Και οι Θεοί Τρελάθηκαν

2,5

Οικολογική κωμωδία που με την πρωτότυπη ιδέα της και το ναΐφ, καλοσυνάτο χιούμορ της γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία στη δεκαετία του ’80.

Και οι Θεοί Τρελάθηκαν

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μια νοτιοαφρικανική κωμωδία γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο πετώντας ένα άδειο μπουκάλι Coca-Cola από τον ουρανό. Στη (σεναριακή) πραγματικότητα, βέβαια, το ρίχνει από το παράθυρό του ο πιλότος ενός μονοκινητήριου αεροπλάνου που πετά πάνω από την έρημο Καλαχάρι. Φτάνοντας στα χέρια μιας πολυπληθούς οικογένειας Βουσμάνων, αυτό θα αναστατώσει ανησυχητικά την πρωτόγονη, ειδυλλιακή καθημερινότητά τους. Ένας απ’ αυτούς λοιπόν ξεκινά με τα πόδια για να φτάσει στην άκρη του κόσμου και να το ξεφορτωθεί, συναντώντας τον… πολιτισμό.

Το ναΐφ, καλοσυνάτο χιούμορ των «Θεών…» διατηρεί, αν και ελαφρώς ξεθυμασμένη, τόσο την ανθρώπινη όσο και την οικολογική διάστασή του. Η ταινία διαθέτει έναν αφοπλιστικό πρωταγωνιστή και κωμικό μπρίο στην παράδοση του βωβού σινεμά, αλλά είναι ηλίου φανερότερο πως δεν μπορεί να αναπτύξει την πρωτότυπη ιδέα της σε μια στοιχειωδώς συμπαγή πλοκή. Οι περιπέτειες του Βουσμάνου Ξι είναι από μόνες τους μια εξαιρετική μεσαίου μήκους κωμωδία, ενώ ο αλλοπαρμένος επιστήμονας, η σέξι δημοσιογράφος και οι αγροίκοι επαναστάτες που συναντά στο διάβα του μοιάζουν με φυτεμένες παρεμβολές που σκοπό έχουν να τεντώσουν τη διάρκεια του φιλμ ως τα 110 λεπτά.

Σκηνοθεσία: Τζέιμι Ις. Πρωταγωνιστούν: ΝιΞάο, Μάριους Βέγιερς, Σάντρα Πρίνσλοου. Ν. Αφρική, Μποτσουάνα. 1980. Διάρκεια: 109΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Και Οι Θεοί Τρελάθηκαν

The Gods Must Be Crazy
2,5
  • Κωμωδία
  • 1980
  • Διάρκεια: 109 '
  • Τζάμι Ις

Ένα άδειο μπουκάλι Coca-Cola που πέφτει από τον ουρανό αναστατώνει την πρωτόγονη, ειδυλλιακή καθημερινότητα μιας οικογένειας Βουσμάνων στην έρημο Καλαχάρι. Ένας απ’ αυτούς ξεκινά με τα πόδια για να φτάσει στην άκρη του κόσμου και να το ξεφορτωθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.