Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά

Επισκεφτήκαμε κινηματογράφους της πόλης, μιλήσαμε με τους αιθουσάρχες και καταγράψαμε την ανταπόκριση του κοινού στα νέα μέτρα.

Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά

Η στιγμή που θα βλέπαμε ξανά αναμμένες τις μαρκίζες των θερινών σινεμά ήρθε χθες το βράδυ, όταν μεγάλος αριθμός open air κινηματογράφων της Αθήνας αφού πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, έστησαν από την αρχή τις καρέκλες σύμφωνα με τους κανονισμούς και έφτιαξαν φρέσκο ποπ κορν, ήταν πλέον έτοιμοι να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες της αργοπορημένης καλοκαιρινής σεζόν.

Μαζί τους και εμείς, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες μακριά από τη μεγάλη οθόνη, βρεθήκαμε να απολαμβάνουμε τη θαλπωρή της ξανά υπό πρωτόγνωρους μα απολύτως αναγκαίους όρους. Οι οποίοι, μάλιστα, διαπιστώσαμε πως όχι μόνο δεν επηρεάζουν την άνετη παραμονή στο σινεμά, αλλά εντείνουν το αίσθημα ασφάλειας που παρέχει ένας υπαίθριος κινηματογράφος. Μια δυνατή γεύση του νέου πλαισίου λειτουργίας των θερινών πήραμε κατά την επίσκεψή μας στους κινηματογράφους Cine Φιλοθέη στην πλατεία Δροσοπόλου και Στέλλα, πλησίον της Φωκίωνος Νέγρη.

Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά - εικόνα 1

Αρχικά στη Φιλοθέη, αφού διασχίσαμε το καταπράσινο πάρκο και πλησιάζαμε το σινεμά, μας καλωσόρισαν πρώτες οι σημάνσεις που μας προέτρεπαν να «σταθούμε εδώ» ώστε να περιμένουμε για το ταμείο τηρώντας τις σωστές αποστάσεις. Έπειτα, στο box office, ο υπάλληλος πίσω από το τζάμι -το οποίο υπάρχει έτσι κι αλλιώς- μας εξυπηρέτησε φορώντας μάσκα και γάντια, ενώ είχαμε στη διάθεσή μας εύκολη πρόσβαση σε αντισηπτικό. Επόμενο βήμα ο έλεγχος τον εισιτηρίων, όπου οι θεατές επιδεικνύουν και ακυρώνουν μόνοι το εισιτήριό τους προτού εισέλθουν στον κινηματογράφο για να διαλέξουν θέσεις. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά, αφού όπως μιας διευκρίνισε ο υπεύθυνος του κινηματογράφου Φώτης Παπαγεωργίου, με την απαιτούμενη χωρητικότητα να έχει αυξηθεί έως 75% υπάρχει περισσότερη άνεση κινήσεων για όλους. «Οι αιθουσάρχες έχουμε αποφασίσει να κρατήσουμε το ποσοστό λίγο χαμηλότερα από το 70%, ώστε σε παρέες 2-4 ατόμων να υπάρχει ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους και να γίνεται καλύτερη διαχείριση του χώρου». Σ' αυτό το σημείο αξίζει να υπογραμμίσουμε πως από τη στιγμή της άφιξης στο σινεμά μέχρι και την επιλογή της θέσης, η φυσική επαφή με τους υπαλλήλους είναι ελάχιστη, ενώ σύντομα και στο Cine Φιλοθέη θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων. Προς το παρόν, όπως σε όλους τους κινηματογράφους, το box office ανοίγει πολύ νωρίτερα από την ώρα της πρώτης προβολής (εν προκειμένω από τις 18.00), ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να εξυπηρετηθούν όλοι ομαλά.

Σειρά έχει το μπαρ, όπου οι υπάλληλοι φυσικά εξυπηρετούν με μάσκα και γάντια, σε όλη τη διάρκεια της προβολής, ενώ στη Φιλοθέη έχει τοποθετηθεί επιπλέον πλεξιγκλάς το οποίο κατά τα άλλα είναι προαιρετικό. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση μάσκας από το κοινό, η οποία δεν είναι υποχρεωτική. Για να προστατευτεί η εύρυθμη λειτουργία του κυλικείου, δε θα υπάρχει διάλειμμα, χρόνος ο οποίος θα εκμεταλλευτεί από τους ανθρώπους του κινηματογράφου ώστε να απολυμανθεί ο χώρος και να προετοιμαστεί κατάλληλα πριν τη δεύτερη προβολή της μέρας. Όσον αφορά την έξοδο, στο Cine Φιλοθέη γίνεται μακριά από την είσοδο και σε εντελώς διαφορετικό σημείο, έτσι ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός κατά την αλλαγή του κοινού. Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε τη διάθεση όχι μόνο του ίδιου, αλλά και όλων των αιθουσαρχών, να φροντίσουν έτσι ώστε φέτος μια επίσκεψη στο σινεμά να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερη. «Θέλουμε ο κόσμος να νιώθει άνετα στο θερινό και φροντίζουμε με κάθε τρόπο γι' αυτό» μας λέει με σιγουριά και βλέποντας τους ανθρώπους του Cine Φιλοθέη εν δράση δεν μπορούμε παρά να είμαστε σίγουροι γι' αυτό...

Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά - εικόνα 2

Μεταφερόμαστε στο Δημοτικό Κινηματογράφο Στέλλα της οδού Τενέδου στην Κυψέλη, όπου είκοσι άνθρωποι έβλεπαν την Δευτέρα το «Βαμμένο Πουλί» του Βάτσλαβ Μαρχούλ, μια αυστηρά σινεφίλ επιλογή (τσέχικο, ασπρόμαυρο, σκληρά ρεαλιστικό και σχεδόν τρίωρο) για ένα βροχερό καλοκαιρινό βράδυ και όχι μόνο. «Δεδομένων των συνθηκών, το ξεκίνημα είναι σαφώς θετικό» μας λέει ο ιδιοκτήτης της θερινής αίθουσας και της εταιρίας διανομής Weird Wave Αντρέας Κονταράκης, ο οποίος πιστεύει πως πιθανόν κάποιοι να παρακινήθηκαν και από το «Όταν Κοιμάσαι ο Κόσμος Αδειάζει», την μικρού μήκους του Βασίλη Κεκάτου (Χρυσός Φοίνικας για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς») που προβάλλεται μαζί με το φιλμ του Μαρχούλ, «μιας και ο Κεκάτος εκτός από σπουδαίος σκηνοθέτης είναι και Κυψελιώτης».

Σχεδόν όλοι οι θεατές είναι ζευγάρια ή παρέες δυο τριών φίλων και οι περισσότεροι έχουν ψωνίσει κάτι από το μπαρ. «Παρ' όλα αυτά, αυτό το καλοκαίρι η κατανάλωση θα είναι σαφώς μικρότερη, λόγω των μέτρων και τα έξοδά μας ανεβασμένα, καθώς ακόμα και δέκα θεατές να έχεις, χρειάζεσαι ταξιθέτη» μας διευκρινίζει ο κύριος Κονταράκης. Το επόμενο τρίμηνο μπορεί λοιπόν να μην είναι σαν τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών, αλλά εκείνος δεν χάνει την αισιοδοξία του. «Το καλοκαιρινό κινηματογραφικό πρόγραμμα είναι πολύ πλούσιο και εμείς στη Weird Wave μείναμε πιστοί στον προγραμματισμό που είχαμε κάνει μετά το φεστιβάλ Βερολίνου, χωρίς να αποσύρουμε ταινίες».

Ο χειμώνας, όμως, θα είναι κάτι διαφορετικό. Κανείς δεν γνωρίζει πότε και με τι όρους θα ανοίξουν οι χειμερινές αίθουσες, όπως και ποια θα είναι η διάθεση του κοινού αν δεν έχει κυκλοφορήσει μέχρι τότε το αντιϊκό εμβόλιο. «Εμείς, βέβαια, συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε ταινίες, ενώ εντελώς άγνωστο είναι το τι θα γίνει με την απαραίτητη κρατική βοήθεια προς διανομείς και αιθουσάρχες. Τα ενοίκια και τα δημοτικά τέλη είναι αβάσταχτα, κανείς δεν έχει δεσμευτεί για κάτι χειροπιαστό κι ακόμα και την τελευταία στιγμή επικρατεί μια ασυνεννοησία. Έχω στα χέρια μου το ΦΕΚ», συνοψίζει ο κύριος Κονταράκης, «που γράφει ρητά για ΦΠΑ εισιτηρίου 6% και από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών μας είπαν σήμερα, Δευτέρα που ανοίγουμε, πως το ΦΠΑ είναι 13%. Πρέπει αύριο να το διευκρινίσουμε για να ξέρουμε τι μας γίνεται».

Παρόλα αυτά το γεγονός παραμένει πως την πρώτη -συννεφιασμένη- μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά, ο κόσμος ήταν εκεί, να παρακολουθήσει ταινίες στη μεγάλη οθόνη. Έτσι, καιρού - κορονοϊού επιτρέποντος και με προϋπόθεση πως οι άνθρωποι των θερινών θα συνεχίσουν να τηρούν με την ίδια υπευθυνότητα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, όλοι θα μπορούμε με ασφάλεια να απολαύσουμε το σινεμά στο φυσικό του χώρο.

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά:

Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά - εικόνα 3
Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά - εικόνα 4

Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά - εικόνα 5

Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά - εικόνα 6

Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά - εικόνα 7

Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά - εικόνα 8

Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά - εικόνα 9

Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά - εικόνα 10

Εικόνες και εντυπώσεις από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά - εικόνα 11

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Bullet Train

Καταιγιστική χορογραφία βίας, χαβαλέ και σινεφιλίας της σχολής "John Wick". Κατά περίπτωση διασκεδαστική, αλλά μπουκωμένη με αφηγηματικά τρικ που από ένα σημείο και μετά απλώς επαναλαμβάνονται αυτάρεσκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
04/08/2022

Επίσημη Συμμετοχή

Μια πικρή σάτιρα του ναρκισσισμού που διέπει τον καλλιτεχνικό κόσμο, η οποία παρά το ακτινοβόλο χάρισμα των απολαυστικών πρωταγωνιστών της μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, δείχνοντας αναποφάσιστη ως προς τις προθέσεις της.

Atlantic City

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες για μια τρυφερά πικρή ελεγεία πάνω στο τέλος μιας (αμερικανικής) εποχής.

Διακοπές με την Οικογένεια

Ο πετυχημένος stand-up κωμικός Τζο Κόι εμπνέεται από την αληθινή ζωή του για μια ελάχιστα αστεία, αφόρητα κοινότοπη και ξέχειλη από κλισέ φάρσα.

Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

Μια από τις εμβληματικές ταινίες του τσεχοσλοβακικού νέου κύματος, βραβευμένη με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Ένα γαλλικό βιογραφικό δράμα στην κορυφή του ελληνικού box office

Ο Ιούλιος αποχαιρέτισε τα θερινά σινεμά με χλιαρές εντυπώσεις και το "Άιφελ" ως εμπορικότερη ταινία του τετραημέρου.

Έρχεται το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Animation Animasyros

Με πλούσια θεματική, εκπαιδευτικά εργαστήρια, προβολές και πληθώρα καλεσμένων που έχουν διακριθεί στη βιομηχανία του animation, η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.