Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #7: «SLC Punk!»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #7: «SLC Punk!»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Χάος, μπύρες, ντραγκς και βανδαλισμοί δίνουν τον τόνο στο «SLC Punk!» (1998) του Τζέιμς Μερεντίνο, τη μοναδική αξιοσημείωτη ταινία του σκηνοθέτη και ένα από τα cult διαμάντια των '90s.
Το ως ένα βαθμό αυτοβιογραφικό φιλμ του Μερεντίνο προσφέρει όλα όσα θα περίμενε κάποιος από μια ταινία με τη λέξη «punk» στον τίτλο. Δεν περνάνε εξάλλου είκοσι λεπτά και ξεσπούν ταραχές την ώρα που παίζουν live οι Eight Bucks Experiment κι επικρατεί πανδαιμόνιο. Στο επίκεντρο της... μάχης οι Stevo (Μάθιου Λίλαρντ) και Heroin Bob (Μάικλ Γκοόρτζιαν), δύο νεαροί πανκς και παιδικοί φίλοι, γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η ταινία.

Ο Λίλαρντ με αμφίεση που θυμίζει τον Τζον Λάιντον των Sex Pistols, συνοδεία της αντίστοιχης ανεξέλεγκτης ενέργειας του frontman, και ο ανήσυχος Γκοόρτζιαν ως αντι-Τζο Στράμερ, ενσαρκώνουν τους τυπικούς φοιτητές - πανκς οι οποίοι περνούν τον χρόνο τους κάνοντας χαβαλέ και «κηρύττοντας την αναρχία» στους βολεμένους του Σολτ Λέικ Σίτι (εξ ου και το SLC του τίτλου). Στο ενδιάμεσο την πέφτουν σε αντίπαλες μουσικές φυλές που μισούν όπως οι mods και οι rednecks», τρομοκρατούν περαστικούς και ρίχνουν ανεξέλεγκτα πάρτι.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #7: «SLC Punk!» - εικόνα 1

Το πρώτο μέρος της ταινίας εξελίσσεται σα μια αυτοσαρκαστική παρωδία των πανκς, η οποία δεν καταλήγει σε φάρσα, ακριβώς γιατί είναι εμφανείς οι ειλικρινείς προθέσεις του Μερεντίνο όσο και οι μουσικές γνώσεις του. Όσο να 'ναι, δεν ακούμε συχνά στο ίδιο soundtrack μπάντες όπως οι Fear, Adolescents και Minor Threat. Έτσι, καθώς η πλοκή εξελίσσεται φαινομενικά χωρίς απώτερο σκοπό, προοδευτικά το ύφος μεταστρέφεται για να αναδειχθεί η ουσία της ταινίας.

Η οποία αφορά λιγότερο τις πανκ αθλοπαιδιές και περισσότερο την αποδοχή της αναπόφευκτης ενηλικίωσης. Χωρίς ωστόσο ουδέποτε η ταινία να πάρει τον εαυτό της πολύ σοβαρά, καταφέρνει επίσης να θίξει την επιτήδευση και τη διακριτική υποκρισία που συχνά συνοδεύει όσους συμμετέχουν σε μια περιθωριακή κουλτούρα (οι πρωταγωνιστές μας θα τους έλεγαν posers). Έτσι το «SLC Punk!» καταφέρνει να τα πει όλα σε μια άμεση και χωρίς στριφώματα αφήγηση, για να απολαύσουν φίλοι των Ramones και μη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.