Ο Μάκης Παπαδημητρίου γράφει για το "Monday"

Οι σκέψεις του ηθοποιού για τη δραμεντί του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που διεκδικεί 13 βραβεία Ίρις στην προσεχή απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Πάρτι και έρωτας στο τρέιλερ του «Monday» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

Ενόψει της απονομής των 13ων βραβείων Ίρις (8/6) από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το "α" φιλοξενεί μία σειρά κειμένων που αφιερώνονται στα φιλμ που διεκδικούν το βραβείο καλύτερης ταινίας. Δείτε αναλυτικά τις φετινές υποψηφιότητες εδώ.

Ο εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου γράφει για την αγγλόφωνη δραμεντί "Monday", η οποία διεκδικεί 13 χρυσά αγαλματίδια. Η ταινία φέρει την υπογραφή του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, με τον οποίο ο ηθοποιός είχε συνεργαστεί στο παρελθόν στην ταινία "Suntan". Το "Monday" αφορά το Μίκι και την Κλόι, δύο Αμερικανούς που γνωρίζονται στην καλοκαιρινή Αθήνα και ζουν μια συναρπαστική ερωτική σχέση. Όταν όμως ο χρόνος παραμονής της Κλόι στην Ελλάδα τελειώνει, πρέπει να πάρουν μια δεσμευτική απόφαση για το μέλλον τους.

Η ταινία κυκλοφόρησε στα ελληνικά σινεμά το καλοκαίρι του 2021, όμως παρουσιάζεται ξανά στη μεγάλη οθόνη του θερινού κινηματογράφου Άνεσις στις 30/5, στο πλαίσιο των προβολών που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με όλες τις υποψήφιες ταινίες. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Ο λόγος στο Μάκη Παπαδημητρίου:

"Όλοι έχουμε μοιραστεί -λίγο εως πολύ-  λεπτομέρειες από κάποια φορά που μας κατέκλυσε το συναίσθημα του έρωτα. Άλλες φορές διηγούμαστε ενθουσιασμένοι, με έντονες χειρονομίες και εφηβική αφέλεια και άλλες με χαμηλωμένο βλέμμα και τρεμάμενη φωνή. Η επιτυχία και η χυλόπιτα. Ως καθαρά προσωπικό θέμα, ο έρωτας, δεν μπαίνει σε καλούπια και σε 'γνώριμες' καταστάσεις. Καμιά περίπτωση δεν είναι η ίδια, δεν μπορεί να είναι η ίδια. Για το λόγο αυτό έχει και κάθε φορά ενδιαφέρον να παρακολουθήσεις μια ερωτική ιστορία δύο ανθρώπων, να ταυτιστείς ή όχι, να γελάσεις, να συγκινηθείς, να ζηλέψεις. Μια ιστορία όπως αυτή που ξεκινά με τον πρώτο τρόπο αφήγησης, αυτή του ενθουσιασμού, του συναισθήματος που νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα αρκεί να είναι ο άλλος δίπλα σου, που δεν αντέχεις στιγμή να είσαι μακριά του και κάθε λεπτό απουσίας μοιάζει αιώνας.

Monday

Μιας κινηματογραφικής αφήγησης για τον έρωτα δύο ανθρώπων που αφήνονται να παρασυρθούν απο τον αυθορμητισμό, το ένστικτο και ίσως την ανωριμότητα -που πολύ κατακρίνουμε αλλα τόσο πολύ ζηλέυουμε κατα βάθος. Ενός συναισθήματος που αν παίζαμε πόκερ θα ήταν η αναμονή μετά το all in… ή χάνεις ή κερδίζεις. Με το ένα πόδι έδω και το άλλο στον γκρεμό. Και ξέρεις τι θα γίνει. Αλλα δεν πατάς φρένο. Δεν σκέφτεσαι το μετά. Σε νοιάζει μόνο η στιγμή. Η ανάσα και η αγκαλιά του άλλου. Γυμνοί κουμπωμένοι ο ένας πάνω στον άλλο για ώρες. Και μετά γυμνοί σε ένα σκούτερ, κι αυτοί που κοιτούν να λένε 'ε, όχι' και να ζηλεύουν γιατί η ανωριμότητα είναι γοητευτική. Μιας κινηματογραφικής αφήγησης που δεν μένει εκεί. Αυτό ήταν το ωραίο, ο πρώτος τρόπος. Αλλα υπάρχει το μετά. Ο δεύτερος τρόπος. Το αναπόφευκτο. Το χαμηλωμένο βλέμμα και η τρεμάμενη φωνή. Που γίνεται καυγάς. Που γίνεται έχθρα και μίσος. Που δεν αφήνει περιθώρια. Που σε κατακλύζει η  απελπισία γιατί ήξερες αλλά δεν ήθελες να κάνεις αλλιώς. Και καλά έκανες. Και τώρα ξεκινάει κάτι άλλο. ‘Ώρα για ανασύνταξη, ώρα να μεγαλώσουμε και να κοιτάξουμε νηφάλιοι τι  μέρα ξημερώνει. Fuck, it’s  Monday".

Η απονομή των 13ων βραβείων Ίρις θα γίνει την Τετάρτη 8 Ιουνίου στο Θέατρο Άλσος, σε σκηνοθεσία του Στέργιου Πάσχου ("Άφτερλωβ"), και θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του καναλιού της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

Βρείτε τα κείμενα για τις υπόλοιπες ταινίες που διεκδικούν την Ίριδα καλύτερης ταινίας εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Monday

3
  • Κομεντί
  • 2020
  • Διάρκεια: 116 '
  • Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Ο Μίκι και η Κλόι είναι δύο Αμερικανοί που γνωρίζονται στην καλοκαιρινή Αθήνα και ζουν μια συναρπαστική ερωτική σχέση. Όταν όμως ο χρόνος παραμονής της Κλόι στην Ελλάδα τελειώνει, πρέπει να πάρουν μια δεσμευτική απόφαση για το μέλλον τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.