Ο Γιάν Γκοζλάν "ανοίγει" το επεισοδιακό "Μαύρο Κουτί" του

Μιλήσαμε με το σκηνοθέτη του γαλλικού αεροπορικού θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Πιέρ Νινέ.

to_mavro_kouti_interview1

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Γιάν Γκοζλάν ("Ο Συγγραφέας") συνεργάζεται ξανά με το σταρ Πιέρ Νινέ στο αεροπορικό θρίλερ "Το Μαύρο Κουτί". Η υπόθεσή του περιστρέφεται γύρω από τον Ματιέ Βασέρ, έναν ταλαντούχο ειδικό της γαλλικής Υπηρεσίας Αεροπορικών Ατυχημάτων, ο οποίος αναλαμβάνει υπεύθυνος της έρευνας ενός πολύνεκρου περιστατικού, τα αίτια του οποίου φαίνεται να μην είναι τόσο ξεκάθαρα όσο πιστεύουν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι.

Ο Γκοζλάν μίλησε στο "α" για όσα επεισοδιακά περιέχονται στο "Μαύρο Κουτί".

Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας κάνει μια δουλειά που δεν μπορώ να θυμηθώ να έχουμε δει ξανά στον κινηματογράφο. Πώς σκαρφιστήκατε την ιδιότητά του;
Ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης που αναφέρετε. Έχουμε συνηθίσει στο σινεμά να βλέπουμε χρηματιστές, δικηγόρους, δημοσιογράφους κ.λπ. αλλά ποτέ έναν ειδικό στα αεροπορικά ατυχήματα. Αλλά δεν ήταν απλώς η διάθεσή μου να βρω ένα "παράξενο" επάγγελμα που με οδήγησε εκεί. Με γοήτευε πάντα ο κόσμος της αεροπορίας κι ειδικά το μυστήριο που περικλείει το μηχανισμό ενός μαύρου κουτιού. Κατ’ επέκταση, με ενδιέφερε ο σχεδόν αστυνομικός τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα γύρω από ένα ατύχημα, αλλά και ο ρόλος που το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα.

Η ταινία ξεκινάει με μια πραγματικά εντυπωσιακή σκηνή. Οραματίζεστε τα πλάνα τη στιγμή που γράφετε το σενάριο ή πρόκειται για ανεξάρτητες διαδικασίες;
Στη φάση της συγγραφής σπάνια σκέφτομαι τη σκηνοθεσία, αλλά εδώ έκανα μια εξαίρεση. Είχα εξαρχής σχεδιάσει λεπτομερώς την εναρκτήρια σεκάνς διότι παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς θα κινηθεί έπειτα η αφήγηση, αποκαλύπτοντας φυσικά και το συστατικό του πυρήνα της, το μαύρο κουτί. Επιπλέον, ήθελα οπωσδήποτε να δίνεται η αίσθηση πως όλα συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ένταση.

to_mavro_kouti_interview2

Εκτός από το καθαυτό ατύχημα, η ταινία εξερευνά και την έννοια της εμπιστοσύνης. Της πίστης μας σε ανθρώπους που εκτιμούμε, αλλά και στις ίδιες τις αρχές, επιλέγοντας συχνά να βλέπουμε αυτό που εμείς θέλουμε όμως όχι εκείνο που ισχύει.
Πρόκειται για το βασικό υπαρξιακό δίλημμα του ήρωα, έχετε δίκιο. Πρόκειται, συνολικότερα, για έναν καθολικό μοντέρνο προβληματισμό. Δεχόμαστε βομβαρδισμό πληροφοριών, ειδήσεων και εικόνων, έτσι αναπόφευκτα θολώνουν τα όρια της αλή θειας και της μυθοπλασίας. Όλα αποκτούν την ίδια αξία! Στην ταινία ο ήρωας βιώνει μια αντίστοιχη αγωνία, γιατί νιώθει πως πρέπει να αμφισβητεί συνεχώς τον εαυτό του ώστε να φτάσει στο στόχο.

