Αντίο στη σπουδαία σκηνοθέτρια Λίνα Βερτμίλερ

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η υποψήφια για Όσκαρ δημιουργός η οποία μέσω των ταινιών της διεύρυνε τα αφηγηματικά όρια του κινηματογράφου.

Αντίο στη σπουδαία σκηνοθέτρια Λίνα Βερτμίλερ

Η δεκαετία του '70 για το ευρωπαϊκό σινεμά δε θα ήταν τόσο σπουδαία δίχως τις ταινίες της Ιταλίδας Λίνα Βερτμίλερ. Η γεννημένη στη Ρώμη σκηνοθέτρια, που πέθανε σε ηλικία 93 ετών, παρέδωσε μια φιλμογραφία στην οποία η ενέργεια, η κωμωδία, η πολιτική κριτική και η άτακτη σεξουαλικότητα συνυπήρχαν ως ένα σώμα.

Υπέγραψε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της («I Basilischi») το 1963, την ίδια χρονιά που εργάστηκε ως βοηθός του Φεντερίκο Φελίνι στο αριστουργηματικό «8½». Η πρώτη ταινία της απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Λοκάρνο, ένα από τα πολλά που θα κέρδιζε στην καριέρα της. Μετά ένα πέρασμα από την τηλεόραση και τρία ακόμα φιλμ, συγκέντρωσε μεγάλη σινεφίλ προσοχή με την απολαυστική κωμωδία «Μίμης ο Σιδεράς» (1972), όπου σατιρίζονται βιτριολικά οι αγκυλώσεις της ιταλικής κοινωνίας αλλά και οι παραξενιές της αρρενωπότητας.

Αντίο στη σπουδαία σκηνοθέτρια Λίνα Βερτμίλερ - εικόνα 1
«Μίμης ο Σιδεράς»

Πρωταγωνιστής της ταινίας ήταν ο διαχρονικός συνεργάτης της Βερτμίλερ Τζιανκάρλο Τζιανίνι, ο οποίος την αμέσως επόμενη χρονιά θα βραβευόταν στις Κάνες για την ερμηνεία του στην εξαιρετική «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας». Ακολούθησε ακόμα μία καλλιτεχνική επιτυχία με την «Κυρία και το Ναύτη» (1974), οι πάλεις των τάξεων και των φύλων αντιστρέφονται, όταν μια ιδιότροπη αστή που ταπεινώνει συνεχώς ένα μούτσο θα βρεθεί στην αντίθετη θέση μόλις ναυαγήσουν σε ένα ερημονήσι.

Αντίο στη σπουδαία σκηνοθέτρια Λίνα Βερτμίλερ - εικόνα 2
«Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας»

Ωστόσο, το αποκορύφωμα της φιλμογραφίας της Βερτμίλερ ήρθε το 1975, με την κυκλοφορία του πολεμικού δράματος «Ο Πασκουαλίνο και οι 7 Καλλονές». Η ταινία έφτασε να διεκδικεί 4 βραβεία Όσκαρ, εκ των οποίων εκείνα για το πρωτότυπο σενάριο και τη σκηνοθεσία. Έτσι, η Βερτμίλερ έγινε η πρώτη γυναίκα υποψήφια για σκηνοθεσία στην ιστορία των απονομών της Ακαδημίας, ένα επίτευγμα διόλου αμελητέο. Ως κατακλείδα, ας σημειωθεί πως τότε το Όσκαρ σεναρίου πήγε Πάντι Τσαϊέφσκι για το «Δίκτυο» και εκείνο της σκηνοθεσίας στον Τζον Άβιλντσεν για το «Ρόκι».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: "Άγιος Παΐσιος", Σαίξπηρ ή "Καποδίστριας";

Η κινηματογραφική εκδοχή του πετυχημένου χριστιανικού σίριαλ κέρδισε τη μάχη του τετραημέρου απέναντι στην οσκαρική βιογραφία του Μεγάλου Βάρδου και το κουρασμένο πλέον ιστορικό δράμα του Γιάννη Σμαραγδή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
03/02/2026

50 χρόνια Αθηνόραμα: Η κινηματογραφική κληρονομιά του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

Tαινίες που έγραψαν ιστορία ερχονται ξανά σε ένα θρυλικό σινεμά της Αθήνας

Ένα από τα πιο ζωντανά κινηματογραφικά στέκια της Αθήνας φιλοξενεί εμβληματικές ταινίες, σε ειδικές βραδιές προβολών.

Τι νέο θα δεις από αυτή την Πέμπτη στους κινηματογράφους

Όλες οι νέες ταινίες της εβδομάδας που αξίζει να αναζητήσετε στις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 05/02.

Οι νέες ταινίες που δεν θα χάσουμε τον Φεβρουάριο στους κινηματογράφους

Ένας γεμάτος κινηματογραφικός μήνας με βραβευμένες ταινίες κατευθείαν από τα μεγάλα φεστιβάλ, θρίλερ, animation και κωμωδίες.

Στους "Δύο Εισαγγελείς", ο Σεργκέι Λόζνιτσα παρουσιάζει ένα δραματικά επίκαιρο ιστορικό θρίλερ

Η σκοτεινή κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη, σε μία ταινία που ξεχώρισε στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών.

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το σίκουελ του "Dirty Dancing"

Μετά από 40 περίπου χρόνια θα επιστρέψει η θρυλική ταινία, που έκανε χαμό στα παγκόσμια box office. Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν και τι έχει γίνει γνωστό ως τώρα.