Ο Κύριος Μπάχμαν και η Τάξη του

4

Μεγάλη σε διάρκεια, αργή σε ανάπτυξη, αλλά εξαιρετικά διεισδυτική και αβίαστα συγκινητική καταγραφή μιας σπάνιας παιδαγωγικής εμπειρίας, βραβευμένης με Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου.

O_kyrios_Bachmann_kai_h_taxi_tou

Το Σταντάλεντορφ είναι μια πόλη 21.000 κατοίκων η οποία ανήκει στην επαρχία της Έσσης, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Φραγκφούρτης. Στο γεωγραφικό κέντρο της Γερμανίας, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κατασκευής πολεμοφοδίων στην Ευρώπη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βιομηχανική του παράδοση ενισχύθηκε από την κατασκευή ενός σημαντικού χυτηρίου σιδήρου, ενώ η σοκολατοβιομηχανία Ferrero έχει εκεί το μεγαλύτερο Το Το Σταντάλεντορφ είναι μια πόλη 21.000 κατοίκων η οποία ανήκει στην επαρχία της Έσσης, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Φραγκφούρτης. Στο γεωγραφικό κέντρο της Γερμανίας, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κατασκευής πολεμοφοδίων στην Ευρώπη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βιομηχανική του παράδοση ενισχύθηκε από την κατασκευή ενός σημαντικού χυτηρίου σιδήρου, ενώ η σοκολατοβιομηχανία Ferrero έχει εκεί το μεγαλύτερο εργοστάσιό της παγκοσμίως. Έτσι, από μικρό χωριό εξελίχθηκε μεταπολεμικά σε εργατούπολη μεταναστών, εξ ου και το 25% των κατοίκων της δεν διαθέτουν γερμανική υπηκοότητα, η πλειονότητά τους είναι τούρκικης και ανατολικοευρωπαϊκής καταγωγής, ενώ 5.000 εξ αυτών είναι μουσουλμάνοι.


Στην έβδομη δεκαετία της ζωής του, ο Ντίτερ Μπάχμαν είναι ο δάσκαλος της τάξης 6Β της εισαγωγικής χρονιάς για το γυμνάσιο στο σχολείο Γκέοργκ Μπίχνερ. Οι μαθητές του, ηλικίας 12 έως 14 ετών, προέρχονται σχεδόν όλοι από οικογένειες οικονομικών μεταναστών και προσπαθούν να μάθουν (πρωτίστως) γερμανικά, ώστε στο τέλος του έτους να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις και να τοποθετηθούν επίσημα σε τάξη την επόμενη χρονιά. Στο τέλος του δημοτικού ή στην πρώτη γυμνασίου; Το ερώτημα μοιάζει, όμως, να είναι το τελευταίο που απασχολεί τον κύριο Μπάχμαν. Η δική του προσπάθεια επικεντρώνεται περισσότερο στο να προετοιμάσει την εφηβική ομάδα του για να αντιμετωπίσει την περίπλοκη, ρευστή πραγματικότητα που περιμένει τα μέλη της μακριά από τα σχολικά έδρανα και λιγότερο να την πουσάρει σε έναν βαθμοθηρικό ανταγωνισμό. Στην τάξη 6Β οι μουσικές δραστηριότητες, οι εκδρομές, οι συζητήσεις για την ιστορία, την πολιτική, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εθνική ταυτότητα ή τις κοινωνικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις γραμματικές ασκήσεις. Η ανταλλαγή απόψεων είναι δημόσια κι ενώ η πολιτισμένη τάξη τηρείται αυστηρά, η εξομολόγηση των μαθητών γίνεται αυθόρμητα, απελευθερωμένα κι απολύτως ειλικρινά. Οι εντάσεις δεν λείπουν, μα η δεξιοτεχνική καθοδήγηση του κυρίου Μπάχμαν μετατρέπει πειστικά κάθε παρεξήγηση σε διαδικασία αυτοκριτικής και κάθε αντιπαράθεση σε αφορμή για σύνθεση ιδεών.


Το βραβευμένο με Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου και διαρκείας τρεισήμισι ωρών ντοκιμαντέρ της Μαρία Σπετ καταγράφει μια σπάνια, πολλαπλά πολύτιμη παιδαγωγική εμπειρία. Αποτελεί όμως κινηματογραφικό επίτευγμα γιατί ξεπερνά με αφηγηματική σοφία το αγιογραφικό πορτρέτο ενός αντισυμβατικού δασκάλου και γίνεται η συναρπαστική τοιχογραφία της πολυπολιτισμικής Ευρώπης που ξημερώνει. Αργά, μεθοδικά όσο και ανεπιτήδευτα, αφήνει το χρόνο να αναδείξει χωρίς εκβιαστικές δραματοποιήσεις και κατασκευασμένες συγκρούσεις τον αληθινό χαρακτήρα μιας χούφτας παρορμητικών, ευάλωτων χαρακτήρων, να συνθέσει τη δυναμική ενός μεταλλασσόμενου μικρόκοσμου και να περιγράψει τις ζωντανές αντιφάσεις μιας πραγματικότητας που αναζητά απεγνωσμένα πολιτικοκοινωνική πυξίδα.

Γερμανία. 2021. Διάρκεια: 217΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύριος Μπάχμαν και η Τάξη του

Herr Bachmann und Seine Klasse / Mr. Bachmann and His Class
4
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2021
  • Διάρκεια: 217 '
  • Μαρία Σπετ

Ο Ντίτερ Μπάχμαν είναι ο δάσκαλος της τάξης 6Β του εισαγωγικού έτους για το γυμνάσιο του Σταντάλεντορφ, μιας πόλης μεταναστών, τα παιδιά των οποίων προετοιμάζει για τη γερμανική πραγματικότητα μακριά από τις αυστηρά ακαδημαϊκές οδηγίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.