Ο οσκαρικός Ασγκάρ Φαραντί κρίθηκε ένοχος για λογοκλοπή

Άσχημα νέα για τον πολυβραβευμένο Ιρανό δημιουργό ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρές ποινές εξαιτίας της ταινίας «Ένας Ήρωας».

Να γιατί ο Ασγκάρ Φαραντί είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει σήμερα το ιρανικό σινεμά...

Ο σπουδαιότερος εν ενεργεία Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, βραβευμένος δύο φορές με Όσκαρ ("Ένας Χωρισμός", "Ο Εμποράκος") και κάτοχος Χρυσού Φοίνικα, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Ιράν για λογοκλοπή για την πρόσφατη ταινία του "Ένας Ήρωας".

Το δραματικό θρίλερ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο περσινό φεστιβάλ των Κανών όπου και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Η υπόθεση αφορά την περιπέτεια ενός άντρα ο οποίος προσπαθεί να αποπληρώσει το δανειστή του, κατά τη διάρκεια διήμερης άδειας από τη φυλακή όπου βρίσκεται εξαιτίας των χρεών του. Μια τραγικά απερίσκεπτη κίνηση, ωστόσο, πυροδοτεί εξελίξεις που αποκτούν διαστάσεις χιονοστιβάδας, βάζοντας σε κίνδυνο τους οικείους του. Στην Ελλάδα το "Ένας Ήρωας" ήταν ταινία έναρξης στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στους κινηματογράφους.

enas_iroas

Ωστόσο, πίσω στην πατρίδα του οι δικαστικές περιπέτειες του Φαραντί ξεκίνησαν όταν η σκηνοθέτρια και πρώην μαθήτριά του Αζαντέ Μασιχζαντέ τον κατηγόρησε πως έκλεψε την ιδέα του ντοκιμαντέρ της "All Winners All Losers". Ο ίδιος ο δημιουργός είχε αναγνωρίσει πως το "Ένας Ήρωας" βασιζόταν στην ταινία της Μασιχζαντέ, αλλά σύμφωνα με όσα υποστηρίζει εκείνη ο Φαραντί δε δέχθηκε να προσθέσει το όνομά της στους τίτλους του φιλμ. Επιπλέον, λέει, ότι την υποχρέωσε να υπογράψει ένα χαρτί όπου δήλωνε πως εξαρχής το ντοκιμαντέρ ήταν έμπνευσης του Φαραντί.

Σε κάθε περίπτωση, το δεδομένο είναι ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι τελεσίδικη. Σε δεύτερο βαθμό, ένα άλλο δικαστήριο θα αποφασίσει απλώς ποια θα είναι η τιμωρία του Φαραντί, ο οποίος μεταξύ άλλων δεν είναι απίθανο να αποδώσει όλα τα έσοδα του "Ένας Ήρωας" στη Μασιχζαντέ. Ενώ, σε μια ακραία περίπτωση, θα μπει στη φυλακή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.