Δωρεάν προβολές των ταινιών που διεκδικούν βραβείο LUX

Δύο από τις υποψήφιες ταινίες για το αγαλματίδιο του Ευρωκοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών προβάλλονται για δύο μέρες στην Αθήνα.

megali_apodrasi_triti_fora

Το καθιερωμένο ετήσιο βραβείο LUX, το οποίο μέχρι πρότεινος απονεμόταν μόνο από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά πλέον καθορίζεται επίσης από την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών, βρίσκεται στην τελική ευθεία των ψηφοφοριών για αυτό και η διοργάνωση παρουσιάζει δωρεάν δύο από τις τρεις συνολικά υποψήφιες ταινίες.

Πρόκειται, αρχικά, για το υποψήφιο για Όσκαρ διεθνούς ταινίας "Κβο Βάντις, Άιντα;" της Τζασμίλα Ζμπάνιτς. Η υπόθεση διαδραματίεται το καλοκαίρι του 1995, όταν ο σερβικός στρατός καταλαμβάνει τη βοσνιακή Σρεμπρένιτσα. Η Άιντα εργάζεται ως διερμηνέας για τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, στο στρατόπεδο των οποίων καταφθάνουν χιλιάδες κάτοικοι της πόλης. Καθώς η τεταμένη κατάσταση γίνεται ασφυκτική, εκείνη θα πρέπει να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για τον εαυτό της και την οικογένειά της. Διαβάστε την κριτική του "α" για την ταινία εδώ.

Έπειτα, τη σκυτάλη στο double-bill παίρνει η γερμανική "Μεγάλη Απόδραση" του Σεμπάστιαν Μέιζε, η οποία βραβεύτηκε στις Κάνες και από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Και αυτό το φιλμ τοποθετείται το παρελθόν, συγκεκριμένα στη μεταπολεμική Γερμανία όπου ο Χανς φυλακίζεται επανειλημμένα γιατί είναι ομοφυλόφιλος. Η μόνη σταθερή σχέση στη ζωή του γίνεται εκείνη με τον επί σειρά ετών συγκρατούμενό του Βίκτορ, έναν καταδικασμένο δολοφόνο. Διαβάστε την κριτική του "α" για την ταινία εδώ.

Κβο Βάντις, Άιντα;
"Κβο Βάντις, Άιντα;"

Οι ταινίες προβάλλονται 9-10/5 στις 19.00 και στις 21.00, αντίστοιχα, με ελεύθερη είσοδο (δεν απαιτείται προκράτηση).

flee_doc2
"Flee"

Θυμίζουμε πως τρίτη υποψήφια για LUX ταινία είναι το δανέζικο ντοκιμαντέρ "Flee" (Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν), το οποίο πρόσφατα έγραψε ιστορία στα 94α Όσκαρ ως η πρώτη παραγωγή που διεκδικεί μαζί βραβείο διεθνούς ταινίας, ντοκιμαντέρ και animation. Η υπόθεση του ντοκιμαντέρ βασίζεται στην αληθινή περίπτωση ενός άντρα από το Αφγανιστάν, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα του ως παιδί. Στην ηλικία των 36 ετών σήμερα, μένει στη Δανία είναι ακαδημαϊκός και ετοιμάζεται να παντρευτεί τον επί χρόνια σύντροφό του. Ωστόσο, για πρώτη φορά θα κληθεί να αντιμετωπίσει το κυνηγημένο παρελθόν του και εκμυστηρευόμενος την ιστορία του να διαχειριστεί τον πόνο που τη συνοδεύει.

Φέτος το κοινό μπορεί να ψηφίσει για τις τρεις υποψήφιες ταινίες μέχρι τις 25 Μαΐου 2022, βαθμολογώντας κάθε ταινία ξεχωριστά στην ειδική ιστοσελίδα του βραβείου, ενώ και οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν μέσω ειδικής σελίδας του Κοινοβουλίου. Μπορείτε να αλλάξετε απεριόριστες φορές τη βαθμολογία σας έως τη λήξη της ψηφοφορίας. Μόνον η τελευταία ψήφος θα ληφθεί υπόψη. Η τελική κατάταξη καθορίζεται συνυπολογίζοντας την ψήφο του κοινού και την ψήφο των ευρωβουλευτών, ενώ η βαθμολογία κάθε ομάδας υπολογίζεται ως το 50% της συνολικής. Η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στην τελετή απονομής του Βραβείου Κοινού LUX στις 8 Ιουνίου 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τυχαία επιλεγμένοι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία θα κερδίσουν την ευκαιρία να παραστούν στην τελετή απονομής.

Περισσότερες πληροφορίες

Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.