Μεγάλη Απόδραση

3,5

Βραβευμένος από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία και το φεστιβάλ Κανών ύμνος στην ασίγαστη ανθρώπινη ανάγκη για ελευθερία. Ωμή καταγραφή, σπαρακτικό ψυχολογικό πορτρέτο και μια αντισυμβατική ερωτική ιστορία με πολιτικές αναφορές.

Megali_apodrasi

Η σύγχρονη ιστορία όλων ανεξαιρέτως των προηγμένων δυτικών κρατών δεν είναι γραμμένη μόνο με φωτεινές και ηρωικές δημοκρατικές παραγράφους. Πολλές σκοτεινές σελίδες της παραμένουν ακόμα αδιάβαστες, ενώ σε άλλες αφιερώνεται χρόνος εκ των υστέρων, όταν πια η πολιτικοκοινωνική κριτική είναι εύκολη και ασφαλής. Όπως στην περίπτωση της "Παραγράφου 175", του μοναδικού νόμου ο οποίος έμεινε ανέγγιχτος από τη μετάβαση της Δυτικής Γερμανίας στη μεταναζιστική περίοδο. Θεσπισμένος το 1871, εφαρμόστηκε με πολλαπλές τροποποιήσεις έως το 1994 και αφορούσε τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών, οι οποίες θεωρούνταν εγκληματικές και οδήγησαν σε φυλάκιση 140.000 ανθρώπους.

Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Χανς, τον οποίο πρωτοσυναντάμε φυλακισμένο το 1968. Συλληφθείς με αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν από κρυφή κάμερα σε δημόσιες τουαλέτες (ένα ευρηματικό super-8 φιλμ στην αρχή μας περιγράφει τις δραστηριότητές του), έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του πίσω από τα κάγκελα, χωρίς να χάσει το ερωτικό πάθος του και τη θέλησή του για ζωή. Στη δεύτερη ταινία του (το "Still Life" του 2011 είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Μέιζε τον παρακολουθεί χωρίς να δραματοποιεί τις πράξεις του και να μεγεθύνει τα συναισθήματά του. Ρεαλιστής, ψύχραιμος, μα και βαθιά ρομαντικός σκηνοθέτης, αντιμετωπίζει τον ήρωά του περισσότερο σαν έναν ασυμβίβαστο καλλιτέχνη που δεν μπορεί να ζωγραφίσει ή να γράψει περιορίζοντας την αυθόρμητη έκφρασή του και λιγότερο σαν έναν ακτιβιστή που διεκδικεί τα στοιχειώδη δικαιώματά του. Ο Χανς είναι ένας ήσυχος, εσωστρεφής άνθρωπος που απλά ξέρει να αγαπά χωρίς (φυλετικούς, φυσικούς, κοινωνικούς) περιορισμούς.

Η στάση του είναι ένα είδος αντεξουσιαστικής εξέγερσης ενταγμένης αθόρυβα σε μια καθημερινή ρουτίνα εγκλεισμού, η οποία αποκτά εφιαλτικές, καφκικές διαστάσεις καθώς "διαστέλλεται" μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Από το 1968 θα μεταφερθούμε στο 1945 κι από εκεί στο 1957, με την αφήγηση να πηγαινοέρχεται ανάμεσα στις δεκαετίες και τις προσπάθειες του Χανς να ικανοποιήσει τον ασίγαστο πόθο του για ερωτική ελευθερία. Σταδιακά, η παράξενα οικεία σχέση που θα αναπτύξει με τον Βίκτορ, ένα ναρκομανή βαρυποινίτη ο οποίος αρχικά τον απεχθάνεται, θα εξελιχθεί στο μοναδικό σημείο αναφοράς του σ’ έναν κόσμο ανελεύθερο, καταπιεστικό και εκδικητικό (αυτόν της μεταπολεμικής Γερμανίας). Μια σειρά από διακριτικές αναφορές τον συνδέουν ευθέως με το ναζιστικό παρελθόν, ενώ μια σύντομη, αφοπλιστικά απλή σκηνή φέρνει σε ευφυή αντιδιαστολή το μικρόκοσμο μιας ευρωπαϊκής φυλακής με την ιστορία της ανθρωπότητας (ο άνθρωπος στο φεγγάρι), την τεχνολογική και κοινωνική πρόοδο με τις "μικρές" ηθικές αξίες που αυτή συντρίβει στο πέρασμά της. Η ελευθερία, όπως αποδεικνύει το αριστουργηματικά βουβό φινάλε, είναι τελικά μια πολύ διφορούμενη έννοια.

Γερμανία, Αυστρία. 2021. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Μεγάλη Απόδραση

Grosse Freiheit / Great Freedom
3,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 116 '
  • Σεμπάστιαν Μέιζε

Στη μεταπολεμική Γερμανία ο Χανς φυλακίζεται επανειλημμένα γιατί είναι ομοφυλόφιλος. Η μόνη σταθερή σχέση στη ζωή του γίνεται εκείνη με τον επί σειρά ετών συγκρατούμενό του Βίκτορ, έναν καταδικασμένο δολοφόνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.