους ταινίες του Νικολαΐδη χωρίζονται σε δύο ολοκληρωμένες και μια ανολοκλήρωτη τριλογία. Η πρώτη χρονολογικά ονομάζεται "Το σχήμα του εφιάλτη που έρχεται" και μας τοποθετεί στο μέλλον σε ένα απροσδιόριστο δυστοπικό και ολοκληρωτικό περιβάλλον, οικολογικής και κοινωνικής καταστροφής. Οι ταινίες που ανήκουν σ’ αυτήν την τριλογία είναι η "Ευρυδίκη 2037" (1975), η "Πρωινή Περίπολος" (1987) και τέλος, το "Zero Years" (2005).

evridikiba2037
"Ευρυδίκη ΒΑ2037"

Η δεύτερη τριλογία έχει τίτλο "Όχι πια εδώ" και αφορά ένα αυτοαναφορικό παρελθόν και παρόν του σκηνοθέτη αλλά και της γενιάς του rock 'n' roll στην Ελλάδα. Σε αυτή την τριλογία ανήκουν οι ταινίες: "Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα" (1979), η "Γλυκιά Συμμορία" (1983) και "Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα" (2003). Με τη σειρά τους, στην τρίτη ανολοκλήρωτη τριλογία ή το δίπτυχο "Αυτοί που αγάπησαν ένα πτώμα" που αφορά μια υπερρεαλιστική ονειρική και σουρεαλιστική κινηματογραφική γραφή γύρω από τη νεκροφιλική εμοννή του σκηνοθέτη, εντάσσονται οι ταινίες: "Singapore Sling" (1990) και "Θα σε δω στην Κόλαση Αγάπη μου" (1999).

tha_se_do_stin_kolasi_agapi_mou
"Θα σε δω στην Κόλαση Αγάπη μου"

Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από μια ειδική έκδοση του περιοδικού Cinematek, με κείμενα και live παρουσιάσεις από πρωταγωνιστές του έργου του και νέους σκηνοθέτες. Συμμετέχουν: Γιάννης Αγγελάκας, Αλέξης Αλεξίου, Μισέλ Βάλεϊ, Γιάννης Βεσλεμές, Αντώνης Κόκκινος, Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Σταύρος Μαρκουλάκης, Στέλιος Μωραϊτίδης, Βίβιαν Παπαγεωργίου, Μάνος Παπαδάκης, Νίκος Πάστρας, Στέργιος Πάσχος, Γιώργος Τελτζίδης, Νίκος Τσεμπερόπουλος, Άγγελος Φραντζής, Χρήστος Χουλιάρας.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος στο Νίκο Νικολαΐδη:

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022
    21:00 – DIRECTING HELL, του Χρήστου Χουλιάρα 79’ 
    22:30 – Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ… 8’ 
    22:45 – LACRIMAE RERUM 11’ 
    23:00 – ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΒΑ2037 105’

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
    21:00 – SINGAPORE SLING 115’
    23:00 – ΠΡΩΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ 108’

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022
    21:00 – ΓΛΥΚΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ 151’ 
    23:30 – ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ 110’

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022
    21:00 – Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ 120’ 
    23:00 – THE ZERO YEARS 120’

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022
    21:00 – ΤΑ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΑΚΟΜΑ 110’ 
    23:00 – ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ 120’

Προπώληση εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.