Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλάει για την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή

Ο διάσημος δημιουργός μοιράζεται τις εντυπώσεις του για την ταινία που διεκδικεί την Ίριδα καλύτερης ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλάει για την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή

Τα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου βρίσκονται στην τελική ευθεία, για αυτό και εμείς ζητήσαμε από ανθρώπους που αγαπούν το σινεμά να μας μιλήσουν για τα φιλμ που διεκδικούν την Ίριδα καλύτερης ταινίας, λίγο πριν την απονομή (14/4).

Ο γνωστός σε όλους συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης είδε την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή και μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του για αυτήν.

Η ταινία αποτελεί βιογραφία της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, η οποία έγραψε λόγια που χιλιοτραγουδήθηκαν από αμέτρητα στόματα, όμως λίγοι γνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όσο ζούσε. Αυτές ανασύρονται από τη μνήμη της όταν, στην ταινία, η Παπαγιαννοπούλου εμφανίζεται σε μια βραδιά που διοργανώνεται προς τιμήν της. Παρόντες όλοι οι σπουδαίοι δημιουργοί με τους οποίους έχει συνεργαστεί, εκείνης ο νους, όμως, τρέχει στο παρελθόν…

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλάει για την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή - εικόνα 1

Ο λόγος στον Σταμάτη Κραουνάκη:

«Νικηφόρα η ταινία "Ευτυχία" του Άγγελου Φραντζή ήρθε σεμνά να μοιράσει συναισθήματα και γοητεία. Να πάρει τους Έλληνες στην ζέστη αγκαλιά της και να τους αποθεώσει σηκώνοντας ψηλά, πολύ ψηλά μέχρι τον ουρανό, μια μεγάλη εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού τραγουδιού που άφησε επάνω στα χαρτάκια με τους στίχους της το αποτύπωμα της ζωής και του θανάτου, αλλά και της ανάστασης του τόπου μας.

Μεγάλος λαϊκός κινηματογράφος. Απλότητα, μεγαλείο, μεγάλες ερμηνείες και μαζί ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η τέχνη, το θέατρο, το λαϊκό τραγούδι. Το παραμύθι των Ελλήνων ανεξίτηλο και συναρπαστικό. Σοφά ο λαός μας ανταποκρίθηκε με αυτήν την παμψηφεί παρουσία του στο δώρο αυτό της ελληνικής έβδομης τέχνης. Κομμάτια από τις ζωές ολονών μας. Καθημερινότητα και κυριακάτικα τραπέζια, πάθη και λάθη, αληθινή ζωή. Η γιορτή της ελληνικής ψυχής.

Από τον ξεριζωμό μέχρι τα σπίτια με τα μωσαϊκά, τις αυλές, τις κουζίνες, με ομφάλιο λώρο και κοινό παρονομαστή, το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Έχω την αίσθηση όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα μείνει και θα παλιώνει η ταινία αυτή αφήνοντας πάντα και για πάντα στις καρδιές των θεατών της, σαν ζεστό φιλί, ένα – ένα, τα γράμματα του τίτλου της: ευτυχία. Ευχαριστούμε Ευτυχία, μας έκανες ευτυχισμένους και περήφανους. Μας συγκίνησες. Σίγουρα και η "γριά" από τον ουρανό θα λέει στο συνάφι, με κάνανε ταινία ρε μάγκες, πολλά εισιτήρια κόψαμε. Στρώστε καμιά παρτίδα τώρα».

Θυμίζουμε πως η ταινία «Ευτυχία» διεκδικεί δεκατρείς Ίριδες στα 11α βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων εκείνη της καλύτερης ταινίας. Τα βραβεία της Ακαδημίας θα απονεμηθούν μέσω live streaming στις 14/4.

Διαβάστε ακόμα τα σχόλια του Ατόμ Εγκογιάν για τον «Απόστρατο», του Ευθύμη Φιλίππου για τη «Winona», του Δημοσθένη Παπαμάρκου για το «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό» και του Στέφανου Τσιτσόπουλου για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-21/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
16/01/2026

Όλα όσα έγιναν στην VIP Avant Premiere του '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών'

Το Esquire Greece και η Feelgood Entertainment διοργάνωσαν την VIP Avant Premiere του '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών' στις πολυτελείς αίθουσες Velvet & Sunset lounge του Athinaion Experience.

"Marty Supreme": Τελικά, ποιος αδερφός Σάφντι είναι καλύτερος;

Με αφορμή την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης αθλητικής κωμωδίας, αναρωτιόμαστε για την επιλογή σόλο καριέρας του δημιουργού της Τζος Σάφντι, τη φιλόδοξη πορεία του πρωταγωνιστή Τιμοτέ Σαλαμέ και το αντισυμβατικό μάρκετινγκ της εταιρείας παραγωγής Α24.

Όλες οι φορές που είδαμε τον Αριστοτέλη Ωνάση στη μεγάλη οθόνη

Μια ζωή με πάθη, έρωτες, δόξα, αλλά και παρανομίες γεννήθηκε σαν σήμερα και ο κινηματογραφικός κόσμος έγραψε πολλές φορές γι' αυτήν τα σενάριά του.

"28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών": μία αποκλειστική ματιά στο τρομο-σίκουελ της χρονιάς

Ρέιφ Φάινς και Τζακ Ο' Κόνελ συναντιούνται για πρώτη φορά στον δυστοπικό κόσμο των Ντάνι Μπόιλ και Άλεξ Γκάρλαντ.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες σήμερα, Πέμπτη 15/01.

Kontinental '25

Βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο για μια αστεία όσο και πικρή σάτιρα η οποία ακτινογραφεί σαρκαστικά όλο το βαλκανικό κοινωνικοπολιτικό οικοδόμημα. | Powered by Uber.