Updated | Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης σας καλεί στην Ελευσίνα για τις «Νύχτες Βραδύτητας»

Μια συζήτηση γύρω από την έννοια του χρόνου στον κινηματογράφο διοργανώνει ο βραβευμένος σκηνοθέτης και μουσικός στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που επιμελείται καλλιτεχνικά.

Updated | Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης σας καλεί στην Ελευσίνα για τις «Νύχτες Βραδύτητας»

Update: Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας το event ξεκινάει στις 20.00.

Η κινηματογραφική έννοια του χρόνου και το πώς αυτός καθορίζει μία σειρά από ταινίες, με γνώμονα το εξαιρετικό βιβλίο του Πολ Σρέιντερ «Transcedental style in film: Ozu, Bresson, Dreyer», θα βρίσκονται στο επίκεντρο του event που γίνεται στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου (αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας) στο πλαίσιο των «Νυχτών Βραδύτητες - Ομιλίες για το Χρόνο» (24/6, 20.00).

Η δράση με καλλιτεχνικό διευθυντή το βραβευμένο σκηνοθέτη και μουσικό Αλέξανδρο Βούλγαρη (The Boy), η οποία γίνεται ως μέρος των ενεργειών Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, εξερευνά τον όρο «slow cinema» με κεντρικούς ομιλητές το σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα («Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών») και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου. Παράλληλα με τη συζήτηση, ο μουσικός και συνθέτης Γιάννης Βεσλεμές αποδομεί και αναδομεί χρησιμοποιώντας modular synthesizers το κλασικό κομμάτι του Μπαχ «Air on the G string».

Updated | Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης σας καλεί στην Ελευσίνα για τις «Νύχτες Βραδύτητας» - εικόνα 1
©John Kouskoutis

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν, με τα δελτία εισόδου να μοιράζονται μία ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης κι μέχρι την εξάντλησή τους. Στο χώρο υπάρχουν 80 θέσεις καθήμενων, ωστόσο, οι διοργανωτές προτείνουν να έχετε μαζί σας μαξιλάρες ή ψάθα ή κάποιο άλλο ύφασμα για το έδαφος.

Οι «Νύχτες Βραδύτητας» διοργανώνονται δύο φορές το χρόνο, παρουσιάζοντας μια σειρά ομιλιών με διακεκριμένους προσκεκλημένους, οι οποίες θέτουν πάντα στο επίκεντρο την έννοια του χρόνου σε μια εποχή όπου όλα κινούνται με αστραπιαία ταχύτητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μετά τον Καποδίστρια, ο Άγιος Παΐσιος έρχεται να κατακτήσει τις κινηματογραφικές αίθουσες

Στις 29 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα η εμπλουτισμένη κινηματογραφική εκδοχή της σειράς του Mega, φιλοδοξώντας να κερδίσει κινηματογραφικό και θρησκευτικό κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2026

Ελληνικό box office: Ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο εισιτήρια ο "Καποδίστριας"

Μπορεί μετά από δυο εβδομάδες με απανωτά sold out η προσέλευση του βιογραφικού δράματος του Γιάννη Σμαραγδή να υποχώρησε, οι επιδόσεις του παρ' όλα αυτά παραμένουν αξιοθαύμαστες, επιπέδου "El Greco" και "Υπάρχω".

Το '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών' και 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ταινία

Πριν καθίσεις στην πολυθρόνα σου και αφεθείς στον τρόμο, υπάρχουν κάποια στοιχεία για τη νέα ταινία δια χειρός Νία ΝταΚόστα που θα κάνουν την εμπειρία ακόμη πιο ολοκληρωμένη. Τα συγκεντρώσαμε και τα βρίσκεις εντός.

"Μία Μάχη Μετά την Άλλη" και "Άμνετ" σάρωσαν στις Χρυσές Σφαίρες 2026

Οι νικητές της βραδιάς παίρνουν τα βραβεία τους και ετοιμάζονται για τον μεγάλο αγώνα των Όσκαρ.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας που κάνουν πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη στα σινεμά

Ο Τίμοθι Σαλαμέ γίνεται ένας θρύλος του πινγκ πονγκ, ένα μεγάλο ζόμπι-franchise συνεχίζεται και όλες οι κυκλοφορίες που έρχονται την Πέμπτη 15/01.

Το "Αυτοί οι Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί" σε δωρεάν προβολή στο Κολωνάκι

Σήμερα βλέπουμε την κωμωδία του 1967, που θα προβληθεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο πλαίσιο των δράσεων της έκθεσης "Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς".

Οι "Μέρες & Νύχτες του Χρήστου στο Δαναό" γιορτάζουν τα 40 χρόνια του "Μπλε Βελούδο"

Ο αγαπημένος κύκλος προβολών υποδέχεται το 2026 με ένα αριστούργημα δια χειρός Ντέιβιντ Λιντς.