Κώστας Βουτσάς: Οι κινηματογραφικές ατάκες του που έγραψαν ιστορία

Επιλέξαμε πέντε στιγμές του σπουδαίου κωμικού στην οθόνη που πέρασαν στην σφαίρα της ελληνικής ποπ κουλτούρας.

Κώστας Βουτσάς: Οι κινηματογραφικές ατάκες του που έγραψαν ιστορία

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες κωμικούς όλων των εποχών, ο Κώστας Βουτσάς, άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου, αλλά η πορεία των σχεδόν 70 χρόνων που διήνυσε στον κινηματογράφο, αποτελεί μια πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά.

Το αναμφισβήτητο ταλέντο του, η ανεμελιά του και ο τρόπος που μπορούσε να συνδέεται με το ελληνικό κοινό μέσα από τις ταινίες του, κάνει τον Βουτσά κωμικό-σύμβολο ακόμη και για όσους δεν έζησαν τις χρυσές εποχές του ελληνικού κινηματογράφου. Ακολουθούν πέντε ατάκες που είπε ο Βουτσάς μπροστά στην οθόνη και θα μείνουν ανεξίτηλες στο χρόνο.

«Φσσστ Μπόιγνκ»

Ακόμα και δύο λέξεις χωρίς νόημα, ο μεγάλος ηθοποιός Κώστας Βουτσάς κατάφερε να τις κάνει σύμβολο για την ελληνική κωμωδία. Στο «Κάτι να καίει» (1964) ο κιθαρίστας τότε, Βουτσάς εισβάλει με την μπάντα του σε μια εταιρία με σκοπό να πείσει το αφεντικό να τους προωθήσει. Στο κομμάτι που έπαιξαν, αυτές οι δύο λέξεις ήταν οι μόνοι στίχοι που ακουγόντουσαν...

«Έχω και κότερο...»

Μια ατάκα που άφησε εποχή, σε μια ταινία που έγραψε ιστορία. «Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;» ακούγεται να λέει ο Κώστας Βουτσάς στη Ρένα Βλαχοπούλου, με σκοπό να κερδίσει το χέρι της ανιψιάς της, στην ταινία «Κορίτσια για φίλημα» του 1965. Ποιός νέος της τότε εποχής δεν έχει πει έστω και μια φορά αυτή την επική ατάκα για να σπάσει τον πάγο με μια κοπέλα;

«Κατίνα σαλαμάκι...»

Μπορεί να ήταν σεναριογραφημένη ατάκα, αλλά μόλις κανείς δει την σκηνή καταλαβαίνει οτι κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να αποδώσει το θρυλικό «Κααατινα, σαλαμάκι» καλύτερα, από τον Κώστα Βουτσά. Στην ταινία «Ο Γόης» (1969), ο γνωστός ηθοποιός παριστάνει τον ανιψιό ενός δήθεν πλούσιου Αμερικανού και ενώ απλά ζητάει ένα μεζέ από την υπηρέτρια για το ουίσκι του, έχει καταφέρει με το δικό του στιλ να κάνει την φράση να μείνει στις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής κωμωδίας.

«How do you do»

Το κόνσεπτ της ταινίας «Γαμπρός απ΄το Λονδίνο» είναι απλό. Ο Κώστας Βουτσάς, με σκοπό να βοηθήσει τη συμπρωταγωνίστρια του, Νόρα Βαλσάμη, να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια στους γονείς της, ότι ο πραγματικός της μνηστήρας την άφησε, φοράει μια περούκα, πηγαίνει στο σπίτι τους και προσπαθεί να μιλήσει αγγλικά. Δυστυχώς για αυτόν, η μόνη ξένη φράση που ξέρει είναι το... «How do you do», την οποία επαναλαμβάνει ξανά και ξανά. Στην ίδια ταινία βέβαια ξεχώρισε και η ατάκα του αδερφού της Βαλσάμη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), ο οποίος ρωτάει τον πατέρα τους αν έχει... Καλαμάτα το Λονδίνο.

«46 νούμερο καλαπόδι, σαν την μύτη του κυρίου»

Στην ταινία «Για ποιόν χτυπάει η κουδούνα», ο Κώστας Βουτσάς, υπάλληλος στην εταιρία του πατέρα της Νόρας Βαλσάμη, είναι ερωτευμένος με την κόρη του. Η ζήλια του είναι άκρως απολαυστική για τους θεατές αφού όταν εκείνη φθάνει στο γραφείο με τον αρρωβωνιαστικό της, ο Βουτσάς δεν χάνει την ευκαιρία να σχολιάσει με τον τρόπο του ένα χαρακτηριστικό του προσώπου του, την μύτη του. «Αρραβωνιαστικός σας είναι αυτή η μύτη;».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.