"Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ": Επιστροφή του "μαγικού" franchise με τα ραβδιά ανά χείρας

Ο θεαματικός κινηματογραφικός κόσμος του Χάρι Πότερ βρίσκεται ξανά στις σκοτεινές αίθουσες.

fantastic_beasts_the_secrets_of_dumbledore1

Πριν από έξι χρόνια, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο teaser του "Φανταστικά Ζώα και πού Βρίσκονται", ανάμεσα στα πλάνα εμφανιζόταν ένας πηχυαίος τίτλος ο οποίος έγραφε: "η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ σας προσκαλεί να ανακαλύψετε μια νέα εποχή του κόσμου των μάγων". Αργότερα, όταν δημοσιοποιήθηκε εκείνο του σίκουελ "Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ" (2018), υπήρχε απλώς η φράση "από τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ" ενώ τώρα, για τα "Μυστικά του Ντάμπλντορ", το όνομα της δημιουργού του βιβλίου στο οποίο βασίζεται το "χαριποτερικό" spin-off franchise, αναγράφεται με μικροσκοπικά γράμματα στο φινάλε του τρέιλερ. Τη σταδιακή "εξαφάνιση" της Ρόουλινγκ εντόπισε η "Daily Mail", ωστόσο θα πρέπει κανείς να μην έχει την παραμικρή επαφή με το ίντερνετ ή τα σοσιαλμιντιακά πεπραγμένα της συγγραφέως ώστε να μην ξέρει γιατί σιγά σιγά… εξαφανίζεται από τα κινηματογραφικά "Φανταστικά Ζώα".

fantastic_beasts_the_secrets_of_dumbledore4

Τζ. Κ. TERF

Τα τελευταία χρόνια, η Ρόουλινγκ τοποθετήθηκε παραπάνω από μία φορές δημοσίως ενάντια στις τρανς γυναίκες και συγκεκριμένα στο δικαίωμά τους να προσδιορίζονται ως θηλυκότητες. Πρόκειται για μια θέση γύρω από το φύλο που συνάδει με τις λεγόμενες TERFs (Transgender Exclusionary Radical Feminists), δηλαδή τις υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών που δεν αποδέχονται τις τρανς ως όμοιές τους. Κι αν το παρόν κείμενο δεν έχει το περιθώριο να αναπτύξει πόσο προβληματική είναι η παραπάνω άποψη, σημειώνουμε απλώς την αντίφαση ανάμεσα στις ιδέες της Ρόουλινγκ και του κόσμου που έπλασε, όπου η διαφορετικότητα ευδοκιμεί και βρίσκει ασφαλές καταφύγιο. Επί της ουσίας, τώρα, η πρεμιέρα των "Μυστικών του Ντάμπλντορ" συμπίπτει με την κορύφωση της δυσαρέσκειας σημαντικής μερίδας των θαυμαστών της Βρετανίδας για τα τρανσφοβικά σχόλιά της. Και παρόλο που όλα αυτά δεν φαίνεται να απειλούν την πορεία του "μαγικού" σίκουελ στο box office, αυτό είναι μόνο ένα από τα σκαμπανεβάσματα που καλείται να διαχειριστεί η παραγωγή.

fantastic_beasts_the_secrets_of_dumbledore2

Μετά τον Τζόνι, ποιος;

Όσο η Ρόουλινγκ φλέρταρε με το cancel, σε σημείο που πρόσφατα ακόμα και ο Πούτιν δήλωσε ότι… καταλαβαίνει τη θέση της, ένας από τους πρωταγωνιστές των "Φανταστικών Πλασμάτων" βίωσε τη δική του πτώση. Ο Τζόνι Ντεπ, ο οποίος ενσάρκωνε τον σατανικό Γκρίντελβαλντ, αφού κατηγορήθηκε για τον κατ’ εξακολούθηση ξυλοδαρμό της πρώην συζύγου του, επίσης ηθοποιού Άμπερ Χερντ, απολύθηκε από τη Warner Bros και αντικαταστάθηκε από τον "καυτό" την τελευταία περίοδο Μαντς Μίκελσεν. Κίνηση-ματ από το στούντιο, αφού ο Δανός ερμηνευτής μοιάζει αυθεντικά σατανικός και άρα ταιριαστός στο ρόλο. Να, όμως, που την ώρα που διορθωνόταν ένα πρόβλημα, γεννιόταν ένα άλλο. Ο κάποτε περιζήτητος Έζρα Μίλερ, που υποδύεται το μάγο Κρίντενς Μπέρμποουν, πριν από λίγα χρόνια επιτέθηκε σε μια γυναίκα σε μπαρ του Ρέικιαβικ, γεγονός που ξαναήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια, με αφορμή τη σύλληψή του στη Χαβάη επειδή εισέβαλε σε μια ιδιωτική κατοικία. Σκούρα τα πράγματα…

fantastic_beasts_the_secrets_of_dumbledore3

Πόλεμος μέχρις εσχάτων

Το franchise των "Φανταστικών Πλασμάτων" έχει ακόμα δύο κεφάλαια πριν από την τελευταία πράξη του, με την τρίτη ταινία της σειράς να προετοιμάζει αγωνιωδώς το έδαφος για μια ολοκληρωτική μάχη. Ο καθηγητής Άλμπους Ντάμπλντορ (Τζουντ Λο) γνωρίζει ότι ο πανίσχυρος σκοτεινός μάγος Γκρίντελβαλντ κινείται για να πάρει τον έλεγχο του Κόσμου των Μάγων. Ανίκανος να τον σταματήσει μόνος του, αναθέτει στο γνωστό μας ζωολόγο Νιουτ Σκαμάντερ (Έντι Ρεντμέιν) να ηγηθεί μιας ατρόμητης ομάδας μάγων, μαγισσών και ενός γενναίου μαγκλ φούρναρη (Νταν Φόγκλερ) σε μια επικίνδυνη αποστολή, όπου συναντούν παλιά και νέα ζώα και συγκρούονται με την ενισχυμένη λεγεώνα του Γκρίντελβαλντ. Όσο για το ποιο είναι το μεγαλύτερο από τα μυστικά του Ντάμπλντορ που αναφέρονται στον τίτλο, πραγματικά, αποκλείεται να το μαντέψετε…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.