Αφιέρωμα στον ανεξάρτητο αμερικάνικο κινηματογράφο από το Kino Athens

Δημιουργοί ανεξερεύνητοι κι ορισμένοι που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρχονται στην ταράτσα του Bios.

putty_hill1 «Putty Hill»

Η κινηματογραφική ομάδα Kino Athens, η οποία έχει καταφέρει να φτιάξει μια "ζωντανή" και φρέσκια σινε-κοινότητα στην πόλη, επιστρέφει στη δράση τον Μάιο με open air διάθεση.

Από την ταράτσα του Bios αυτήν τη φορά και φόντο την Ακροπόλη, το Kino Athens παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο μοντέρνο ανεξάρτητο αμερικάνικο κινηματογράφο, δίνοντας έμφαση σε σκηνοθέτες οι οποίοι δεν έχουν συζητηθεί όσο θα έπρεπε παρά το ξεχωριστό και ανά περιπτώσεις πρωτοποριακό έργο τους.

Οι προβολές, πάντα με ελεύθερη είσοδο, ξεκινούν την Πέμπτη (5/5, 21.00) με την ασπρόμαυρη lo-fi δραμεντί "Bummer Summer" (2010) του Ζακ Βέιντραουμπ. Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου του "α" Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, ενώ ακολουθεί συζήτηση με το σκηνοθέτη. Επιπλέον, μία από τις must-see ταινίες του αφιερώματος είναι το "Color Wheel" (2012) του Άλεξ Ρος Πέρι, ενός ιδιοσυγκρασικού δημιουργού που δεν έχει προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα εκτός των φεστιβάλ και αξίζει να ανακαλύψετε.

Βρείτε παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ταινίες.

"Bummer Summer" (Ζακ Βέιντραουμπ, 2010) - 5/5, 21.00

bummer_summer

Μπορεί το καλοκαίρι να πάει στραβά; Όχι για αυτήν την παρέα κολεγιόπαιδων, φίλων που συναντήθηκαν τυχαία και συνέχισαν να κάνουν παρέα, απολαμβάνοντας την αρχή των καλοκαιρινών τους διακοπών. Ο Άιζακ χωρίζει με τη Μάγια, ενώ συνδέεται με τον μεγαλύτερο αδερφό του Μπεν και την πρώην κοπέλα του Λίλα, βιώνοντας τις πρώτες χαρές ενός χαλαρού ταξιδιού. Γοητευτικό ημι-οδικό ταξίδι σε chiaroscuro, που μοιάζει οπτικά με τα πρώτα έργα του Jim Jarmusch, με κυρίως αυτοσχέδιες ερμηνείες από νέους ηθοποιούς. Κομψή απλότητα και ανεπιτήδευτη φρεσκάδα, με νοσταλγικό τρόπο φέρνουν στο μυαλό μας όλη τη γεύση των καλοκαιριών των παιδικών μας χρόνων. Η ταινία γυρίστηκε με Canon EOS 5D, μια μηχανή που χρησιμοποιείται συνήθως για φωτογραφία και η ταινία κόστισε συνολικά 7.000 δολάρια.

Εισαγωγή και Q&A με τον σκηνοθέτη μετά την προβολή (online), από τον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο.

"Putty Hill" (Ματ Πότερφιλντ, 2010) - 12/5, 21.00

putty_hill2

Ο Κόρι πεθαίνει από υπερβολική δόση ηρωίνης σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Βαλτιμόρη. Την παραμονή της κηδείας του, συγκεντρώνονται οικογένεια και φίλοι για να τον τιμήσουν. Οι κοινές τους αναμνήσεις συνθέτουν το πορτρέτο μιας κοινότητας που αιωρείται, παραμορφωμένη από τη φτώχεια, τη ζωή στην πόλη και το χάσμα των γενεών, με μόνο κοινό την επιδίωξή τους για ένα νέο αμερικανικό όνειρο.

Εισαγωγή και Q&A με τον σκηνοθέτη μετά την προβολή (online), από τη συγγραφέα και σεναριογράφο Κάλλια Παπαδάκη.

"Gabi on the Roof in July" (Λόρενς Μάικλ Λεβίν, 2010) - 19/5, 21.00

gabi_on_the_roof_in_july

Πορτρέτο της Νέας Υόρκης και των περιπλανώμενων ελπιδοφόρων, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν εκεί, αλλά το κάνουν ούτως ή άλλως. Το "Gabi on the Roof in July" είναι μια κωμωδία για πρώην φίλες, ανταγωνισμό μεταξύ αδελφών και σαντιγί, σε μια πόλη που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση. Η Γκάμπι, μια αχαλίνωτη προπτυχιακή στο Όμπερλιν, πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για να περάσει το καλοκαίρι με τον μεγαλύτερο αδερφό της, τον Σαμ, αναζητώντας λίγη αλληλεγγύη μετά το διαζύγιο των γονιών τους. Όταν φτάνει, βρίσκει τον Σαμ απασχολημένο με το κυνήγι κοριτσιών και ενοχλημένο από τις προκλητικές εξυπνάδες της αδερφής του. Σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή του Σαμ, η Γκάμπι σαγηνεύει τον κολλητό του.

Q&A μετά την προβολή (online) με τον σκηνοθέτη Lawrence Michael Levine και τη Sophia Takal, πρωταγωνίστρια και μοντέζ της ταινίας.

"The Color Wheel" (Άλεξ Ρος Πέρι, 2012) - 26/5, 21.00

the_color_wheel

Το "The Color Wheel" είναι η ιστορία της JR (Carlen Altman), μιας παρουσιάστριας ειδήσεων. Η JR αναγκάζει τον μικρότερο αδερφό της Colin (Alex Ross Perry) να ξεκινήσουν ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, προκειμένου να πάρει τα πράγματά της από το διαμέρισμα του καθηγητή και εραστή της (Bob Byington). Ταξιδεύοντας μέσα από τους ομιχλώδεις αυτοκινητόδρομους της Νέας Αγγλίας, συναντώντας παλιούς συμμαθητές τους, ξαναβλέποντας την κοινή οικογενειακή ιστορία, από την οποία έχουν εδώ και καιρό αποκλίνει, το χάος και η καταστροφή δεν απέχουν πολύ από το ταλαιπωρημένο Honda Accord. Είναι θέμα χρόνου να καταλήξουν η JR και ο Colin στις πιο περίεργες και ανησυχητικές αποφάσεις και να θέσουν τέλος σε εχθρότητες.

Εισαγωγή και Q&A με τον σκηνοθέτη μετά την προβολή (online), από τον ιδρυτή και διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου Jacob Moe.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/04/2024

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Το Athens Fashion Film Festival παρουσιάζει το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός fashion film

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Fundamentals of Cinema: Η "Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη" του Ρομπέρτο Ροσελίνι στον Δαναό

Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι αφηγείται τρεις μέρες του Μαρτίου του 1944 στη Ρώμη, η οποία υπό γερμανική πλέον κατοχή βιώνει τη βάναυση συμπεριφορά των κατακτητών