Στην ταινία "Κβο Βάντις, Άιντα;" το βραβείο LUX 2022

Το οσκαρικά υποψήφιο δράμα της Τζασμίλα Ζμπάνιτς επικράτησε στη συναισθηματικά φορτισμένη απονομή του Ευρωκοινοβουλίου.

lux_award2022_1 ©Alain Rolland, European Union 2022

Το φετινό βραβείο LUX, δηλαδή το χρυσό αγαλματίδιο που απονέμουν κάθε χρόνο με τις ψήφους τους οι Ευρωβουλευτές και οι Ευρωπαίοι πολίτες, απονεμήθηκε στο Στρασβούργο στην ταινία "Κβο Βάντις, Άιντα;" της Τζασμίλα Ζμπάνιτς.

Η υπόθεση του φιλμ διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1995, όταν ο σερβικός στρατός καταλαμβάνει τη βοσνιακή Σρεμπρένιτσα. Η Άιντα εργάζεται ως διερμηνέας για τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, στο στρατόπεδο των οποίων καταφθάνουν χιλιάδες κάτοικοι της πόλης. Καθώς η τεταμένη κατάσταση γίνεται ασφυκτική, εκείνη θα πρέπει να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για τον εαυτό της και την οικογένειά της. Διαβάστε την κριτική του "α" για την ταινία εδώ.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη απονομή, η Ζμπάνιτς παρέλαβε το βραβείο συνοδευόμενη από τη Μουνίρα Σούμπασιτς, επιζήσασα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα και πρόεδρος της Ένωσης των Μητέρων της Σρεμπρένιτσα, η οποία μοιράστηκε με το κοινό ένα συγκινητικό λόγο. Μεταξύ άλλων δήλωσε: "Εξαιτίας όσων συνέβησαν στη Σρεμπρένιτσα, έχασα 22 μέλη της οικογένειάς μου εκ των οποίων το σύζυγο και το γιο μου. Ο γιος μου αγνοούταν για χρόνια, μέχρι που κάποια στιγμή βρέθηκαν δύο οστά του. Εκείνα έθαψα για να μπορέσω να πενθήσω. Στην Ουκρανία αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μητέρες που κλαίνε, που ψάχνουν τα κόκκαλα των παιδιών του. Κάνω έκκληση να κάνετε ό,τι μπορείτε για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μια και μόνο μάνα που υποφέρει είναι αρκετή". Ενώ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα εγκλήματα που έγιναν στη Σρεμπρένιτσα, αλλά παραμένουν άλυτα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το χειρότερο πράγμα στον κόσμο είναι να περιμένεις να αποδοθεί δικαιοσύνη. Εμείς περιμένουμε εδώ και 27 χρόνια".

lux_award2022_2
©Brigitte Hase, European Union 2022

Από τη μεριά της, η Ζμπάνιτς δήλωσε στο πόντιουμ: "Πίστευα πως ο πόλεμος στη χώρα μου θα ήταν ο τελευταίος που θα βίωνε η Ευρώπη. Επιτρέψαμε, όμως, να συμβεί αυτός στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να αφήσουμε να διαιωνιστεί αυτό το φαινόμενο, σας εκλιπαρώ κάντε ό,τι μπορείτε για να σταματήσει". Η σκηνοθέτρια έλαβε το βραβείο LUX από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία στο λόγο της ανέφερε πως: "Αυτή η ταινία είναι ένα ισχυρό κάλεσμα ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνει για όλες τις γυναίκες και της μητέρες της Σρεμπρένιτσα, οι οποίες βίωσαν το φριχτό θάνατο περισσότερων από 8.000 αγαπημένων τους. Τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις και τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν πρέπει να ξεχαστούν. Το βραβείο LUX δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στην πολιτική δουλειά που κάνουμε εμείς και τη δημιουργική δουλειά των Ευρωπαίων κινηματογραφιστών. Οι ταινίες που βραβεύονται με το LUX απηχούν μέσω της τέχνης το αίσθημα για την πάλη υπέρ των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία".

Μαζί με το "Κβο Βάντις, Άιντα", το βραβείο LUX διεκδίκησαν η βραβευμένη στις Κάνες γερμανική "Μεγάλη Απόδραση" του Σεμπάστιαν Μέιζε και το υποψήφιο για δύο Όσκαρ ντοκιμαντέρ από τη Δανία "Flee" (Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.