Πρώτη προβολή της ψηφιακά αποκατεστημένης ταινίας "Πρόσωπο με Πρόσωπο" του Ροβήρου Μανθούλη

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Έλληνα σκηνοθέτη, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει μία πρώτη προβολή του αναγνωρισμένου του φιλμ στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, αλλά και διαδικτυακά.

Πρόσωπο με Πρόσωπο

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον σπουδαίο έλληνα δημιουργό Ροβήρο Μανθούλη, μερικές εβδομάδες μετά τον θάνατό του. Ο Ροβήρος Μανθούλης, πρωτοπόρος της ανανέωσης του ελληνικού κινηματογράφου και πρωτεργάτης του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, υπήρξε μια σπάνια περίπτωση δημιουργού και ανθρώπου που συνδύαζε ταλέντο και ήθος. Ήταν ένας από τους τελευταίους "μεγάλους" της γενιάς του.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου (9.30 μ.μ.), στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, με ελεύθερη είσοδο, θα προβληθεί σε πρώτη προβολή, ψηφιακά αποκατεστημένη σε 4Κ, η εμβληματική ταινία του "Πρόσωπο με πρόσωπο" (1966) . Η ταινία θα προβληθεί και διαδικτυακά (online προβολή διαθέσιμη για 24 ώρες). Η προβολή συμπίπτει με τη διεξαγωγή του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας όπου ήδη παίχτηκε με επιτυχία το πρώτο επεισόδιο από την θρυλική σειρά του Ροβήρου Μανθούλη "Ακυβέρνητες πολιτείες" σε συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX που θα δείξει το σύνολο της σειράς.

Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη, Πρόσωπο με πρόσωπο (1966) αποκαταστάθηκε ψηφιακά σε 4Κ στο μεγαλύτερο εργαστήριο της Ευρώπης L’Immagine Ritrovata -σε συνεργασία με ελληνικά εργαστήρια. Η αποκατάσταση εικόνας και ήχου έγινε από τα πρώτης γενιάς αρνητικά 35mm που συντηρούνται στα αρχεία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Η υποδειγματική αυτή δουλειά πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος "A Season of Classic Films”, μια πρωτοβουλία της ACE –Association des Cinémathèques Européennes (Ένωση Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών), ως μέρος του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη MEDIA και με την υποστήριξη του προγράμματος ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Αττικής. Υπεύθυνη του έργου  αποκατάστασης ήταν η Ηλέκτρα Βενάκη.

Πρόσωπο με Πρόσωπο

Στόχος του προγράμματος A Season of Classic Films είναι ο εορτασμός και η ανάδειξη της κινηματογραφικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Το 2022 είναι η δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος "ανοίγει" το φετινό, πανευρωπαϊκό πρόγραμμα με την πρεμιέρα της αποκατεστημένης ταινίας του Μανθούλη.

Η βασική ιστορία της ταινίας αφορά έναν φτωχό καθηγητή Αγγλικών που κάνει φροντιστήριο στην κόρη μιας οικογένειας νεόπλουτων και φλερτάρει τόσο με την κόρη όσο και με τη μάνα της. Οι εσωτερικές συγκρούσεις του ήρωα, η μικροαστική πικρία, η συντριβή των ονείρων της νιότης και οι συμβιβασμοί στην υποκρισία του μεγαλοαστικού περιβάλλοντος αποδίδονται με μια οξεία αίσθηση του χιούμορ στους διάλογους. Παραπέρα όμως ο Μανθούλης, με το καινοτόμο σκηνοθετικό ύφος του καυτηριάζει την προδικτατορική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σατιρίζει την ανερχόμενη τάξη των νεόπλουτων και επιπλέον στιγματίζει την πολεοδομική καταστροφή της Αθήνας την δεκαετία του 1960.

Πρόσωπο με Πρόσωπο

Το φιλμ γυρίστηκε λίγο πριν τη Δικτατορία και αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στην Αθήνα της πολεοδομικής ανάπτυξης και στα αδιέξοδα της νέας γενιάς. Σενάριο δεν υποβλήθηκε στη λογοκρισία και το γύρισμα άρχισε με την άδεια για ένα προηγούμενο ντοκιμαντέρ. Η κόπια πρόλαβε να βγει από το εργαστήριο για να πάρει μέρος στο θρυλικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1966. Εκεί ξεσήκωσε τη φοιτητική νεολαία, εντυπωσίασε τους ξένους κριτικούς και πήρε το Βραβείο Σκηνοθεσίας. Τη κριτική επιτροπή απάρτιζαν οι: Γιάννης Τσαρούχης, Μάνος Χατζιδάκις, Έλλη Λαμπέτη, Φιλοποίμην Φίνος, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Γρηγόρης Γρηγορίου. Το κοινό περίμενε τον σκηνοθέτη στην έξοδο, τον σήκωσε στους ώμους, σαν ολυμπιονίκη, και τον πήγε στους έκπληκτους Γάλλους κριτικούς που τον περίμεναν στο καφενείο για να του πάρουν συνέντευξη.

