Το Κλουβί με τις Τρελές

3

Κωμωδία σταθμός του queer cinema, η οποία παρωδεί με όρους καλογραμμένης φάρσας τα γκέι στερεότυπα και τον κοινωνικό πουριτανισμό.

Το Κλουβί με τις Τρελές

Το ότι στην οσκαρική πεντάδα σκηνοθεσίας του 1979 βρέθηκε ο Γάλλος Εντουάρ Μολιναρό και δεν χώρεσαν οι Γούντι Άλεν («Μανχάταν»), Ρίντλεϊ Σκοτ («Alien») και Χαλ Άσμπι («Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς») αποκαλύπτει πολλά για τα ακαδημαϊκότατα γούστα της αμερικανικής ακαδημίας, αλλά και για τον αντίκτυπο που προκάλεσε στην κινηματογραφική πραγματικότητα της εποχής η τεράστια επιτυχία τού «Κλουβιού με τις Τρελές». Πρόκειται για μια από τις τρεις-τέσσερις εμπορικότερες ξενόγλωσσες ταινίες στις ΗΠΑ τον τελευταίο μισό αιώνα, βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα ξένης ταινίας και υποψήφια για δυο ακόμα Όσκαρ (σεναρίου και κοστουμιών).

Μεταφορά στην οθόνη ενός μεγάλου θεατρικού σουξέ του Ζαν Πουαρέ, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Μισέλ Σερό, το οποίο ανέβηκε στο Παλέ Ρουαγιάλ του Παρισιού το 1973, το «Κλουβί με τις Τρελές» αποτελεί μια κωμωδία-σταθμό του queer cinema, η οποία έχει αντιγραφεί έκτοτε αμέτρητες φορές. Αφηγείται τις πικάντικες αναποδιές του Ρενάτο, διευθυντή ενός νυχτερινού κέντρου με drag σόου στο Σεν Τροπέ, και της Ζαζά, του κορυφαίου περφόρμερ του, με τον οποίο είναι ζευγάρι. Η γκέι καθημερινότητά τους πρέπει να αλλάξει άρδην, όμως, όταν ο γιος του πρώτου έρχεται με την αρραβωνιαστικιά του και τους πολύ συντηρητικούς γονείς της για να γνωρίσουν τους συμπεθέρους.

Το Κλουβί με τις Τρελές - εικόνα 1

Πουαρέ, Μολιναρό, Μαρτσέλο Ντανόν και ο μετρ της κωμωδίας καταστάσεων Φρανσίς Βεμπέρ («Ο Μεγάλος Ξανθός», «Οι Τρεις Φυγάδες», «Δείπνο Ηλιθίων») υπογράφουν τη σεναριακή διασκευή μιας πρωτότυπης για την εποχή της και γαργαλιστικής για τα mainstream ήθη σάτιρας, η οποία παρωδεί με όρους καλογραμμένης φάρσας τα γκέι στερεότυπα και τον κυρίαρχο κοινωνικό πουριτανισμό. Ο Μολιναρό φροντίζει το κωμικό τάιμινγκ και οι Μισέλ Σερό (από το θεατρικό στο Σεζάρ α΄ ρόλου) και Ούγκο Τονιάτσι είναι χάρμα ιδέσθαι ως Ρενάτο και Αλμπέν/Ζαζά, αντίστοιχα, ρόλους που επανέλαβαν στα δυο σίκουελ του φιλμ, πριν αυτό διασκευαστεί ως μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και αγγλόφωνο ριμέικ («Φτερά και Πούπουλα»).

Γαλλία, Ιταλία. 1978. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κλουβί με τις Τρελές

La Cage aux Folles
3
  • Κωμωδία
  • 1978
  • Διάρκεια: 97 '
  • Εντουάρ Μολιναρό

Ο Ρενάτο, διευθυντής ενός νυχτερινού κέντρου με drag σόου στο Σεν Τροπέ, και η Ζαζά, ο κορυφαίος περφόρμερ του, είναι ζευγάρι. Η γκέι καθημερινότητά τους πρέπει να αλλάξει άρδην όμως, όταν ο γιος του πρώτου έρχεται με την αρραβωνιαστικιά του και τους πολύ συντηρητικούς γονείς της για να γνωρίσουν τους συμπεθέρους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Thunderbolts*

Η Marvel ξαναβγάζει από το συρτάρι τη συνταγή της χιουμοριστικής υπερ+αντι-ηρωικής περιπέτειας φαντασίας, η οποία εδώ μοιάζει με κακογραμμένο προσχέδιο για ταινία των "Εκδικητών της β΄ εθνικής". | Powered by Uber.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
01/05/2025

Ο Κύριος των Νεκρών

Ένας πάλαι ποτέ πρωτοπόρος δημιουργός συρρικνώνει τις εμμονές του σε ένα ανερμάτιστο και αυτοαναφορικό sci-fi θρίλερ, φτωχό σε μέσα παραγωγής, έμπνευση και σκηνοθετικό σφρίγος. | Powered by Uber.

Θεϊκό Τυρί

Αστεία, δραματική και ρεαλιστική διαδρομή ενηλικίωσης που ξεπερνά τα ηθογραφικά κλισέ, χωρίς ποτέ να βγαίνει έξω από το ασφαλές πλαίσιο μιας crowd-pleasing δραμεντί. | Powered by Uber.

Τα Κύματα της Άνοιξης

Στιβαρή όσο και εύπεπτη δραματοποίηση αληθινών γεγονότων, τα οποία οδήγησαν στην Άνοιξη της Πράγας και στη δραματική καταστολή της. | Powered by Uber.

Λύτρωση

Ελεγειακή ατμόσφαιρα, βρετανικός κοινωνικός ρεαλισμός και το χωρίς σεναριακές εκπλήξεις κυνήγι μιας δεύτερης ευκαιρίας. | Powered by Uber.

Η Περήφανη Πριγκίπισσα

Τσέχικο διδακτικό παραμύθι, το οποίο διασκευάζεται με απλοϊκό, ανώδυνο τρόπο αποκλειστικά για το προεφηβικό κοινό. | Powered by Uber.

Η συνεργασία που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμαστε: Η Charli XCX γίνεται πρωταγωνίστρια του Τακάσι Μίικε

Ο αιρετικός σκηνοθέτης πρόκειται να συνεργαστεί με τη διάσημη ποπ σταρ η οποία θα έχει, επίσης, ρόλο παραγωγού.