Δείτε δωρεάν τις ταινίες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Πέντε ντοκιμαντέρ με θέμα την ελληνική ιστορία σας περιμένουν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Δείτε δωρεάν τις ταινίες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Εκτός από θεατρικές παραστάσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές και live streaming με περφόμανς γνωστών μουσικών, πλέον από το σπίτι σας μπορείτε να απολαύσετε και τα ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος εδώ σας περιμένουν για να παρακολουθήσετε δωρεάν πέντε ταινίες γύρω από την ελληνική ιστορία. Συγκεκριμένα, πρόκειται κατά κύριο λόγο για ντοκιμαντέρ - οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, στα οποία καταγράφονται τα θαλάσσια ταξίδια των Ελλήνων στην Κύπρο, το Λίβανο και αλλού. Από αυτά, το «Ερμογένους Οίκος» αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Altes Museum στο Βερολίνο.

Ακόμα, ελεύθερη πρόσβαση παρέχεται στο έργο «Ελληνική ιστορία στο διαδίκτυο», που βρίσκετε εδώ, το οποίο αποτελεί έναν πρωτοποριακό τρόπο διάδοσης της ιστορίας. Για τη μέθοδο αυτή συνεργάστηκαν διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, επιστήμονες της πληροφορικής και πολλοί ακόμα

Οι ταινίες που μπορείτε να δείτε στο Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού:

Mίλητος... Mία Πόλις σε Tέσσερις Διαστάσεις

Δείτε δωρεάν τις ταινίες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού - εικόνα 1

Ημίωρο ντοκιμαντέρ που απέσπασε το 1ο βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Aρχαιολογικού Φιλμ στην Aμιένη της Γαλλίας. Το ντοκιμαντέρ έχει αρχαιολογικό περιεχόμενο και ένα μεγάλο μέρος του βασίζεται σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κυριότερων δημόσιων κτηρίων της Mιλήτου.

Mικρά Aσία... Aναζητώντας Όσα δεν Έβησε ο Χρόνος

Δείτε δωρεάν τις ταινίες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού - εικόνα 2

Οδοιπορικό στη Μικρά Ασία, το οποίο αποτελείται από τέσσερα ημίωρα ντοκιμαντέρ. Μέσα από το διάλογο δύο ψυχών που αναζητούν τις ρίζες τους περιηγούμαστε είκοσι πόλεις των μικρασιατικών παραλίων -από την Άσσο έως τα Μύρα- και ανακαλύπτουμε την ιστορία τους διαχρονικά. Η σειρά εμπλουτίζεται με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων.

Το Κερί που δε Σβήνει... Στα Χνάρια του Χριστιανισμού της Mικράς Aσίας

Ημίωρο οδοιπορικό στα χριστιανικά μνημεία των μικρασιατικών παραλίων και την ιστορία τους, από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Σε τρισδιάστατη αναπαράσταση έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στη Nίκαια της Bιθυνίας, που καταστράφηκε ολοσχερώς τη δεκαετία του '20.

Θαλάσσιοι Δρόμοι – Κύπρος

Δείτε δωρεάν τις ταινίες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού - εικόνα 3

Ήδη από την αρχαιότητα η θάλασσα έφερε την Κύπρο στο προσκήνιο της ιστορίας. Ανά τους αιώνες, το νησί έγινε αντικείμενο διαμάχης λόγω της στρατηγικής του θέσης και του πλούσιου υπεδάφους του. Στο ωριαίο ντοκιμαντέρ η Κύπρος μάς αποκαλύπτεται σταδιακά, όπως ακριβώς αναδύεται από τη θάλασσα. Οι μύθοι, η ιστορία της, ο φυσικός της πλούτος, οι άνθρωποι, η δύναμη της θάλασσας που την περιβάλλει συνθέτουν το ψηφιδωτό ζωής και εξέλιξης ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις κι ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης.

Τα Λιμάνια της Πορφύρας

Δείτε δωρεάν τις ταινίες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού - εικόνα 4

Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τα ταξίδια των Eλλήνων, από τη Mινωική ακόμη εποχή, στο Λίβανο, τη χώρα των Φοινίκων, ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Mεσογείου. Φοίνικες και Mινωίτες χάραξαν στις πορείες τους μια κοσμοπολίτικη κουλτούρα, η οποία πέντε χιλιάδες χρόνια τώρα παραμένει ζωντανή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-21/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
16/01/2026

Όλα όσα έγιναν στην VIP Avant Premiere του '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών'

Το Esquire Greece και η Feelgood Entertainment διοργάνωσαν την VIP Avant Premiere του '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών' στις πολυτελείς αίθουσες Velvet & Sunset lounge του Athinaion Experience.

"Marty Supreme": Τελικά, ποιος αδερφός Σάφντι είναι καλύτερος;

Με αφορμή την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης αθλητικής κωμωδίας, αναρωτιόμαστε για την επιλογή σόλο καριέρας του δημιουργού της Τζος Σάφντι, τη φιλόδοξη πορεία του πρωταγωνιστή Τιμοτέ Σαλαμέ και το αντισυμβατικό μάρκετινγκ της εταιρείας παραγωγής Α24.

Όλες οι φορές που είδαμε τον Αριστοτέλη Ωνάση στη μεγάλη οθόνη

Μια ζωή με πάθη, έρωτες, δόξα, αλλά και παρανομίες γεννήθηκε σαν σήμερα και ο κινηματογραφικός κόσμος έγραψε πολλές φορές γι' αυτήν τα σενάριά του.

"28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών": μία αποκλειστική ματιά στο τρομο-σίκουελ της χρονιάς

Ρέιφ Φάινς και Τζακ Ο' Κόνελ συναντιούνται για πρώτη φορά στον δυστοπικό κόσμο των Ντάνι Μπόιλ και Άλεξ Γκάρλαντ.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες σήμερα, Πέμπτη 15/01.

Kontinental '25

Βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο για μια αστεία όσο και πικρή σάτιρα η οποία ακτινογραφεί σαρκαστικά όλο το βαλκανικό κοινωνικοπολιτικό οικοδόμημα. | Powered by Uber.