Τον επόμενο χρόνο, το "Πρόσωπο με Πρόσωπο" κλήθηκε να πάρει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ, αρχής γενομένης από το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Νέου Κινηματογράφου στην πόλη Υέρ της νότιας Γαλλίας. Το Φεστιβάλ έκανε έναρξη με την ταινία την 21η Απριλίου 1967, ημέρα που έγινε το χουντικό πραξικόπημα στην Ελλάδα. Η ταινία βέβαια ήταν προφητική, αλλά τέτοια σύμπτωση δεν μπορούσε να την περιμένει κανείς. Πιθανότατα υπήρξε η πρώτη αντιχουντική εκδήλωση που έγινε στο εξωτερικό, με δεκάδες δημοσιογράφους, κάμερες , μικρόφωνα και με τις συνεντεύξεις του Μανθούλη να μεταδίδονται το ίδιο βράδυ από πολλά ευρωπαϊκά ραδιόφωνα.

Την επόμενη εβδομάδα το Φεστιβάλ Κανών οργάνωσε μια ειδική προβολή, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες της χούντας. Η ταινία απαγορεύτηκε στην Ελλάδα "καθ’ άπασαν την επικράτειαν, δια λόγους γενικοτέρας θέσεως", το διαβατήριο του σκηνοθέτη ακυρώθηκε, η αστυνομία επισκέφτηκε το σπίτι του, το όνομά του μπήκε στη μαύρη λίστα που δεν έπρεπε να αναφέρει ο τύπος. Αυτοεξόριστος πια στο Παρίσι, ο Ροβήρος Μανθούλης ξεκινά μια μακρόχρονη και δημιουργική συνεργασία με την Γαλλική Τηλεόραση και αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες της διασποράς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι είδαν οι Έλληνες στο σινεμά το 2025;

Με μια ελληνική ταινία στην κορυφή για δεύτερη συνεχόμενη φορά έκλεισε η κινηματογραφική χρονιά, η οποία πρόσφερε τις δικές της εκπλήξεις και απογοητεύσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/01/2026

Το όνομά του είναι Τέρνερ, Κάλουμ Τέρνερ: Το φαβορί για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Αρραβωνιασμένος με την Ντούα Λίπα, υποστηρικτής της Τσέλσι και πρωταγωνιστής σε ταινία του Τζόρτζ Κλούνει. Τι ξέρουμε για τη νέα εκδοχή του πράκτορα 007;

Ο Καποδίστριας, ο Άγιος Παΐσιος και πώς οι πιστοί βρίσκουν το δρόμο για τις αίθουσες

Η "επιστροφή της θρησκείας" δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την πολιτιστική βιομηχανία ανοίγοντας το δρόμο για την προσέλκυση ενός νέου ειδικού κοινού.

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, πώς ήταν να συμπρωταγωνιστείς με ένα κοράκι;

Συναντήσαμε το διάσημο ηθοποιό στο Βερολίνο για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ταινία του Ντίλαν Σάουθερν, όπου υποδύεται έναν πατέρα που καταρρέει από το πένθος.

"Και ΕΛ και ΑΛ": To βραβευμένο ντοκιμαντέρ για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα έρχεται στη Στέγη

Το "Και ΕΛ και ΑΛ" θα προβληθεί στις 21 Ιανουαρίου στη Μικρή Σκηνή, παρουσία του σκηνοθέτη, Ιλίρ Τσούκο, και συντελεστών της ταινίας.

Μην περιμένεις στην ουρά: Οι πιο δυνατές ταινίες της πόλης σε περιμένουν στο More.com

Οι πιο δημοφιλείς ταινίες σε περιμένουν στο More.com και More.com App, οπότε εξασφάλισε την θέση σου, η οποία είναι μόλις λίγα κλικ μακριά.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες, σήμερα Πέμπτη 08/01.