Πέντε μέρες μόνο animation στην Ερμούπολη και το Animasyros 2021

Εικόνες και εντυπώσεις από την παραμονή του «α» στην κυκλαδίτικη γιορτή των κινουμένων σχεδίων.

Πέντε μέρες μόνο animation στην Ερμούπολη και το Animasyros 2021

Πολύ συχνά παρακολουθώντας μόνο τα πληθωρικά κινηματογραφικά φεστιβάλ των μεγάλων πόλεων, κάποια στιγμή αναπόφευκτα χάνεται η προσοχή από την υπερπροσφορά τίτλων, σπάνιων προβολών, αφιερωμάτων και events. Στις πιο επικεντρωμένες περιφερειακές διοργανώσεις, όμως, όπως είναι το κυκλαδίτικο Animasyros (22-26/9), γίνεται εύκολο να θυμηθεί κανείς τους λόγους που τα φεστιβάλ αποτελούν την απόλυτη σινεφιλική εμπειρία.

Όχι πως το Animasyros συγκροτείται από κάποια αμελητέα ποσότητα ταινιών, κάθε άλλο. 180 animation και 7 διαγωνιστικές ενότητες, συνιστούν ενδεικτικούς αριθμούς μιας διοργάνωσης που έχει καταφέρει να αποτελέσει σταθμό στο φεστιβαλικό καλεντάρι αλλά και θεσμό της Σύρου. Για παράδειγμα, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ (24/9), ο πολύ όμορφος θερινός κινηματογράφος Παλλάς στην καρδιά της Ερμούπολης, φιλοξένησε την προβολή του μαγικού animation «Wolfalkers» (Τομ Μουρ & Ρος Στιούαρτ), στο οποίο το κοινό ανταποκρίθηκε θερμά. Εκτός από μια ιδανική φθινοπωρινή open air θέαση, με τη νυχτερινή δροσιά να απαιτεί ζακέτα αλλά η μεγάλη οθόνη να επιδρά σα τζάκι, η συγκεκριμένη προβολή επιβεβαιώνει το ρόλο του Animasyros στο νησί. Από τη μία το φεστιβάλ προσφέρει μια νοητή μεγάλη σκηνή για να αναδειχθούν οι ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες διαφορετικά πιθανότατα θα παραβλέπονταν από το κοινό, ενώ ταυτόχρονα υποδέχεται τους πρόθυμους Συριανούς που επιθυμούν να ανακαλύψουν καινούριες κινηματογραφικές συγκινήσεις. Τα χαμόγελα των θεατών που αποχωρούσαν από το σινεμά εκείνο το βραδύ, επαλήθευε την ικανοποίησή τους (φυσικά και του γράφοντος).

Πέντε μέρες μόνο animation στην Ερμούπολη και το Animasyros 2021 - εικόνα 1
©Αλέξανδρος Πετράκης|Inbulb

Φυσικά, εκτός από ένα εκλεκτικό πρόγραμμα animation, το Animasyros τα τελευταία χρόνια έχει περάσει με φιλοδοξίες στο κομμάτι των παραγωγών. Ενδεικτικό δείγμα το νοσταλγικό μικρού μήκους φιλμ «Αττίκ: Ενενήντα Δεύτερα για τον Κλέωνα Τριανταφύλλου» (Τζόρτζια Μπάρνελ), το δεύτερο της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα», το οποίο γυρίστηκε σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία. Όπως προδίδει ο τίτλος, η ταινία εμπνέεται από το διάσημο συνθέτη του Μεσοπολέμου Αττίκ και αναπαριστά κομμάτια της ζωής του όντας ταυτόχρονα συνδεδεμένο με τους στίχους του κομματιού «Ζητάτε να σας πω». Η γλυκιά διασκευή που συνοδεύει την αφήγηση είναι του Πάρη Γκαγκαστάθη με τη Χριστίνα Γκόλια να βρίσκεται στο μικρόφωνο.

