Animasyros 2021: Έναρξη για τη γιορτή του animation στη Σύρο

Το φεστιβάλ που συγκεντρώνει τα φρέσκα ταλέντα των κινουμένων σχεδίων σηκώνει αυλαία στην Ερμούπολη.

Animasyros 2021: Έναρξη για τη γιορτή του animation στη Σύρο

Από το 2008, η γραφική Ερμούπολη της Σύρου κάθε Σεπτέμβρη γίνεται πρωτεύουσα των ταινιών κινουμένων σχεδίων ή εμψύχωσης, όπως είναι ο ακαδημαϊκός όρος για τα animation, χάρη στη διεξαγωγή του διαχρονικά απολαυστικού φεστιβάλ Animasyros.

Ο θεσμός που συγκεντρώνει στο πρόγραμμά του αναγνωρισμένους δημιουργούς του χώρου, ενώ δίνει ουσιαστική έμφαση στο μικρού μήκους φορμά κι ιδιαίτερα στα ταλέντα που βρίσκονται στα πρώτα βήματά τους, διεξάγεται από τις 22 έως τις 26/9 τόσο σε φυσικούς χώρους στη Σύρο, όσο και διαδικτυακά στη σελίδα https://animasyros.gr/home-2021/screenings.

Κεντρική θεματική για φέτος αποτελεί η έννοια της ελευθερίας, συμβαδίζοντας με τους επετειακούς εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το σχετικό αφιέρωμα σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπου μάλιστα το Animasyros φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα προβολών της πρόσφατης διοργάνωσης. Για τη διαμόρφωση του προγράμματος, το Animasyros κλήθηκε να σταχυολογήσει τους τίτλους περισσότερων από 4000 συμμετοχών (αριθμός ρεκόρ), προτού καταλήξει σε 180 ταινίες τακτοποιημένες σε επτά διαγωνιστικές ενότητες, δύο αφιερώματα και το -σημείο αναφοράς- διεθνές πανόραμα. Στοιχεία σαν αυτά δε φέρνουν τυχαία τη διοργάνωση μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου για το animation.

Animasyros 2021: Έναρξη για τη γιορτή του animation στη Σύρο - εικόνα 1

Όπως, ακόμα, το γεγονός πως στην περσινή βερσιόν του φεστιβάλ στο πλαίσιο της πάντα δυναμικής Αγοράς, οι καταξιωμένοι Ιρλανδοί σκηνοθέτες Τομ Μουρ και Ρος Στιούαρτ παρουσίαζαν την τότε νέα ταινία τους «Wolfwalkers», ένα αριστουργηματικό φιλμ που έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το animation στη μεγάλη οθόνη του θερινού σινεμά Παλλάς στις 24/9.

Επιπλέον, περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το «My Favorite War» της Ίλζε Μπουρκόβσκα Γιάκομπσεν η οποία απέσπασε το βραβείο Contrechamp στο φεστιβάλ του Ανεσί και θα βρίσκεται στην Ερμούπολη. Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ που εμπνέεται από τις εμπειρίες της σκηνοθέτιδας καθώς μεγάλωνε στη Λετονία του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπου οι αφηγήσεις γύρω από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιούνταν ως ένα μέσο λαϊκού εκφοβισμού.

Animasyros 2021: Έναρξη για τη γιορτή του animation στη Σύρο - εικόνα 2
«My Favorite War»

Εκτός από την ελευθερία, το έτερο μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ έχει τον τίτλο MedAnima. Εκεί, παρουσιάζεται μια ευρεία γκάμα ταινιών οι οποίες αναδεικνύουν την πολυμορφία των animation της Μεσογείου, οι οποίες εκτείνονται από το Γιβραλτάρ μέχρι το Λίβανο, ενώ παράλληλα δίνεται οι ευκαιρία στους δημιουργούς να συνομιλήσουν μέσω της Αγοράς και να σμιλέψουν το δικό τους δίκτυο επαφών.

Επίσης, 22 ταινίες συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα διεκδικώντας τις δάφνες του Animasyros. Σε αυτό δράττει τη σινεφίλ προσοχή το όνομα της Τζοάνα Κουίν που παρουσιάζει τη νέα μικρού μήκους της «Affairs of the Art». Η πολύπειρη Αγγλίδα σκηνοθέτιδα, η οποία θα επισκεφθεί τη Σύρο, βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων του ευρωπαϊκού animation έχοντας στο όνομά της πλειάδα βραβείων και μια φιλμογραφία που μετρά πάνω από 30 χρόνια ενεργού δράσης. Τα φιλμ της Κουίν έχουν ως βασική (αντι)ηρωίδα πάντα την Μπέριλ, η οποία μπλέκει σε διαφορετικές ανά περίπτωση περιπέτειες που ποικίλλουν: από τις παρεξηγήσεις που μπορούν να προκύψουν εξαιτίας ενός στρίπερ («Girls Night Out», 1987) μέχρι την εμμονή για τις εικαστικές τέχνες όπως απεικονίζεται στο «Affairs of the Art».

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται πάντα και στο φοιτητικό διαγωνιστικό τμήμα, με 24 μικρού μήκους να παίρνουν μέρος φέτος. Ο ανταγωνισμός προβλέπεται μεγάλος, καθώς «συνωστίζονται» animators από τις μεγαλύτερες σχετικές σχολές του κόσμου οι οποίοι διαχειρίζονται περίπλοκες και πρωτότυπες θεματικές όπως οι ιστορίες φαντασμάτων, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Ινδία έως και μια αναπάντεχη ιστορία υπερηρώων από τη Ρωσία.

Για όσα από αυτά μπορείτε να παρακολουθήσετε online, μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε τη σελίδα https://animasyros.gr/home-2021/screenings

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.