Σημείο Βρασμού

3

Αγωνιώδες δράμα που, γυρισμένο με ένα και μόνο πλάνο, αποτυπώνει ολοζώντανα όλες τις αντίρροπες –ψυχολογικές, οικονομικές, κοινωνικές– δυνάμεις που συγκροτούν έναν ανθρώπινο μικρόκοσμο. Καταιγιστικό, ρεαλιστικότατο, αν και σεναριακά «συμπιεσμένο», υποψήφιο για τέσσερα βραβεία BAFTA.

Simio_vrasmou

Έχοντας δουλέψει 12 χρόνια ως σεφ, ο Φίλιπ Μπαραντίνι ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει "εφιάλτης στην κουζίνα". Ηθοποιός ο οποίος από το 2019 δοκίμασε τις σκηνοθετικές ικανότητές του με τις βραβευμένες μικρού μήκους "Seconds Out" και "Boiling Point", ο γεννημένος στο Λίβερπουλ Μπαραντίνι αποφάσισε να διασκευάσει την τελευταία μεγεθύνοντάς τη στη διάρκεια της μιάμισης ώρας, διατηρώντας ταυτόχρονα δυο βασικά στοιχεία της: τον Στίβεν Γκράχαμ ("Η Αρπαχτή", "Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι", το τηλεοπτικό "Chernobyl") ως πρωταγωνιστή και την αφήγηση της ιστορίας σε πραγματικό χρόνο, γυρίζοντάς την με ένα και μόνο πλάνο.


Ο Άντι, σεφ και συνιδιοκτήτης ενός διακεκριμένου εστιατορίου που μόλις άνοιξε, φτάνει σ’ αυτό καθυστερημένος. Με όλα τα τραπέζια κλεισμένα, θα έχει μπροστά του ένα βράδυ γεμάτο προβλήματα: ξαφνική επιθεώρηση του υγειονομικού, παράλογοι πελάτες, οικογενειακές εκκρεμότητες, τσακωμοί ανάμεσα στο προσωπικό, ατυχήματα, ανοιχτοί λογαριασμοί από το παρελθόν και παραγγελίες που τρέχουν μέσα σε εξοντωτική πίεση. Η αεικίνητη κάμερα του διευθυντή φωτογραφίας Μάθιου Λιούις αυξάνει κατακόρυφα την ένταση και το αγωνιώδες δράμα του Μπαραντίνι, υποψήφιο για τέσσερα βραβεία BAFTA, αποτυπώνει ολοζώντανα όλες τις αντίρροπες –ψυχολογικές, οικονομικές, κοινωνικές– δυνάμεις που συγκροτούν αυτό τον ανθρώπινο μικρόκοσμο. Γύρω από ένα πιάτο, μέσα από την εκτέλεση μιας συνταγής και πίσω από τις φιλοφρονήσεις, τις αντιδικίες, τις διαμαρτυρίες και τα κομπλιμέντα, καθημερινές ιστορίες διασταυρώνονται με καταιγιστικό ρυθμό και πειστικότατο ρεαλισμό. Κάποιες συμπτώσεις συμπιέζονται σεναριακά, μερικοί χαρακτήρες παραμένουν σχηματικοί, αλλά οι αυτοσχεδιασμοί λειτουργούν, οι ηθοποιοί κερδίζουν όλα τα ερμηνευτικά στοιχήματα και ένα φρενήρες, ανταγωνιστικό και ταξικά προσδιορισμένο modus vivendi φτάνει γρήγορα στο "σημείο βρασμού" του με αναπάντεχες συνέπειες.

Μ. Βρετανία. 2021. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Σημείο Βρασμού

Boiling Point
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 92 '
  • Φίλιπ Μπαραντίνι

Ο Άντι, σεφ και συνιδιοκτήτης ενός διακεκριμένου εστιατορίου που μόλις άνοιξε, έχει μπροστά του ένα βράδυ γεμάτο προβλήματα: ξαφνική επιθεώρηση του υγειονομικού, παράλογοι πελάτες, τσακωμοί ανάμεσα στο προσωπικό, ατυχήματα, ανοιχτοί λογαριασμοί από το παρελθόν και παραγγελίες που τρέχουν μέσα σε εξοντωτική πίεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.