Οδηγός Cinema

Θερινοί Κινηματογράφοι Κριτικές Ταινίων Ειδικές Προβολές Αρχείο Ταινιών Ανά Εβδομάδα Πρεμιέρας Αθηνόραμα club

Πρώτη προβολή της ψηφιακά αποκατεστημένης ταινίας "Πρόσωπο με Πρόσωπο" του Ροβήρου Μανθούλη

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Έλληνα σκηνοθέτη, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει μία πρώτη προβολή του αναγνωρισμένου του φιλμ στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, αλλά και διαδικτυακά.

Πρόσωπο με Πρόσωπο

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον σπουδαίο έλληνα δημιουργό Ροβήρο Μανθούλη, μερικές εβδομάδες μετά τον θάνατό του. Ο Ροβήρος Μανθούλης, πρωτοπόρος της ανανέωσης του ελληνικού κινηματογράφου και πρωτεργάτης του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, υπήρξε μια σπάνια περίπτωση δημιουργού και ανθρώπου που συνδύαζε ταλέντο και ήθος. Ήταν ένας από τους τελευταίους "μεγάλους" της γενιάς του.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου (9.30 μ.μ.), στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, με ελεύθερη είσοδο, θα προβληθεί σε πρώτη προβολή, ψηφιακά αποκατεστημένη σε 4Κ, η εμβληματική ταινία του "Πρόσωπο με πρόσωπο" (1966) . Η ταινία θα προβληθεί και διαδικτυακά (online προβολή διαθέσιμη για 24 ώρες). Η προβολή συμπίπτει με τη διεξαγωγή του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας όπου ήδη παίχτηκε με επιτυχία το πρώτο επεισόδιο από την θρυλική σειρά του Ροβήρου Μανθούλη "Ακυβέρνητες πολιτείες" σε συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX που θα δείξει το σύνολο της σειράς.

Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη, Πρόσωπο με πρόσωπο (1966) αποκαταστάθηκε ψηφιακά σε 4Κ στο μεγαλύτερο εργαστήριο της Ευρώπης L’Immagine Ritrovata -σε συνεργασία με ελληνικά εργαστήρια. Η αποκατάσταση εικόνας και ήχου έγινε από τα πρώτης γενιάς αρνητικά 35mm που συντηρούνται στα αρχεία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Η υποδειγματική αυτή δουλειά πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος "A Season of Classic Films”, μια πρωτοβουλία της ACE –Association des Cinémathèques Européennes (Ένωση Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών), ως μέρος του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη MEDIA και με την υποστήριξη του προγράμματος ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Αττικής. Υπεύθυνη του έργου  αποκατάστασης ήταν η Ηλέκτρα Βενάκη.

Πρόσωπο με Πρόσωπο

Στόχος του προγράμματος A Season of Classic Films είναι ο εορτασμός και η ανάδειξη της κινηματογραφικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Το 2022 είναι η δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος "ανοίγει" το φετινό, πανευρωπαϊκό πρόγραμμα με την πρεμιέρα της αποκατεστημένης ταινίας του Μανθούλη.

Η βασική ιστορία της ταινίας αφορά έναν φτωχό καθηγητή Αγγλικών που κάνει φροντιστήριο στην κόρη μιας οικογένειας νεόπλουτων και φλερτάρει τόσο με την κόρη όσο και με τη μάνα της. Οι εσωτερικές συγκρούσεις του ήρωα, η μικροαστική πικρία, η συντριβή των ονείρων της νιότης και οι συμβιβασμοί στην υποκρισία του μεγαλοαστικού περιβάλλοντος αποδίδονται με μια οξεία αίσθηση του χιούμορ στους διάλογους. Παραπέρα όμως ο Μανθούλης, με το καινοτόμο σκηνοθετικό ύφος του καυτηριάζει την προδικτατορική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σατιρίζει την ανερχόμενη τάξη των νεόπλουτων και επιπλέον στιγματίζει την πολεοδομική καταστροφή της Αθήνας την δεκαετία του 1960.

