Αφιερώματα σε φιλμ νουάρ και Σταύρο Τσιώλη στο 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις θεματικές ενότητες και το πρόγραμμα του φεστιβάλ που σύντομα ανάβει τους ψηφιακούς προβολείς του.

sudden_fear

Η αντίστροφη μέτρηση για το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (27/1-2/2) έχει ξεκινήσει για τα καλά. Το φεστιβάλ που πρόκειται να διεξαχθεί δωρεάν μέσω streaming στο www.panoramafest.org χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Cinesquare, έχει ήδη ανακοινώσει τις 13 ταινίες που διεκδικούν τα φετινά βραβεία, με το υπόλοιπο πρόγραμμα να επιφυλάσσει επίσης πολλές σινεφίλ συγκινήσεις.

Ο έμπειρος σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος ("Η Νύχτα με τη Σιλένα", "Μοναξιά μου Όλα") επιμελείται το αφιέρωμα "Οι μοιραίες γυναίκες του φιλμ νουάρ", ένα κινηματογραφικό είδος στο οποίο εξειδικεύεται ο ίδιος, το οποίο περιλαμβάνει 7 σπάνιους τίτλους. Με τα λόγια του ίδιου: "Άλλοτε ως θύτες, άλλοτε ως θύματα, άλλοτε ως θύτες και θύματα συγχρόνως, κι άλλοτε ως ανεξάρτητες και χειραφετημένες, οι μοιραίες γυναίκες των φιλμ νουάρ προσφέρουν ένα καλειδοσκόπιο με πολλαπλά πρόσωπα και προσωπεία, συμπληρωματικά και αντιφατικά, αμφισβητώντας κάποια γνωστά στερεότυπα". Οι ταινίες του αφιερώματος είναι οι εξής: "Decoy" (Τζακ Μπέρνχαρντ, 1946), "Αμαρτωλές Γυναίκες" (Λιούις Μάιλστοουν, 1946), "Πύρινος Εφιάλτης" (Ντέιβιντ Μίλερ, 1952), "Το Κυνήγι της Μαύρης Σκιάς" (Μάικλ Άντερσον, 1958), "Ο Σατανάς Κατοικεί Απέναντι" (Γκόρντον Πάρι, 1958), "Faces in the Dark" (Ντέιβιντ Ίντι, 1960), "Ο Δολοφόνος Χτυπούσε Το Κουδούνι" (Φρανκ Νέσμπιτ, 1963).

faces_in_the_dark
"Faces in the Dark"

Φέτος συμπληρώνονται τρία χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου σκηνοθέτη Σταύρου Τσιώλη ("Ας Περιμένουν οι Γυναίκες") και το Πανόραμα τιμά τη μνήμη του προβάλλοντας 6 φιλμ του δημιουργού. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Νίνος Φένεκ Μικελίδης, περιγράφει το σινεμά του Τσιώλη ως "ταινίες, δοσμένες με ειλικρίνεια και πάθος, πάνω σ’ έναν κόσμο κι έναν τρόπο ζωής που ο ίδιος έβλεπε μέσα από την κάμερα, με μια καθαρά δική του, αθώα ματιά. Ταινίες ενός ιδιαίτερα αγαπητού φίλου, δοσμένες με την ευγενικότητα και το λεπτό χιούμορ που τον χαρακτήριζαν, με δικά του σενάρια, με αυτοσχέδιους διαλόγους και ηθοποιούς συχνά ερασιτέχνες, με μια γραφή λιτή, άμεση, από την οποία δεν έλειπαν η φαντασία και η ποίηση". Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: "Μια Τόσο Μακρινή Απουσία" (1985), "Σχετικά με τον Βασίλη" (1986), "Ακατανίκητοι Εραστές" (1988), "‘Ερωτας Στη Χουρμαδιά" (1990) , "Παρακαλώ, Γυναίκες Μην Κλαίτε" (1992), "Ας Περιμένουν Οι Γυναίκες" (1998).

mia_toso_makrini_apousia
"Μια Τόσο Μακρινή Απουσία"

Έπειτα, στο πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκουμε 5 παραγνωρισμένες ταινίες τις οποίες το Πανόραμα παρουσιάζει σε ειδική προβολή. Πρόκειται για το cult sci-fi "Dune" (1984) του Ντέιβιντ Λιντς, must-see εάν έχετε φρέσκια τη διασκευή του Ντενί Βιλνέβ, το γυρισμένο στην Ελλάδα "Σημάδια Ζωής" (1968) του Βέρνερ Χέρτζογκ, το ιδιοσυγκρασιακό θρίλερ "Fedora" (1978) του Μπίλι Γουάιλντερ, αλλά και δύο ελληνικά φιλμ που δεν προβάλλονται συχνά: το "120 Ντεσιμπέλ" (1987) του Βασίλη Βαφέα και το "Κανείς δε Χάνει σ' Όλα" (2000) του Διονύση Γρηγοράτου.

Τέλος, το φεστιβάλ συνεργάζεται με τη Σχολή Κινηματογράφου του New York College και παρουσίζει 3 μικρού μήκους των σπουδαστών του. Συγκεκριμένα τις: "Le Kontar de Godard" (Βαγγέλης Δεληγιώργης), "Η Τελευταία Παράσταση" (Σέργιος Ρίζος), "Το Χειμωνιάτικο Ταξίδι" (Πανταλέων Τηλιακός).

Το πρόγραμμα του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου:

Πέμπτη 27/1/22
TROUBLED MINDS
SISTERHOOD
FEDORA
FACES IN THE DARK
ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΠΟΥΣΙΑ

Παρασκευή 28/1/22
CALIFORNIE
Η ΒΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
PATCHWORK
CHASE A CROOKED SHADOW
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ

Σάββατο 29/1/22
AS FAR AS I CAN WALK
I'M NOT IN LOVE
SIGNS OF LIFE
WALK A TIGHTROPE
ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ

Κυριακή 30/1/22
MY MOTHER’S SWEDISH HEART
R.E.M. ΤΑΧΕΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥ
ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗ ΧΟΥΡΜΑΔΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Δευτέρα 31/1/22
MA NUIT
MUSA
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ Σ’ ΟΛΑ
DUNE
ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΗΝ ΚΛΑΙΤΕ

Τρίτη 1/2/22
INVENTORY (INVENTORA)
SUDDEN FEAR
TREAD SOFTLY STRANGER
ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Τετάρτη 2/2/22
ARIAFERMA
THE STRANGE LOVE OF MARTHA IVERS
DECOY 
120 ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.