Γνωριμία με το σινεμά της Μπεατρίς Κορντόν στο Kino Athens

Ανακαλύψτε δύο φιλμ μιας ιδιοσυγκρασιακής δημιουργού που πρέπει να ξέρετε.

dithyrambe_pour_dionysos «Dithyrambe pour Dionysos - et avec la nuit reviendra le temps de l’oubli»

Το Kino Athens σύντομα στο Bios (24/3, 21.00), παρουσιάζει δύο ταινίες μιας σκηνοθέτριας εν πολλοίς άγνωστης στο ελληνικό κοινό, η οποία ωστόσο χρήζει της σινεφιλικής προσοχής.

Πρόκειται για τη Γαλλίδα Μπεατρίς Κορντόν, μια δημιουργού που κάνει σινεμά στα όρια, συχνά αντισυμβατικό και πειραματικό, η οποία σύμφωνα και με το δελτίο τύπου "εφευρίσκει μία ολόδική της, πρωτάκουστη γλώσσα, κινηματογραφικά και γλωσσολογικά, στην άκρη των ονείρων αισθητηριακά, που ξεφεύγουν από τον οποιοδήποτε έλεγχό μας".

Συγκεκριμένα πρόκειται να προβληθούν τα δύο τελευταία φιλμ της σκηνοθέτριας, τα "Dithyrambe pour Dionysos - et Avec la Nuit Reviendra le Temps de l’Oubli" (2007) και "Les Insensés, Fragments Pour Un Passage" (2014), παρουσία της ίδιας της Κορντόν η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της νέας δουλειάς της. Θυμίζουμε πως η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δείτε παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες και την Κορντόν.

"Dithyrambe pour Dionysos - et avec la nuit reviendra le temps de l’oubli"

Διθύραμβος προς τιμήν του Διόνυσου (και με το σκοτάδι θα επανέλθει η λήθη)

Ο Διόνυσος, θεός του κρασιού, γιος του Δία και μιας θνητής, μισός άνθρωπος μισός θεός, μήτε άνθρωπος μήτε θεός, μαζί θνητός και αθάνατος, μας προσφέρει έναν κόσμο, στον οποίο οι ταυτότητες δεν είναι ξεκάθαρες και ο χρόνος δεν είναι γραμμικός. Πέρα από τον ίδιο τον μύθο, η ταινία αυτή επιχειρεί να αποκαταστήσει το νόημα της μυθικής πράξης – δημιουργώντας μία άχρονη, μη ιστορική αφήγηση, που μας διηγείται τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες συνδέονται με τον κόσμο.

les_insenses
"Les insensés, fragments pour un passage"

"Les insensés, fragments pour un passage"

Το παράλογο, θραύσματα για πέρασμα

Κλεισμένος στο πλοίο από το οποίο δεν υπάρχει διαφυγή, ο τρελός παραδίδεται στο ποτάμι με τα χίλια του χέρια, στη θάλασσα με τους χίλιους δρόμους, σε αυτή τη μεγάλη αβεβαιότητα που είναι έξω από τα πάντα. Είναι αιχμάλωτος στη μέση αυτού που είναι ο πιο ελεύθερος, ο πιο ανοιχτός δρόμος. Είναι ο κατ' εξοχήν Επιβάτης - δηλαδή, ο αιχμάλωτος του περάσματος. Και η χώρα στην οποία θα έρθει είναι άγνωστη, όπως είναι, μόλις αποβιβαστεί, η γη από την οποια προέρχεται.

beatrice_kordon

Για την Μπεατρίς Κορντόν:

Η Μπεατρίς Κορντόν σπούδασε διεύθυνση φωτογραφίας στη Femis. Οι ταινίες της εξερευνούν την ίδια την κινηματογραφική γραφή και βαδίζουν μεταξύ ντοκιμαντέρ, πειραματικού κινηματογράφου, ηχητικών εγκαταστάσεων και εικαστικών τεχνών, υφαίνοντας την αφήγησή τους μέσα από πολλαπλά νήματα ποικίλων πηγών, όπως βίντεο, φιλμ, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, αρχεία. Συνεργάζεται επίσης με άλλους σκηνοθέτες ως διευθύντρια φωτογραφίας και μοντέζ, ενώ διευθύνει κι εργαστήρια σκηνοθεσίας σε διάφορα ιδρύματα. Από το 2018 συνεργάζεται στο θέατρο, με τους σκηνοθέτες Μαρί Λελαρντού και Μάλτε Σβιντ, ενώ από το 2013 ασχολείται με την ξυλογλυπτική και τις εικαστικές  εγκατάστασεις.

Το αφιέρωμα στην Μπεατρίς Κορντόν έχει επιμεληθεί η Όλια Βερροιοπούλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.