Πρόσωπο με Πρόσωπο

Το φιλμ γυρίστηκε λίγο πριν τη Δικτατορία και αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στην Αθήνα της πολεοδομικής ανάπτυξης και στα αδιέξοδα της νέας γενιάς. Σενάριο δεν υποβλήθηκε στη λογοκρισία και το γύρισμα άρχισε με την άδεια για ένα προηγούμενο ντοκιμαντέρ. Η κόπια πρόλαβε να βγει από το εργαστήριο για να πάρει μέρος στο θρυλικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1966. Εκεί ξεσήκωσε τη φοιτητική νεολαία, εντυπωσίασε τους ξένους κριτικούς και πήρε το Βραβείο Σκηνοθεσίας. Τη κριτική επιτροπή απάρτιζαν οι: Γιάννης Τσαρούχης, Μάνος Χατζιδάκις, Έλλη Λαμπέτη, Φιλοποίμην Φίνος, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Γρηγόρης Γρηγορίου. Το κοινό περίμενε τον σκηνοθέτη στην έξοδο, τον σήκωσε στους ώμους, σαν ολυμπιονίκη, και τον πήγε στους έκπληκτους Γάλλους κριτικούς που τον περίμεναν στο καφενείο για να του πάρουν συνέντευξη.

Τον επόμενο χρόνο, το "Πρόσωπο με Πρόσωπο" κλήθηκε να πάρει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ, αρχής γενομένης από το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Νέου Κινηματογράφου στην πόλη Υέρ της νότιας Γαλλίας. Το Φεστιβάλ έκανε έναρξη με την ταινία την 21η Απριλίου 1967, ημέρα που έγινε το χουντικό πραξικόπημα στην Ελλάδα. Η ταινία βέβαια ήταν προφητική, αλλά τέτοια σύμπτωση δεν μπορούσε να την περιμένει κανείς. Πιθανότατα υπήρξε η πρώτη αντιχουντική εκδήλωση που έγινε στο εξωτερικό, με δεκάδες δημοσιογράφους, κάμερες , μικρόφωνα και με τις συνεντεύξεις του Μανθούλη να μεταδίδονται το ίδιο βράδυ από πολλά ευρωπαϊκά ραδιόφωνα.

Την επόμενη εβδομάδα το Φεστιβάλ Κανών οργάνωσε μια ειδική προβολή, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες της χούντας. Η ταινία απαγορεύτηκε στην Ελλάδα "καθ’ άπασαν την επικράτειαν, δια λόγους γενικοτέρας θέσεως", το διαβατήριο του σκηνοθέτη ακυρώθηκε, η αστυνομία επισκέφτηκε το σπίτι του, το όνομά του μπήκε στη μαύρη λίστα που δεν έπρεπε να αναφέρει ο τύπος. Αυτοεξόριστος πια στο Παρίσι, ο Ροβήρος Μανθούλης ξεκινά μια μακρόχρονη και δημιουργική συνεργασία με την Γαλλική Τηλεόραση και αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες της διασποράς.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Pool your cinema: Η πιο ξεχωριστή εμπειρία θερινού σινεμά στο Ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία"

Αγαπημένες κλασικές ταινίες και μεγάλες επιτυχίες του Χόλιγουντ μάς δίνουν ραντεβού κάτω από τ’ αστέρια σε ένα ρομαντικό σκηνικό.

27/06/2022

Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Καμπανέλλη στην Ταινιοθήκη

Για πολλούς άγνωστη, η κινηματογραφική συμβολή του Ιάκωβου Καμπανέλλη στον ελληνικό κινηματογράφο είναι αξιοσημείωτη και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμάει το έργο του μεγάλου Έλληνα με μια σειρά προβολών στον θερινό κινηματογράφο "Λαΐς".

Οι νικητές του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τους τίτλους των ταινιών στις οποίες απένειμε τις δάφνες της η διοργάνωση.

12ο Athens Open Air Film Festival: Πανελλήνια πρεμιέρα για τη "Χαμένη Κόρη" της Μάγκι Τζίλενχαλ

Η σκηνοθέτιδα θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα για να παρουσιάσει το πολυσυζητημένο κινηματογραφικό της ντεμπούτο, το οποίο θα προβληθεί στο Θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού".

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ στη Βόρεια Εύβοια

Ο Γερμανός σκηνοθέτης θα παρευρεθεί στην Εύβοια για την προβολή του ντοκιμαντέρ του "Ο Δασοποιός", στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Evia Film Project από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αποκατάσταση και προβολή σπάνιων κλασικών φιλμ στο "Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου"

Βωβός γαλλικός κινηματογράφος, το εμβληματικό δράμα του Μανθούλη, η αρχική εκδοχή του ΝτεΠάλμα και άλλες εξαιρετικές ταινίες σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση.

"Όταν απλώσουν τα κύματα… θα μπω ξανά να κολυμπήσω": Ένας εικαστικός διάλογος υδάτινου και ανθρώπινου στοιχείου

Ο Γιώργος Κεβρεκίδης παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του στη Genesis, η οποία πρόκειται για την τελευταία που θα εγκαινιαστεί στη γκαλερί αυτό το καλοκαίρι.