Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα

4

Πνευματώδες βρετανικό χιούμορ, μοντέρνα αμερικανική κωμωδία και η τρέλα των Μόντι Πάιθον συναντιούνται σε μια ξεκαρδιστική, αμοραλιστική σάτιρα βραβευμένη με Όσκαρ (β΄ αντρικού ρόλου για τον Κέβιν Κλάιν).

Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα

Η παράδοση της κλασικής βρετανικής κωμωδίας των Ίλινγκ Στούντιος (σκηνοθέτης ο Τσαρλς Κράιτον της «Συμμορίας του Λάβεντερ Χιλ») και το αναρχικό, σουρεαλιστικό πνεύμα των Μόντι Πάιθον (σεναριογράφος και πρωταγωνιστής ο Τζον Κλιζ) δίνουν ραντεβού σε μια ιντριγκαδόρικη πλοκή γεμάτη ανατροπές κι αλληλοκαρφώματα: μια Αμερικανίδα κλέφτρα διαμαντιών φλερτάρει έναν συντηρητικό Άγγλο δικηγόρο για να της αποκαλύψει που έχει κρύψει τη λεία της ληστείας ο συλληφθείς συνένοχός της. Κάτι το οποίο προκαλεί τη ζήλια του εραστή της, την ίδια ώρα που το έτερο μέλος της συμμορίας, ο φιλόζωος Κεν, προσπαθεί να ξεφορτωθεί μια γριούλα, βασική μάρτυρα στη δίκη.

Δίκαια υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου, με τον Κέβιν Κλάιν να κερδίζει τελικά αυτό του β΄ αντρικού ρόλου, η ταινία εμποτίζει τη γοργή αφήγηση μιας χολιγουντιανής αστυνομικής κωμωδίας με πνευματώδες βρετανικό χιούμορ, αξέχαστους, ολοζώντανους χαρακτήρες, διαδοχικά ευρήματα και μια σατιρική κοινωνική ματιά που σαρκάζει την αμερικανική αμετροέπεια, τον εγγλέζικο κομφορμισμό και ένα διάχυτο, κυρίαρχο παντού αμοραλισμό. Υπόδειγμα κινηματογραφικής ακρίβειας και τάιμινγκ, παραμένει μια απόλυτα ξεκαρδιστική σινε-απόλαυση.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 1988. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Ψάρι Που το Έλεγαν Γουάντα

A Fish Called Wanda
4
  • Κωμωδία
  • 1988
  • Διάρκεια: 108 '
  • Τσαρλς Κράιτον

Μια Αμερικανίδα κλέφτρα διαμαντιών φλερτάρει έναν συντηρητικό Άγγλο δικηγόρο για να της αποκαλύψει πού έχει κρύψει τη λεία της ληστείας ο συλληφθείς συνένοχός της. Κάτι που προκαλεί τη ζήλια του εραστή της, την ίδια ώρα που το έτερο μέλος της συμμορίας, ο φιλόζωος Κεν, προσπαθεί να ξεφορτωθεί μια γριούλα, βασική μάρτυρα στη δίκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".