Πόσες δόσεις αλήθειας υπάρχουν στο φιλμ;
Αρκετές! Ήθελα να δείχνει όσο πιο ρεαλιστική γίνεται. Για αυτό και έκανα ενδελεχή έρευνα, ώστε να γνωρίζω ακριβώς πώς κινούνται οι διαδικασίες. Παρακολούθησα από κοντά πολλές από αυτές παίρνοντας μέρος σε δράσεις των ανεξάρτητων αρχών που αναλαμβάνουν συνήθως τις έρευνες των ατυχημάτων. Όλα οι υπάλληλοι είναι μηχανικοί, έτσι μπορούν να εξετάζουν την παραμικρή λεπτομέρεια στα δεδομένα που συλλέγουν.

to_mavro_kouti_interview3

Συνεργάζεστε ξανά με τον Πιέρ Νινέ. Τι είναι εκείνο που σας εντυπωσιάζει σε εκείνον;
Εκτός από το μεγάλο ταλέντο του, η ξεχωριστή ικανότητά του να ενσωματώνει στην ερμηνεία του τα άρρητα συναισθήματα. Όλα όσα δεν αποκαλύπτονται για το χαρακτήρα του μέσω των διαλόγων. Εν προκειμένω κλήθηκε να διαχειριστεί έναν ήρωα βαθιά δυσαρεστημένο από τη ζωή, κλειστό στον εαυτό του και λιγομίλητο. Πιστεύω πως τα κατάφερε περίφημα, μάλιστα έδωσε επιπλέον καρδιά σε έναν άνθρωπο που δεν είναι εύκολο να πλησιάσεις.

Μου άρεσε πως σεναριακά χρησιμοποιείτε ως δόλωμα, αρχικά, την απειλή της τρομοκρατίας προτού αποκαλύψετε τον κίνδυνο της τεχνολογίας. Πιστεύετε πως είναι εφικτό να συμβεί μια πτώση αεροπλάνου όπως την απεικονίζετε στην ταινία;
Επιδίωξα να δείξω όλες τις ανησυχίες που απασχολούν σήμερα έναν ειδικό της Υπηρεσίας Αεροπορικών Ατυχημάτων. Η αυτοματοποίηση που εισάγουν οι τεχνολογικές καινοτομίες είναι μία από αυτές. Αυτό που βλέπετε στην ταινία, χωρίς να θέλω να μπω σε κουραστικές τεχνικές λεπτομέρειες, ναι, είναι εφικτό σήμερα. Και είναι κάτι που, φυσικά, οι μηχανικοί μελετούν διεξοδικά ώστε να αποτρέψουν να συμβεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως στο μέλλον δε θα έχουμε αεροπλάνα όλο και πιο ανεξάρτητα από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μαύρο Κουτί

Boite Noire / Black Box
2
  • Θρίλερ
  • 2021
  • Διάρκεια: 129 '
  • Γιάν Γκοζλάν

Ο Ματιέ Βασέρ είναι ένας ταλαντούχος ειδικός της γαλλικής Υπηρεσίας Αεροπορικών Ατυχημάτων. Αναλαμβάνει υπεύθυνος της έρευνας ενός πολύνεκρου περιστατικού, τα αίτια του οποίου φαίνεται να μην είναι τόσο ξεκάθαρα όσο πιστεύουν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και τα "μυστικά" της σκηνοθεσίας

Δεύτερη αποκλειστική προ-δημοσίευση αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ και βιβλίο "Ο Καθένας και η Μουσική του", γύρω από μια μέχρι πρότινος άγνωστη συζήτηση ανάμεσα στους δύο σπουδαίους δημιουργούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
07/02/2023

Στην ταινία "Πύραυλος" του Στέφανου Σιταρά το βραβείο κοινού του φεστιβάλ Untold

Το ντεμπούτο του σκηνοθέτη κέρδισε τους θεατές της νέας διοργάνωσης που αφιερώνεται στην πρόσφατη παραγωγή του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Άνταμ Σάντλερ λέει πως η νέα ταινία του με τους αδερφούς Σαφντί θα είναι ακραία

Μετά το "Uncut Gems" ο ηθοποιός ετοιμάζεται για μια ακόμα ιλιγγιώδη συνεργασία με το περιζήτητο σκηνοθετικό δίδυμο.

Το Positively Different Film Festival επιστρέφει για 4η χρονιά

Η διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός "ζεσταίνει" τους προβολείς της για να παρουσιάσει πολυσυλλεκτικές μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

Αφιέρωμα στην καλλιτέχνιδα Άννα Βασόφ στο 1ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας

Το έργο της ιδιοσυγκρασιακής δημιουργού παρουσιάζεται με την ίδια να δίνει το "παρών" παραδίδοντας masterclass.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/2

Η οσκαρικά υποψήφια Κέιτ Μπλάνσετ και ένας καυτός Τσάνινγκ Τέιτουμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η Δαναός Films απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Ηλίας Γεωργιόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.