5 ταινίες για τη Μέρα του Πατέρα

Μια λίστα με κινηματογραφικούς μπαμπάδες που μας έμειναν αξέχαστοι.

boyhood1 «Μεγαλώνοντας»

Συνήθως οι πατεράδες που έχουν εντυπωθεί εντονότερα στο συλλογικό ασυνείδητο εξαιτίας του σινεμά, είναι εκείνοι οι οποίοι δεν υπήρξαν και οι καλύτεροι γονείς, για να το θέσουμε ευγενικά. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, εκείνον του Τζακ Νίκολσον στη "Λάμψη" ή ακόμα κα τον Νταρθ Βέιντερ στον "Πόλεμο των Άστρων". Ανήμερα στης γιορτής του Πατέρα, ωστόσο, αναπολούμε εκείνους τους κινηματογραφικούς μπαμπάδες που γέμισαν με θαλπωρή τη μεγάλη οθόνη.

"Ψάχνοντας το Νέμο" (Άντριου Στάντον, 2003)

finding_nemo

Το αξιολάτρευτο ψάρι κλόουν, ο Μέρλιν, είναι σίγουρα μία από τις πιο γλυκές πατρικές φιγούρες που έχει σκαρφιστεί το σινεμά. Αφού μεγάλωσε μόνος το γιο του, Νέμο, ετοιμάζεται για την περιπέτεια της ζωής του όταν το ψαράκι εξαφανίζεται, σε ένα αριστουργηματικό και γεμάτο καρδιά animation.

"Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου" (Λούκα Γκουαντανίνο, 2017)

call_me_by_your_name_michael

Εμφανίζεται λίγο στην ταινία, ωστόσο, ο Μάικλ Στούλμπαργκ που ενσαρκώνει τον πατέρα του χαρακτήρα του Τιμοτέ Σαλαμέ, παραδίδει ένα μονόλογο που μένει αξέχαστος. Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή, ο Στούλμπαργκ μετατρέπεται στον προστάτη και τον έμπιστο φίλο που όλοι θα θέλαμε να έχουμε, εάν βρισκόμασταν σε μια εκτεθειμένη όσο και εύθραυστη θέση, όπως ο κινηματογραφικός γιος του.

"Μεγαλώνοντας" (Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, 2014)

boyhood2

Η συγκινητική ταινία του Αμερικανού indie μαέστρου Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ γυρίστηκε σε βάθος 12 χρόνων, στα οποία ο Ίθαν Χοκ υποδύθηκε έναν οικείο, ελαττωματικό και βαθιά τρυφερό μπαμπά. Έναν άντρα ο οποίος ήταν ικανός να παρακάμψει την απόσταση που τον χώριζε από τα παιδιά του, να αντιμετωπίσει τα λάθη του και εν τέλει, να είναι εκεί όταν τον χρειάζονταν αυτοί που αγαπούσε.

"Minari" (Λι Άιζακ Τσουνγκ, 2020)

Στο ρόλο που τον "έμπασε" στο διεθνές κινηματογραφικό προσκήνιο, ο σταθερά εξαιρετικός Στίβεν Γέουν δίνει βάθος και ψυχή σε ένα λαϊκό τύπο πατέρα. Εκείνου που κυνηγά τα όνειρά του με στόχο να παρέχει τα πάντα στην οικογένειά του. Κι όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν τα σχέδια στραβώνουν, καλείται να αναμετρηθεί πρώτα με τον εαυτό του προτού επουλωθούν οι πληγές που προκάλεσε άθελά του.

"American Pie" (Πολ Βάιτζ, 1999)

american_pie

Επιλογή μεταξύ σοβαρού και αστείου στη λίστα, αλλά, το αντίκτυπο που είχε η ερμηνεία του πολύπειρου Γιουτζίν Λέβι ως ο πατέρας του Τζιμ (Τζέισον Μπιγκς), έφτασε στο βαθμό που δημιούργησε ένα νέο ανθρωπότυπο. Μάλιστα, στα credits του "American Pie" ο ρόλος του Λέβι αναφέρεται απλά ως "Μπαμπάς του Τζιμ"! Άβολος όσο και διακριτικός, αυτός ο μπαμπάς, μπορεί να μην ξέρει καλά πώς να διαχειριστεί τη σεξουαλικότητα του γιου του, αλλά είναι αδύνατο να μην το συμπαθήσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.