Οι νικήτριες ταινίες του 11ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Δείτε τα φιλμ στα οποία απένειμε τις δάφνες της η διοργάνωση που φέτος διεξήχθη για πρώτη φορά διαδικτυακά.

Οι νικήτριες ταινίες του 11ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Αφού προσέλκυσε στη φρέσκια ψηφιακή πλατφόρμα του πλήθος σινεφίλ, το 11ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου (16-26/10) απένειμε τις δάφνες του μέσω live streaming ανανεώνοντας παράλληλα το ραντεβού για του χρόνου.

Το μεγάλο βραβείο απέσπασε το ασπρόμαυρο «Σύννεφο στο Δωμάτιό της» της Κινέζας Ζενγκ Λου Σινιουάν. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από μία 22χρονη η οποία επιστρέφει σπίτι για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, όπου καλείται να παίξει τους ρόλους της κόρης, της ετεροθαλούς αδελφής και της συντρόφου. Μια νέα γνωριμία και η εμφάνιση του φίλου της, ωθούν την ηρωίδα σε μια εσωτερική αναζήτηση με φόντο μια πόλη που νιώθει όσο οικεία όσο και ξένη.

Η κριτική επιτροπή που απένειμε το βραβείο αποτελούνταν από τους Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη (σκηνοθέτρια), Θανάση Νεοφώτιστο (σκηνοθέτης) και Σιαολού Γκουό (σκηνοθέτης, συγγραφέας). Τα μέλη της επέλεξαν την ταινία της Σινιουάν «για το αινιγματικό και ειλικρινές ταξίδι μιας νεαρής γυναίκας που ψάχνει να βρει ένα χώρο να ανήκει σε μια ασπρόμαυρη ουτοπία, κάνοντας μας να αναρωτηθούμε και εμείς για το δικό μας οικείο».

Οι νικήτριες ταινίες του 11ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου - εικόνα 1
«Απεργείς ή Πεθαίνεις»

Επιπλέον, η επιτροπή απένειμε εύφημο μνεία στο γαλλικό ντοκιμαντέρ «Απεργείς ή Πεθαίνεις» του Ζόναθαν Ρεσινιό «για το πλούσιο μωσαϊκό διαφορετικών ανθρώπων μιας βιομηχανικής πόλης της Γαλλίας γεμάτη από ομίχλη, που πίσω από αυτή νιώσαμε την Επανάσταση που έρχεται». Η ταινία του Ρεσινιό τοποθετείται σε μια πρώην βιομηχανική περιοχή στη Λωρραίνη, από όπου κατάγεται ο σκηνοθέτης, και ακολουθεί τις σχέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και τις προσωπικές ιστορίες τους. Μερικές από τις περιπτώσεις που συναντάμε είναι ενός άντρα ο οποίος δωρίζει καπνογόνα και κράνη στο μουσείο εξόρυξης, αναμνηστικά από τις μέρες των απεργιών των ανθρακωρύχων στη δεκαετία του 1980 και του '90, ενώ ένας άλλος μετά από ένα ατύχημα στη δουλειά δεν ξέρει τι να κάνει για τις ψευδείς δηλώσεις που έκανε το αφεντικό του στην ασφαλιστική έκθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών": μία αποκλειστική ματιά στο τρομο-σίκουελ της χρονιάς

Ρέιφ Φάινς και Τζακ Ο' Κόνελ συναντιούνται για πρώτη φορά στον δυστοπικό κόσμο των Ντάνι Μπόιλ και Άλεξ Γκάρλαντ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/01/2026

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες σήμερα, Πέμπτη 15/01.

Kontinental '25

Βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο για μια αστεία όσο και πικρή σάτιρα η οποία ακτινογραφεί σαρκαστικά όλο το βαλκανικό κοινωνικοπολιτικό οικοδόμημα. | Powered by Uber.

Marty Supreme

Το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου μέσα από μια ανοικονόμητη, αλλά σφριγηλή saga ενηλικίωσης οσκαρικών προδιαγραφών και σκορσεζικής δυναμικής (Χρυσές Σφαίρες καλύτερης ταινίας και α΄ αντρικού ρόλου). | Powered by Uber.

Τι σου Λέει Αυτή η Φύση

Ακόμα ένα ανάλαφρου ύφους "conversation piece" από τον ιδιοσυγκρασιακό μινιμαλιστή Χονγκ Σανγκ-σου, το οποίο σχολιάζει λοξά τις… φλύαρες ανθρώπινες σχέσεις. | Powered by Uber.

28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών

Περισσότερο spin-off παρά σίκουελ, ο δραματικά πιο συγκεντρωμένος "Ναός των Οστών" ανακυκλώνει γνωστές ιδέες χωρίς να προσθέτει κάτι ουσιαστικότερο στη μυθολογία του franchise. | Powered by Uber.

Ρούφους: Ο Θαλάσσιος Δράκος που δεν Ήξερε Κολύμπι

Συνταγογραφημένη, απλοϊκή και διεκπεραιωτική περιπέτεια ανήλικων απαιτήσεων, βασισμένη σε σειρά νορβηγικών βιβλίων. | Powered by Uber.