Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε ως το καλοκαίρι του 2021

Συγκεντρώσαμε όλα τα φιλμ που ευελπιστούμε να δούμε φέτος ενώ η πανδημία «κρατά» κλειστά τα περισσότερα σινεμά του κόσμου.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε ως το καλοκαίρι του 2021

Είναι στ’ αλήθεια οξύμωρο να καταγράφουμε τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, την ώρα που οι περισσότεροι κινηματογράφοι του κόσμου είναι κλειστοί λόγω της πανδημίας. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα, όπου η ημερομηνία του ανοίγματός τους παραμένει γρίφος και η χειμερινή σεζόν θεωρείται ήδη χαμένη. Ρεαλιστικά, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην άνοιξη, όταν όλοι ευελπιστούμε να μειωθούν αισθητά οι αριθμοί των κρουσμάτων και παράλληλα ο καιρός να επιτρέπει τη λειτουργία των θερινών σινεμά υπό όρους. Μια επανάληψη του περσινού σκηνικού δηλαδή.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν ωθήσει τα γραφεία διανομής να κρατούν τους μεγάλους τίτλους του 2021 ώσπου να ανοίξουν ξανά οι κινηματογράφοι, δίνοντάς τους μια άτυπη πλην πολύτιμη ψήφο εμπιστοσύνης, την ώρα που στο εξωτερικό αυξάνονται οι ταινίες που κυκλοφορούν ψηφιακά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υπερηρωικού σίκουελ «Wonder Woman 1984» (Πάτι Τζένκινς), το οποίο παρόλο που η Warner Bros. αποφάσισε να λανσάρει στο HBO Max και στα μέρη του κόσμου όπου λειτουργούν τα σινεμά, στην Ελλάδα δεν άλλαξε το στάτους της διανομής της σε αίθουσες όταν και εφόσον επαναλειτουργήσουν. Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινείται και η διανομή του δράματος «Άσπρο Πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ με πρωταγωνιστή τον Μαντς Μίκελσεν. Η ταινία αφού σάρωσε στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, δημιούργησε βουερό σινεφίλ σούσουρο, εντείνοντας την ανυπομονησία για τη δια ζώσης πρεμιέρα της.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε ως το καλοκαίρι του 2021 - εικόνα 1
«No Time To Die»

Δε ξεχνάμε βέβαια και τα μπλοκμπάστερ που είχαν αναβληθεί από πέρσι. Πρώτο και καλύτερο το «πολύπαθο» «No Time To Die» (Κάρι Φουκουνάγκα), το οποίο έπειτα από διαδοχικές αναβολές κι ενώ αναμενόταν να μας αποκαλύψει για τελευταία φορά τον Ντάνιελ Κρεγκ ως Τζέιμς Μποντ στις 1/4, πια ελπίζουμε για τις 7/10. Κάτι παραπάνω από ένα μήνα μετά, η Σκάρλετ Γιόχανσον κάνει επίδειξη των σούπερ δυνάμεών της στο «Black Widow» (Κέιτ Σόρτλαντ, 6/5). Ελάχιστες εβδομάδες αργότερα, «έρχεται» το «F9» (Τζάστιν Λιν), το οποίο την περασμένη άνοιξη δεν έχασε καθόλου χρόνο και μετέφερε κατευθείαν την ημερομηνία κυκλοφορίας μιας ακόμα «Fast & Furious» περιπέτειας για τις 27/5. Νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 25/3, βρίσκεται στην ατζέντα η φρέσκια προσθήκη στο «τερατο-franchise» με πρωταγωνιστή το υπερμέγεθες Γκοτζίλα, «Godzilla vs. Kong» (Άνταμ Γουίνγκαρντ). Την ίδια μέρα, η ταινία θα προβληθεί ταυτόχρονα με τους κινηματογράφους στο HBO Max, υλοποιώντας την πρωτοφανή απόφαση της Warner Bros. για παράλληλη διανομή όλων των φετινών παραγωγών της τόσο στα σινεμά όσο και στην πλατφόρμα.

Αυτό σημαίνει πως θα έχουν την ίδια τύχη κοστοβόρα και κρίσιμα για τις μέλλουσες κυκλοφορίες του στούντιο φιλμ, όπως το υπερηρωικό «The Suicide Squad» (Τζέιμς Γκαν, 5/8) και το sci-fi έπος «Dune» (Ντένι Βιλνέβ, Οκτώβριος 2021). Για το τελευταίο, βέβαια, δεν έχει κριθεί ακόμα η μοίρα. Εκτός του ότι ο Καναδός σκηνοθέτης της ταινίας εξέφρασε ανοιχτή δυσαρέσκεια για την απόφαση της εταιρίας, η οποία λήφθηκε χωρίς προειδοποίηση ή συνεννόηση με τους δημιουργούς, η Legendary που συμμετείχε στην παραγωγή του «Dune» μήνυσε το στούντιο για αθέτηση του συμβολαίου. Ίδωμεν…

