Διαβάστε το σενάριο του "Μην Κοιτάτε Πάνω"

Don't Look Up

Εάν βρίσκεστε ανάμεσα σε εκείνους που δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη βιτριολική κωμωδία καταστροφής "Μην Κοιτάτε Πάνω" (Άνταμ ΜακΚέι) του Netflix, τότε αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να διαβάσετε το σενάριο της ταινίας, το οποίο προσφέρει ελεύθερα το αμερικάνικο Deadline στο πλαίσιο του αφιερώματός του "Read the Screenplay".

Ο ΜακΚέι συνυπογράφει το σενάριο μαζί με το δημοσιογράφο Ντέιβιντ Σιρότα, στο οποίο ένας καθηγητής αστρονομίας (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) και μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια (Τζένιφερ Λόρενς) ανακαλύπτουν έναν τεράστιο κομήτη, ο οποίος θα συγκρουστεί με τη Γη σε έξι μήνες, προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή. Προσπαθώντας να προειδοποιήσουν τον κόσμο, ξεκινούν από τον Λευκό Οίκο. Εκεί, όμως, θα βρουν απροσδόκητες αντιστάσεις από την πρόεδρο (Μέριλ Στριπ) και τους εκκεντρικούς συνεργάτες της, όπως εκείνον που χαρακτηριστικά υποδύεται ο Τζόνα Χιλ.

Βασική πηγή έμπνευσης για το ΜακΚέι ήταν το βιβλίο "The Uninhabited Earth" (Ντέιβιντ Γουάλας-Γουέλς), στο οποίο αναλύονται ενδελεχώς οι βλοσυρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό περιβάλλον και την ανθρωπότητα. Ο Σιρότα, όμως, ήταν εκείνος που πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ο κομήτης ως μεταφορά για την ανικανότητα των ανθρώπων να συνεργαστούν ώστε να αποφευχθεί κάτι άσχημο που θα μπορούσε να αποτραπεί εγκαίρως. Από την άλλη, ο ΜακΚέι έχει δηλώσει πως έκανε ορισμένες αλλαγές στο σενάριο ώστε να γίνει "κατά 15% πιο τρελό", όταν διαπίστωσε πως οι κρατικές αντιδράσεις απέναντι στην πανδημία ξεπερνούσαν σε παραλογισμό ακόμα και όσα είχε γράψει...

Πάντως, το Netflix και ο σκηνοθέτης έχουν χτυπήσει χρυσό με το "Μην Κοιτάτε Πάνω", αφού η ταινία πρόσφατα έσπασε ρεκόρ θεάσεων στην πλατφόρμα φτάνοντας τις 152 εκατομμύρια ώρες προβολής τη δεύτερη εβδομάδα της streaming κυκλοφορίας της (27/12-2/1). Είναι ευκόλως εννοούμενο πως και στην Ελλάδα βρέθηκε γρήγορα στο νούμερο ένα τον προτιμήσεων, ωστόσο να υπενθυμίσουμε εδώ πως το Netflix μετρά ως θέαση ακόμα και το κλικ της περιέργειας που μπορεί να κάνει ένας χρήστης. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει πως το "Μην Κοιτάτε Πάνω" δεν παρακολουθείται συνεχώς. Μια ματιά στα social media όπου ακόμα εξακολουθεί να συζητείται ή ακόμα και στις αναρτήσεις πολιτικών προσώπων, θα σας πείσει.

Διαβάστε εδώ το σενάριο του "Μην Κοιτάτε Πάνω" και εδώ την κριτική του "α" για την ταινία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.