Στα ράφια ένα βιβλίο για τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και ο οδηγός «Κινηματογράφος 2020»

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί μία απολογιστική έκδοση για την περασμένη χρονιά αλλά και ένα πλήρες αφιέρωμα στο μάστερ του σασπένς.

Στα ράφια ένα βιβλίο για τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και ο οδηγός «Κινηματογράφος 2020»

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί το «Κινηματογράφος 2020», έναν εκτενή οδηγό για τους Έλληνες σινεφίλ που περιέχει πληροφορίες για φεστιβάλ και εκδηλώσεις κινηματογράφου στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, κριτικές για πρόσφατες κινηματογραφικές κυκλοφορίες, αφιερώματα σε σκηνοθέτες και πολλά άλλα.

Πρόκειται για το 28ο έτος κυκλοφορίας του συγκεκριμένου βιβλίου, του οποίο το περιεχόμενο συμβάλει στον εμπλουτισμό της ελληνικής βιβλιογραφίας όσον αφορά το σινεμά. Το «Κινηματογράφος 2020» επιμελείται ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Κ.Κ. και κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Κολιοδήμος.

Με επιλογή των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου, η μαύρη κωμωδία «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη και το βιογραφικό δράμα του Μάρκο Μπελόκιο «Ο Προδότης» κατακτούν την πρώτη θέση στην κατηγορία καλύτερης ελληνικής και ξένης ταινίας, αντίστοιχα. Ένα στιγμιότυπο από το φιλμ του Οικονομίδη είναι και το εξώφυλλο της φετινής έκδοσης «Κινηματογράφος».

Στα ράφια ένα βιβλίο για τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και ο οδηγός «Κινηματογράφος 2020» - εικόνα 1

Αναλυτικότερα, η φετινή έκδοση του «Κινηματογράφος» περιλαμβάνει:
-Μία εισαγωγή του Προέδρου της Π.Ε.Κ.Κ. Βασίλη Κεχαγιά για το έτος 2020.
-Αφιέρωμα για την κρίση που βίωσε ο κινηματογράφος την περασμένη χρονιά, λόγω των συνεχόμενων lockdown και την εξάπλωση της πανδημίας. Από τους Γιάννη Ζουμπουλάκη, Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο, Δημήτρη Κολιοδήμο, Χρήστο Μήτση, Χρήστου Σκυλλάκο και Ηλία Φραγκούλη.
-Κριτικές για τις ταινίες του 2020 που προβλήθηκαν στα ελληνικά σινεμά.
-Σχολιασμό από τον Δημήτρη Καλαντίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας αναφορικά με τα νέα βιβλία κινηματογράφου που κυκλοφόρησαν.
-Αφιέρωμα από τον κριτικό κινηματογράφου Κώστα Γ. Καρδερίνη για εξέχοντες προσωπικότητες του σινεμά που πρόσφατα έφυγαν από τη ζωή.
-Ανταποκρίσεις από ελληνικά και ξένα φεστιβάλ κινηματογράφου, αλλά και αναφορές σε βραβεία των Κινηματογραφικών Ακαδημιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, Βραβεία BAFTA, Σεζάρ, Γκόγια, Νταβίντι ντι Ντονατέλο, Ίρις, βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου).
-Τέλος, γίνεται περιγραφή των δράσεων, βραβείων και ατόμων που τιμήθηκαν από την Π.Ε.Κ.Κ. μέσα στον χρόνο.

Τη συγγραφική ομάδα αποτελούν οι Λευτέρης Αδαμίδης, Θόδωρος Γιαχουστίδης, Ρόμπυ Εκσιέλ, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Ιφιγένεια Καλαντζή, Δημήτρης Καλαντίδης, Κώστας Γ. Καρδερίνης, Βασίλης Κεχαγιάς, Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κολιοδήμος, Κώστας Κωνσταντινίδης, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Ιωάννα Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Γιάννης Ραουζαίος, Χρήστος Σκυλλάκος, Δέσποινα Τριανταφυλλίδου και Ηλίας Φραγκούλης.

Ο οδηγός αποτελείται από 376 σελίδες και περιλαμβάνει 4 ευρετήρια ελληνικών και ξένων τίτλων, σκηνοθετών και κριτικών, καθώς και άφθονο εικονογραφικό υλικό.

«Αφιέρωμα στον Χίτσκοκ»

Καθώς έχουν περάσει 40 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού auteur, η Π.Ε.Κ.Κ. αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα μικρό αφιέρωμα για τον σπουδαίο Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Στα ράφια ένα βιβλίο για τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και ο οδηγός «Κινηματογράφος 2020» - εικόνα 2

Το βιβλίο «Άλφρεντ Χίτσκοκ» επιχειρεί μία λεπτομερή κριτική ανάλυση του συνολικού έργου του θρυλικού σκηνοθέτη, ξεκινώντας από τη βωβή του περίοδο και προχωρώντας στις βρετανικές και αμερικανικές παραγωγές του, μέχρι και τα τελευταία του φιλμ τη δεκαετία του 1970. Ακόμα, στο βιβλίο γίνεται αναφορά στην τηλεοπτική του επιτυχία «Alfred Hitchcock Presents» που προβλήθηκε από το 1955 έως το 1961.

Η συγκεκριμένη κυκλοφορία είναι ένας φόρος τιμής στο έργο ενός από τους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς δημιουργούς και δίνει στον Έλληνα αναγνώστη την ευκαιρία να τον γνωρίσει καλύτερα μέσα από αναλύσεις των έργων του αλλά και αναφορές στην ιδιαίτερη προσωπικότητά του.

Περιλαμβάνονται κριτικές της εργογραφίας του από 30 μέλη της Π.Ε.Κ.Κ. .
Και τα 2 βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις «ΟΞΥ».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.