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε ως το καλοκαίρι του 2021 - εικόνα 2
«Top Gun: Maverick»

Έπειτα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το καλοκαίρι θα δούμε τόσο τον Τομ Κρουζ να πιλοτάρει ξανά μαχητικά αεροσκάφη στο σίκουελ «Top Gun: Maverick» (Τζόζεφ Κοζίνσκι, 1/7), όσο και τον μπασκετμπολίστα ΛεΜπρόν Τζέιμς να μπαίνει στα παπούτσια του Μάικλ Τζόρνταν, πρωταγωνιστώντας στο «Space Jam: A New Legacy» (Μάλκολμ Ντ. Λι, 15/7). Ενδιάμεσα θα έχει κάνει, ιδανικά, πρεμιέρα η πρώτη ταινία της τέταρτης φάσης του σούπερ κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel με τίτλο «Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings» (Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον, 8/7). Μάλλον, όμως, θα το έχει προλάβει στις 24/6 το επόμενο «Venom: Let There Be Carnage» με τον Τομ Χάρντι να σκηνοθετείται από τον Άντι Σέρκις παρακαλώ.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε ως το καλοκαίρι του 2021 - εικόνα 3
«Μήλα»

Τι γίνεται όμως με τις arthouse ταινίες; Ουσιαστικά οι περισσότεροι ευελπιστούν πρώτα σε μια πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Κανών, εάν και εφόσον διεξαχθεί φέτος, με ενδεικτική την περίπτωση του «French Dispatch». Η νέα ταινία του Γουες Άντερσον θεωρούταν σχεδόν βέβαιο ότι θα προβληθεί στην Κρουαζέτ, ωστόσο, αφού η διοργάνωση ακυρώθηκε πέρσι, ακολούθως η κυκλοφορία της μεταφέρθηκε για κάποια ημερομηνία του 2021. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο Πολ Βερχόφεν με το «Benedetta», το δράμα εποχής όπου πρωταγωνιστούν οι Αντέλ Εξαρχόπουλος, Βιρζινί Εφιρά και η «δική μας» Δάφνη Πατακιά. Φυσικά, υπάρχουν και περσινά «χρωστούμενα» όπως το πολυβραβευμένο «Nomadland» της Κλόι Ζάο, το οποίο δρομολογείται για αμερικανική κυκλοφορία στις 19/2. Ή τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, τα οποία αρχικά είχαν προγραμματιστεί για πρεμιέρα το φθινόπωρο και διεκδικούν υποψηφιότητα στην κατηγορία της διεθνούς ταινίας στα επόμενα Όσκαρ. Τέλος, σημειώνουμε το «Τρίγωνο της Θλίψης» του Σουηδού Ρούμπεν Έστλουντ, ο οποίος ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της ταινίας στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι σου Λέει Αυτή η Φύση

Ακόμα ένα ανάλαφρου ύφους "conversation piece" από τον ιδιοσυγκρασιακό μινιμαλιστή Χονγκ Σανγκ-σου, το οποίο σχολιάζει λοξά τις… φλύαρες ανθρώπινες σχέσεις. | Powered by Uber.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/01/2026

28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών

Περισσότερο spin-off παρά σίκουελ, ο δραματικά πιο συγκεντρωμένος "Ναός των Οστών" ανακυκλώνει γνωστές ιδέες χωρίς να προσθέτει κάτι ουσιαστικότερο στη μυθολογία του franchise. | Powered by Uber.

Ρούφους: Ο Θαλάσσιος Δράκος που δεν Ήξερε Κολύμπι

Συνταγογραφημένη, απλοϊκή και διεκπεραιωτική περιπέτεια ανήλικων απαιτήσεων, βασισμένη σε σειρά νορβηγικών βιβλίων. | Powered by Uber.

Mankind's Folly

Ο δημιουργός του τηλεοπτικού "Εξάντα" υπογράφει ένα ρεπορταζιακό ντοκιμαντέρ, το οποίο θίγει τεκμηριωμένα ένα μεγάλο οικολογικό πρόβλημα, που γίνεται και πολιτικό. | Powered by Uber.

Λένε πως αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη ελληνική ταινία για το 2026

Μετά την προβολή της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου έλαβε πέντε βραβεία ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς, καταφθάνει τον Φεβρουάριο στους κινηματογράφους.

H θεαματική διαδρομή του Τιμοτέ Σαλαμέ πριν το 'Marty Supreme'

Ρίχνουμε μια ματιά στους ρόλους που καθιέρωσαν τον 30χρονο ηθοποιό, το όνομα του οποίου ακούγεται για τις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τον Τιμοτέ Σαλαμέ;

Ο νεαρός ηθοποιός έχει σταθερή παρουσία στο σινε-σύμπαν των τελευταίων χρόνων και με την αφορμή της νέας του ταινίας και της Χρυσής Σφαίρας που πήρε, έφτασε η ώρα να δούμε τι ξέρουμε για εκείνον.