Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια

4

Ρηξικέλευθο φιλμ, εξίσου αντισυμβατικό και μοντέρνο, βαθιά προσωπικό και πολιτικά αιρετικό, που παρασύρει το θεατή στο στρόβιλο των συναισθημάτων του.

Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια

Λίγο μετά την απώλεια του συντρόφου και συχνά πρωταγωνιστή στις ταινίες του, Άρμιν Μέγιερ, ο Μάικλ Βέρνερ Φασμπίντερ σκαρφίζεται την πιο προσωπική δημιουργία του. Σε αυτήν πρωταγωνιστεί η τρανς Ελβίρα (Φόλκερ Σπένγκλερ), η οποία μετά από έναν τραυματικό χωρισμό βιώνει μια συντριπτική υπαρξιακή κρίση που τη φέρνει αντιμέτωπη με το παρελθόν της.

Με απαράμιλλη δεξιοτεχνία ο Φασμπίντερ μετουσιώνει σε ρηξικέλευθη κινηματογραφική πρόταση ‒εξίσου αντισυμβατική όσο και μοντέρνα‒ την κατάδυση στον θρυμματισμένο ψυχισμό μιας ηρωίδας με κατακερματισμένη ταυτότητα και καταπιεσμένη σεξουαλικότητα. Η απόγνωση που συνοδεύει αυτό το αδιέξοδο αποδίδεται μέσω ευφυών συμβολισμών, όπως είναι η χρήση των αντανακλάσεων ή η σεκάνς του σφαγείου που παραπέμπει στον ευνουχισμό της Ελβίρας. Ο Φασμπίντερ έτσι πλάθει ένα στρόβιλο συναισθημάτων που παρασύρει τα πάντα στο διάβα του.

Δυτική Γερμανία. 1978. Διάρκεια: 124 ́. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια

In Einem Jahr mit 13 Monden / In a Year with 13 Moons
4
  • Δραματική
  • 1978
  • Διάρκεια: 124 '
  • Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Μετά από έναν τραυματικό χωρισμό, μια τρανς έρχεται αντιμέτωπη με τα λάθη του παρελθόντος της, σε μια προσπάθεια να ανανεώσει τη θέλησή της για ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.