Ιστορία του κινηματογράφου από τον Χρήστο Μήτση

Η σειρά σεμιναρίων πάνω στην ιστορία του σινεμά στον πολιτιστικό οργανισμό «Ανοιχτή Τέχνη» συνεχίζεται με δυο νέους κύκλους.

persona01

Ο κριτικός του "α" Χρήστος Μήτσης συνεχίζει να "συνομιλεί" με την κινηματογραφική ιστορία προσεγγίζοντάς την με πρωτότυπο τρόπο σε δυο διαφορετικούς κύκλους διαδικτυακών σεμιναρίων 12 εισηγήσεων έκαστος, οι οποίοι ξεκινούν κάθε Πέμπτη από τις αρχές Μαρτίου.
O πρώτος κύκλος του σεμιναρίου των 6-8 μ.μ. προσπαθεί να προσεγγίσει την ιστορία της μεγάλης οθόνης, εστιάζοντας στο μοντέρνο σινεμά (και όχι μόνο), με κάθε άλλο παρά συμβατικό τρόπο. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των εισηγήσεων: "Μετά τη νουβέλ βαγκ: Από την "Περσόνα" στους υπερήρωες της Marvel", "Οι πολλές όψεις του κινηματογραφικού σταρ", "Εικόνες και νότες: κινηματογραφική μουσική", "Βραβεία Όσκαρ: Η συμπαγής ιδεολογία του αμερικανικού σινεμά", "Πολίτης Κέιν ή Vertigo; Ποια είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών", "Κάνες, Βενετία, Βερολίνο: Η βιομηχανία των φεστιβάλ", "Φανταστικό σινεμά και πολιτική" και ένα τετράωρο ειδικά αφιερωμένο στον ελληνικό κινηματογράφο.
Το σεμινάριο των 8-10 μ.μ. θα αναλύσει το έργο διασήμων σκηνοθετών, οι οποίοι με το προσωπικό, ξεχωριστό ύφος του ο καθένας έγραψαν ένα διαφορετικό κεφάλαιο της ιστορίας του σινεμά. Ξεκινώντας από τον "Ανδαλουσιανό Σκύλο" και τον Λουίς Μπουνιουέλ οι εισηγήσεις θα φτάσουν έως τον μεταμοντέρνα cool Κουέντιν Ταραντίνο, περνώντας από εικόνες με υπογραφή δημιουργών όπως ο Μικελάντζελο Αντονιόνι και ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο Μπίλι Γουάιλντερ, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.  


Πληροφορίες:
Α΄ Σεμινάριο Ιστορίας του Κινηματογράφου
Πέμπτη 18.00-20.00
Β΄ Σεμινάριο Ιστορίας του Κινηματογράφου
Πέμπτη 20.00-22.00
"Ανοιχτή Τέχνη", Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα    
Επικοινωνία: 210 3227188,info@anoixtitexni.gr
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.