Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται

2

Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ και η κινηματογραφική ομάδα του «Χάρι Πότερ» μεταφέρουν το παραμυθένιο τους σύμπαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ακολουθώντας πιστά κι επιτυχημένα την ίδια χρυσοφόρα συνταγή.

Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται

Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ και η κινηματογραφική ομάδα του «Χάρι Πότερ» μεταφέρουν το παραμυθένιο τους σύμπαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ακολουθώντας πιστά κι επιτυχημένα την ίδια χρυσοφόρα συνταγή.

Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται - εικόνα 1

Υπόδειγμα μεταφοράς ενός κοσμαγάπητου λογοτεχνικού σύμπαντος στη μεγάλη οθόνη, το franchise του «Χάρι Πότερ» ολοκληρώθηκε έπειτα από οκτώ ταινίες και εισπράξεις 7,7 δισ. δολαρίων μόνο από τη σκοτεινή αίθουσα! Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος πως το τελευταίο φιλμ ήταν και το πλέον επιτυχημένο εμπορικά από όλη τη σειρά, εύκολα καταλαβαίνει πως η δυναμική της δεν έχει εξαντληθεί και το κοινό παραμένει διψασμένο για κάτι περισσότερο. Κάτι περισσότερο από τα ίδια αλλά και ταυτόχρονα διαφορετικό. Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ προχώρησε, λοιπόν, ένα βήμα μπροστά γυρίζοντας μερικά χρόνια πίσω. Το 2001 κι ενδιαμέσως στο τέταρτο και το πέμπτο μυθιστόρημα του «Χάρι Πότερ» είχε εκδώσει ένα είδος σημειωματαρίου­-λίστα με όλα τα φανταστικά ζώα, μέρος της διδακτέας ύλης του Χόγκουαρτς.

Υποτιθέμενος συγγραφέας του ήταν ο Βρετανός μαγοζωολόγος Νιούτ Σκαμάντερ, ο οποίος γίνεται τώρα ο ήρωας του καινούργιου, γραμμένου απευθείας για την οθόνη (το πρώτο σενάριο της ίδιας­ της Ρόουλινγκ) cine-franchise, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε πέντε ταινίες. Στην πρώτη από αυτές η Νέα Υόρκη του 1926 είναι αναστατωμένη από την παρουσία μιας σκοτεινής δύναμης που απειλεί να αποκαλύψει τη μυστική κοινότητα των Μάγων στους κοινούς θνητούς. (Έχει βάλει άραγε το χεράκι του ο πανίσχυρος κακός μάγος Γκρίντελβαλντ;) Ο νεαρός Νιούτ καταφθάνει στην πόλη με τη γεμάτη μαγικά πλάσματα βαλίτσα του, μερικά από τα οποία απελευθερώνονται κι επιτείνουν το διαρκώς εντονότερο χάος. Έτσι καλοί και κακοί Μάγοι, αθώοι Άμαγοι και παράξενα όντα θα μπλεχτούν σε μια περιπέτεια που αναπαράγει όλη τη χαρι-ποτερική συνταγή θεάματος, ρομάντζου, συγκίνησης και αγωνίας, με φόντο τη νοσταλγική, τζαζ Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου.

Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται - εικόνα 2

Παραμυθατζού πρώτης κλάσης, η Ρόουλινγκ στήνει μια πλοκή που τα έχει όλα και συμφέρει: δοκιμασμένα αφηγηματικά τρικ, αξιαγάπητους χαρακτήρες και απλές, μα επιτυχημένες ανατροπές, όπως και άμεσες ή έμμεσες κοινωνικοπολιτικές αναφορές – από την ανοχή στη δια­φορετικότητα και στο σύγχρονο­ «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μέχρι τη ναζιστική (και νεοναζιστική) απειλή.

Οικειότητα και νεωτερικότητα συνδυάζονται μαεστρικά σε θεματικό, διηγηματικό και εικονογραφικό επίπεδο, καθώς παλιοί­ γνώριμοι της χαρι-ποτερικής παραγωγής, όπως ο σκηνοθέτης των τελευταίων τεσσάρων ταινιών Ντέιβιντ Γέιτς, ο παραγωγός Ντέιβιντ Χέιμαν ή ο σκηνογράφος Στιούρτ Κρεγκ, πλαισιώνονται από την τριπλά βραβευμένη με Όσκαρ ενδυματολόγο Κόλιν Άτγουντ, τον διευθυντή φωτογραφίας του Τιμ Μπάρτον Φιλίπ Ρουσλό και τον μουσικό Τζέιμς­ Νιούτον Χάουαρντ («Ο Φυγάς», «Michael Clayton»). Αν εξαιρέσει, λοιπόν, κάποιος το στοιχείο της οπτικής έκπληξης που αναγκαστικά απουσιάζει και το προβλέψιμο (πλην μιας απρόσμενης cameo εμφάνισης), καταπλακωμένο από τα ειδικά εφέ φινάλε, έχουμε να κάνουμε με το mainstream σινεμά διασκέδασης στα καλύτερά του.


Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 133΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Φανταστικά Ζώα και πού Βρίσκονται

Fantastic Beasts and Where to Find Them
2,5
  • Φαντασίας
  • 2016
  • Διάρκεια: 133 '
  • Ντέιβιντ Γιέιτς

Στη Νέα Υόρκη του 1926 μια σκοτεινή δύναμη αναστατώνει την πόλη, απειλώντας να ξεσκεπάσει τη μυστική κοινότητα των Μάγων. Η άφιξη του Βρετανού Νιούτ Σκαμάντερ και της βαλίτσας του, η οποία είναι γεμάτη φανταστικά πλάσματα, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.