Η ακύρωση των Κανών δίνει μια εικόνα από το μέλλον των φεστιβάλ

Σε συνέντευξή του ο γενικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό περιγράφει το κλίμα και τα επόμενα βήματα που θα πάρει ο σημαντικότερος κινηματογραφικός θεσμός του κόσμου.

Η ακύρωση των Κανών δίνει μια εικόνα από το μέλλον των φεστιβάλ

Υπό διαφορετικές συνθήκες σήμερα θα ήταν η μέρα που ο Τιερί Φρεμό θα βρισκόταν στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ των Κανών για την επίσημη έναρξη του σημαντικότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο. Ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης όμως, μετά από 35 χρόνια σταθερής παρουσίας στην Κρουαζέτ, φέτος αναγκάστηκε να ακυρώσει τη διοργάνωση που θα ξεκινούσε στις 12/5 εξαιτίας της πανδημίας. Μια ιστορική απόφαση που οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία η οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κρίση. Αξίζει να θυμηθούμε πως στο παρελθόν το φεστιβάλ των Κανών ακυρώθηκε μία φορά λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και διακόπηκε τον Μάη του '68 εξαιτίας της γενικευμένης εξέγερσης που σάρωσε τη Γαλλία.

Σε συνέντευξή του στο Screen International, ο Φρεμό σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα που θα πάρει το φεστιβάλ αλλά και πώς προετοιμάζεται για τη διοργάνωση του 2021, με την ελπίδα πως αυτή θα διεξαχθεί υπό κανονικές συνθήκες. «Ένα φεστιβάλ είναι ένα συλλογικό θέαμα που φέρνει στην Κρουαζέτ εν προκειμένω χιλιάδες ανθρώπους. Όλοι αντιλαμβάνονται πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί φέτος», ξεκαθαρίζει ο Φρεμό προτού διευκρινίσει ότι οι ταινίες που θα συγκροτούσαν το επίσημο πρόγραμμα θα δημοσιευθούν κανονικά. «Η λίστα θα ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου. Οι ταινίες αυτές είναι προγραμματισμένες για διανομή μέχρι την άνοιξη του 2021, όμως δε θα τις παρουσιάσουμε χωρισμένες ανά τμήμα διότι έτσι θα συμπεριφερόμασταν σα να μη συνέβη τίποτα, θα ήταν αστείο. Από την άλλη, πρόκειται για φιλμ που είδαμε και αγαπήσαμε, επομένως είναι χρέος μας να τις στηρίξουμε και να τις βοηθήσουμε να βρουν το κοινό τους. Από τη στιγμή που θα δημοσιεύσουμε τη λίστα, στόχος μας είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων σε κινηματογράφους».

Η ακύρωση των Κανών δίνει μια εικόνα από το μέλλον των φεστιβάλ - εικόνα 1

Η εξάπλωση του κορονοϊού δεν απέτρεψε μόνο τη διεξαγωγή του φεστιβάλ αλλά επηρέασε άμεσα και τη διαδικασία επιλογής των ταινιών. Σύμφωνα με τον Φρεμό, μπορεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου οι άνθρωποι των Κανών να έβλεπαν κανονικά ταινίες (πάνω από 1.500) και να μοιράζονται εντυπώσεις δουλεύοντας με ασφάλεια από το σπίτι, όμως όταν πια έφτασε ο Απρίλιος μόλις το 20% του επίσημου προγράμματος ήταν έτοιμο. Η τελευταία περίοδος πριν την έναρξη του φεστιβάλ είναι συνήθως και η πιο πιεσμένη, καθώς κορυφώνονται τόσο οι προετοιμασίες όσο και οι ρυθμοί δουλειάς των σκηνοθετών που θέλουν πάση θυσία οι ταινίες τους να ληφθούν υπόψη για τις Κάνες.

Ακόμα, ο Φρεμό αναφέρθηκε στην πιθανή επιστροφή του Σπάικ Λι του χρόνου ως προέδρος της κριτικής επιτροπής. «Ο Σπάικ Λι μας είπε ότι θα είναι πιστός σε εμάς ό,τι κι αν συμβεί. Ελπίζουμε να είναι εφικτό να συναντηθούμε σε ένα χρόνο. Ο ίδιος είναι ταυτισμένος με την πόλη της Νέας Υόρκης η οποία έχει χτυπηθεί έντονα από τον ιό. Μάλιστα, φέτος είχαμε προγραμματίσει την εκτός διαγωνιστικού προβολή της ταινίας "Da 5 Bloods" που γύρισε για το Netflix και θα σήμανε την επιστροφή της πλατφόρμας στις Κάνες».

Ίσως όμως η σημαντικότερη είδηση που προέκυψε από τη συνέντευξη είναι η διάθεση μεταξύ των μεγαλύτερων φεστιβάλ του κόσμου, από τη Βενετία και το Τορόντο μέχρι τη Ζυρίχη, να συνεργαστούν από κοινού για τη στήριξη των ταινιών. «Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό το φθινόπωρο λανσάρουμε την πρωτοβουλία "οι Κάνες έξω από τα τείχη" και θα επισκεφτούμε το Τορόντο, την Ντοβίλ, το Μπουσάν και πολλές ακόμα πόλεις. Ειδικά με τη Βενετία θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα και να παρουσιάσουμε ταινίες μαζί. Περισσότερα για το πώς θα είναι εφικτές αυτά τα σχέδια ξέρουμε τον Ιούνιο». Ο Φρεμό μάλιστα έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα ταινιών που θα μπορούσαν να βοηθηθούν από αυτές τις δράσεις. «Η νέα ταινία του Γουές Άντερσον (σ.σ.: το "French Dispatch") θα ξεκινούσε από εμάς την πορεία της, όπως επίσης εκείνη του Νάνι Μορέτι ("Three Stories"). Εάν όμως καταλήξουν σε κάποιο άλλο φεστιβάλ θα είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνες».

Η ακύρωση των Κανών δίνει μια εικόνα από το μέλλον των φεστιβάλ - εικόνα 2

Τέλος, ο γενικός διευθυντής εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τη ψηφιακή διεξαγωγή πολλών φεστιβάλ του κόσμου («Ποιο ακριβώς είναι το κοινό του και πώς αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά την πειρατεία;»), ενώ δήλωσε πως είναι αισιόδοξος ότι η κινηματογραφική βιομηχανία θα επανακάμψει και οι σκοτεινές αίθουσες δε θα «παραδοθούν» στις ψηφιακές πλατφόρμες. «Η ανακοίνωση του "θανάτου του σινεμά" δεν είναι κάτι καινούριο. Όλα θα επιστρέψουν αργά ή γρήγορα. Ο Σαρτρ είχε γράψει ότι από τη μέρα που εφευρέθηκε το σινεμά κανείς δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτό». Για να προσθέσει: «Εδώ και δεκαετίες ο κινηματογράφος συνυπάρχει με την τηλεόραση, τα DVD και τώρα τις πλατφόρμες αλλά τίποτα δεν το σταμάτησε. Στις Κάνες δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτές, διαφωνούμε απλώς στο κομμάτι της διανομής που θεωρούμε απαραίτητη για τη συμμετοχή στο διεθνές διαγωνιστικό. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζονται τα πάντα• κινηματογράφους, μικρές οθόνες, ταινίες και σειρές».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.