Κριτική

Μίμης ο Σιδεράς

Από -

Ο Μίμι, ένας Σικελός εργάτης, αναγκάζεται να μετακομίσει από το χωριό του στο Τορίνο λόγω μιας «λάθους» ψήφου στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Όταν αφήσει έγκυο μια γυναίκα, θα κάνει ό,τι μπορεί για να το κρατήσει μυστικό από τη γυναίκα του.

Πολιτική, εργατική τάξη, μαφία, γυναίκες. Αυτά είναι τα ετερόκλητα συστατικά της καυστικής κωμωδίας της Λίνα Βερτμίλερ, στην οποία πρωταγωνιστεί ο απολαυστικός Τζιανκάρλο Τζιανίνι ως Μίμι, ένας Σικελός εργάτης που έπειτα από μια «λάθος» ψήφο στο Κομμουνιστικό Κόμμα αναγκάζεται να μετακομίσει στο Τορίνο. Η μοναδική ιδιοκτησία του Μίμι είναι το κορμί του, άλλωστε αυτό χρησιμοποιεί για να βρει δουλειά αλλά και για να ενδώσει στις ασίγαστες ορέξεις του για σεξ που τον βάζουν σε μπελάδες.

Ξεχνά εύκολα την ιδεολογία του όταν βρεθεί μόνος με μια γυναίκα, είτε σύζυγο είτε ερωμένη, εκδηλώνοντας ένα μάτσο επαρχιωτισμό που βάζει την –αντρική– τιμή υπεράνω όλων. Η Βερτμίλερ απεικονίζει υποδειγματικά τις αγκυλώσεις της ιταλικής κοινωνίας, αλλά και ένα σύστημα που γνωρίζει πώς να αφομοιώνει όλες τις πάστες ανθρώπων.

Ιταλία. 1972. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: NEW STAR.