Τα Μυστικά της Αδερφής μου

3

Οι διασταυρωμένες πορείες τριών νεαρών Αιγυπτίων αποκαλύπτουν τις διαφορετικές όψεις μιας ασφυκτικής πραγματικότητας έμφυλων, ταξικών και ηλικιακών αντιθέσεων.

Ta_mystika_tis_adelfis_mou

Όσο διαφορετικές κι αν μοιάζουν μεταξύ τους, οι σύγχρονες πραγματικότητες του ευρωπαϊκού και του αφρικανικού Βορρά μοιράζονται πολλά κοινά. Πιστές σε διαφορετικές αξίες συγκρότησης ενός ενιαίου κοινωνικού ιστού, συντηρούν με τον τρόπο τους μια εύρυθμη καθημερινότητα, η οποία απωθεί (άλλοτε διακριτικά, άλλοτε βίαια) όλα όσα διαταράσσουν την ολοένα και πιο ευαίσθητη ισορροπία της. Ολόκληρο το λογοτεχνικό και κινηματογραφικό Nordic noir στηρίζεται σ’ αυτήν ακριβώς την αντίθεση βιτρίνας - υπογείου, και τα "Μυστικά της Αδερφής μου" προσπαθούν να αναδείξουν την ίδια σχέση ανάμεσα στην επίσημη, συντηρητική εικόνα και την αόρατη όψη της αιγυπτιακής ζωής.

Σε ασταθή ισορροπία μεταξύ του κοσμικού εκσυγχρονισμού και της ισλαμικής παράδοσης, η Αίγυπτος βιώνει αυτό το διχασμό σε πολλαπλά επίπεδα. Η δεύτερη ταινία της Αϊτέν Αμίν τον αποτυπώνει, ακολουθώντας την εφηβική ρουτίνα της Σουάντ σε μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στην Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για άλλη μία 19χρονη χωρίς τίποτα το ξεχωριστό, εκτός από την έντονη και μυστική δραστηριότητά της στα social media. Με τα κινητά στο χέρι, εκείνη και οι φίλες της μάταια προσπαθούν να οργανώσουν μια διαφορετική, φιλελεύθερη και αναζωογονητική πραγματικότητα μακριά από τον ανέραστο κομφορμισμό που κυριαρχεί γύρω τους. Το αδιέξοδό τους είναι ασφυκτικό, αλλά η Αμίν το υπογραμμίζει εύστοχα και διακριτικά, χωρίς να φέρνει τις αιχμηρές αντιθέσεις σε πρώτο πλάνο. Μέχρι που μια σειρά γεγονότων θα σοκάρουν το μικρόκοσμο της Σουάντ και θα οδηγήσουν τη μικρότερη αδελφή της Ραμπάμπ στην αναζήτηση των δραματικών μυστικών της.

Στο κάδρο θα εισέλθει τότε ο σταρ του διαδικτύου Αχμέντ, με τις  αναπάντεχα διασταυρωμένες πορείες των τριών νεαρών χαρακτήρων να αποκαλύπτουν μια πρισματική πραγματικότητα έμφυλων, ταξικών και ηλικιακών αντιθέσεων. Η Αμίν την περικυκλώνει και εισβάλλει μέσα της αιφνιδιαστικά, χαμηλώνοντας κατόπιν τους τόνους για να μην ξεπέσει στο μελόδραμα. Αν και έτσι η αφηγηματική ένταση σταδιακά εξασθενεί, η ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά της προσθέτει ανθρωπιά και συναίσθημα στο πολύπλευρο κοινωνικό σχόλιο. 

Αίγυπτος, Τυνησία, Γερμανία. 2020. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μυστικά της Αδερφής μου

Souad
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 96 '
  • Αϊτέν Αμίν

Σε μια παραθαλάσσια αιγυπτιακή πόλη, η 19χρονη Σουάντ ζει διπλή ζωή: αυτήν που καθορίζεται από τη συντηρητική, θεοκρατική κοινωνία και εκείνη των social media. Μια σειρά γεγονότων θα οδηγήσουν τη μικρότερη αδελφή της Ραμπάμπ στην αναζήτηση των δραματικών μυστικών της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.