Πρόστιμο

2,5

Γκανγκστερικό δράμα που ενσωματώνει πειστικά τα κλισέ του είδους στην ελληνική πραγματικότητα.

Πρόστιμο

Ο Βαγγέλης είναι ένας νεαρός μικροντίλερ κάνναβης, ο οποίος μπαίνει στο μάτι των – «καθωσπρέπει» - γειτόνων του και έπειτα από τις απειλές του διαχειριστή της πολυκατοικίας αναγκάζεται να καταφύγει στο σπίτι της αδελφής του. Τον διαχειριστή υποδύεται πειστικότατα ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, με τον οποίον ο Φωκίων Μπόγρης έχει ιδιαίτερη σχέση. Ο Οικονομίδης είχε ένα δεύτερο ρόλο και στην πρώτη ταινία του («Κάθαρση», 2009), ενώ ο ίδιος παίζει τον Βαγγέλη στην «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς». Πρόκειται για μια συνεργασία η οποία ξεπερνά το φιλικό επίπεδο, καθώς ο Μπόγρης είναι άμεσα επηρεασμένος όχι μόνο από το σκηνοθετικό ρεαλισμό του δημιουργού του «Σπιρτόκουτου», αλλά και από τις θεματικές, τους χαρακτήρες, ακόμα και τους ηθοποιούς του (Στ. Σταμουλακάτος, Β. Μουρίκης, Β. Μπισμπίκης).

Μέσα σ’ αυτή τη «βρόμικη» πραγματικότητα εξελίσσεται λοιπόν η κάθοδος του Βαγγέλη σε έναν κόσμο βίας, απληστίας και διαφθοράς, δια μέσου της γνωριμίας του με τον αρραβωνιαστικό της αδελφής του Πέτρο, ο οποίος τον μπάζει στα κυκλώματα της νύχτας. Η προσπάθεια του ήρωά μας να ξεφύγει τον εμπλέκει όλο και περισσότερο, καθώς το «Πρόστιμο» ενσωματώνει αποτελεσματικά τα κλισέ του γκανγκστερικού δράματος στην ελληνική πραγματικότητα, ζωντανεύοντας χώρους, ανθρώπους και συμπεριφορές ενός αόρατου (ακόμα και κινηματογραφικά) αστικού περιθωρίου. Αν και σεναριακά «κολλάει» κατά στιγμές, προχωρώντας καθαρά διεκπεραιωτικά, το κατόρθωμα αυτής της τίμιας, καθαρής κινηματογραφικής προσπάθειας είναι πως πείθει για την αλήθεια των ιδεών και των χαρακτήρων της, πως δένει το γειωμένο ρεαλισμό της με ένα σαρδόνιο χιούμορ και πως (από τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία ως τις ερμηνείες και τη μουσική) επιχειρεί να περιγράψει τη – φτηνή - εθνική αλήθεια μας με όρους του 21ου αιώνα.

Σκηνοθεσία: Φωκίων Μπόγρης. Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Ευαγγελινός, Στάθης Σταμουλακάτος, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Αναστασίου, Βαγγέλης Μουρίκης. Ελλάδα. 2020. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες

Πρόστιμο

2,5
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 101 '
  • Φωκίων Μπόγρης

Μικροντίλερ που μπλέκεται στον κόσμο της νύχτας, ο Βαγγέλης θέλει να ξεκόψει, αλλά οι οικονομικές και οικογενειακές υποχρεώσεις του τον παρασύρουν όλο και βαθύτερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.