Η ταινία προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης στο εντυπωσιακό θέατρο Απόλλων, όπου παρουσιάστηκε σε δύο μέρη το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Καρποφορία διαφορετικών θεματικών και στιλ, από το ιστορικό δράμα «Souvenir, Souvenir» (Μπαστιέν Ντουμπουά) και το -απροσδόκητα ερωτικό- νεονουάρ «Ronde de Nuit» (Ζιλιέν Ρενάρ), μέχρι αταξινόμητα πειραματικά κινούμενα σχέδια, σαν το animation «Anxious Body» (Γιορίκο Μιζουσίρι). Βέβαια, το μεγάλο βραβείο του διεθνούς διαγωνιστικού απονεμήθηκε στην εξαιρετικά σημαντική animator Τζοάνα Κουίν για το «Affairs of the Art», όπου η μόνιμη πρωταγωνίστρια της δημιουργού Μπέριλ καλείται να κάνει μερικούς δύσκολους συμβιβασμούς με τη ζωή της. Επίσης, καλωσορίζουμε την πρώτη διοργάνωση του αφιερωμένου σε queer animation διαγωνιστικού τμήματος Animapride, ενώ υπογραμμίζουμε τη νέα διάκριση που απέσπασε η ελληνική ταινία «Από το Μπαλκόνι». Το animation του Άρη Καπλανίδη αναδείχθηκε καλύτερη ελληνική μικρού μήκους, επενδύοντας στη φόρα που απέκτησε από το σαρωτικό πέρασμά του στο πρόσφατο φεστιβάλ Δράμας.

Παράλληλα με τις προβολές, μεγάλη συμμετοχή παρατηρήθηκε τόσο στα εκπαιδευτικά εργαστήρια όσο και στις δράσεις της Αγοράς, αμφότερα δύο από τα ταχέως αναπτυσσόμενα τμήματα του φεστιβάλ, το οποίο δε δείχνει διαθέσεις να ελαττώσει ταχύτητα. Πρόσω ολοταχώς ευχόμαστε εμείς, ελπίζοντας πως θα βρισκόμαστε στη Σύρο και το 2022 για την επέτειο 15 χρόνων του Animasyros.

Τα βραβεία το Animasyros 2021:

Pitching Forum Agora Animasyros: The Little Blue House at the Beach (Νικολά Φατούχ)
Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών #ThisIsEU: La Prima Cosa (Ομάρ Αλ Αμπντούλ Ραζάκ & Σίρα Ουκράινιτζ)
Καλύτερη Ταινία Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος: Have A Nice Dog (Γιαλάλ Μαγκούτ)
Ειδική Μνεία Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος: Love, Dad (Ντιάνα Καμ Βαν Νγκουϊέν)
Καλύτερη Ταινία Τμήματος Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών: Ilzuna Fair (Σουμίτο Σακακιμπάρα)
Ειδική Μνεία Τμήματος Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών: Vanille (Γκιγιόμ Λοράν)
Καλύτερη Ταινία Animapride: Anima (Μαχμπούντεχ Μοχαμαντζάκι)
Ειδική Μνεία Animapride: In Nature (Μαρσέλ Μπαρέλι)
Τιμητική Αναφορά Animapride: I Bleed (Τιάγκο Μιναμισάβα, Μπρούνο Χ. Κάστρο, Γκούτο)
Βραβείο K.ID.S.: Mum is Pouring Rain (Ουγκό ντε Φοκομπρέ)
Τιμητική Αναφορά K.ID.S.: Fly (Κάρλος Γκόμεζ-Μίρα Σαγκράντο)
Καλύτερη Ταινία Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος: Από το Μπαλκόνι (Άρης Καπλανίδης)
Ειδική Μνεία Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος: Per Aspera (Νίκα Λομινάτζε)
Καλύτερη Ταινία Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος: Affairs of the Art (Τζοάνα Κουίν)
Ειδική Μνεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος: Tie (Αλεξάντρα Ραμίρες)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.