Έθνικ γαστρονομία και σινεμά συναντιούνται στο CineDoc

Ανακαλύψτε τη μοναδική ιστορία ενός Κορεάτη σεφ και αμέσως μετά δοκιμάστε αξέχαστες ασιατικές γεύσεις σε μια ξεχωριστή προβολή.

Έθνικ γαστρονομία και σινεμά συναντιούνται στο CineDoc

Με φόρα ξεκινά τις προβολές του το CineDoc για το 2020, διοργανώνοντας ένα ξεχωριστό event που συνδυάζει έθνικ γαστρονομία και σινεμά. Όσοι βρεθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο την Τετάρτη (15/1, 8 μ.μ.), θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την απίστευτη ιστορία ενός Κορεάτη σεφ, αλλά και να δοκιμάσουν πιάτα της ασιατικής χώρας αμέσως μετά την προβολή.

Την αφορμή για αυτήν τη... σινε-γαστρονομική εμπειρία δίνει το ντοκιμαντέρ «Περιπλανώμενος Σεφ» (Χιε-Ριούνγκ Παρκ), το οποίο αταγράφει επί μία δεκαετία τη ζωή του διάσημου Νοτιοκορεάτη σεφ Jiho Im, ο οποίος διασχίζει βουνά, ποτάμια και πεδιάδες σε όλες τις καιρικές συνθήκες για να συλλέξει τα εκλεκτά υλικά των συνταγών του. Η μαγειρική κοσμοθεωρία του σεφ θέλει τη φύση στην καρδιά της τέχνη του, για αυτό και εξερευνά όλη τη κορεατική χερσόνησο για πρώτες ύλες. Για τον Im όλα τα αγαθά που προσφέρει η φύση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπευτεί το ανθρώπινο σώμα.

Ακόμα, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη στιγμή που ο Im αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του, όταν καλείται να σκαρφιστεί μέσα σε ένα 24ωρο 108 νέα πιάτα προς τιμήν της θετής του μητέρας. Ο αριθμός των πιάτων δεν είναι τυχαίος, μιας και θεωρείται σημαδιακός για τους βουδιστές.

Σε μια αντιστροφή τον ρόλων τους, ζητήσαμε από τον σεφ Im να μοιραστεί μαζί μας τις αγαπημένες του κορεάτικες ταινίες και από τον σκηνοθέτη Παρκ να διαλέξει τα τοπ πιάτα της χώρας του.

Ο σεφ αιτιολόγησε τις επιλογές του λέγοντας ότι προτιμά «τις ταινίες που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα και κοινωνικά φαινόμενα τις εκάστοτε περιόδου, διότι νιώθω πως χρειάζομαι συχνά την ευκαιρία για ενδοσκόπηση». Οι ταινίες που διάλεξε είναι: «Roaring Currents» (Χαν-μιν Κιμ, 2014), «Masquerade» (Τσανγκ-μιν Τσου, 2012), «Assassination» (Ντονγκ-χουν Τσόι, 2015), «Ode to My Father» (Τζ.Κ. Γιουν, 2014) και «Along with the Gods: The Two Worlds» (Γιονγκ-χβα Κιμ, 2017).

Από την άλλη, ο Παρκ απέδειξε το εκλεπτυσμένο γούστο του... «Πιστεύω ότι η παλαίωση και η ζύμωση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κορεάτικου φαγητού. Για αυτό και συνήθως επιλέγω πιάτα με βάση το αλάτι, τη σάλτσα ή πατέ σόγιας, ακόμα και πατέ κόκκινης πιπεριάς». Συγκεκριμένα τα πιάτα που επέλεξε είναι:
Kimchi - το εθνικό πιάτο της Κορέας, που αποτελείται κυρίως από πικάντικο λάχανο
Ξιδάτα θαλασσινά
Doenjang-jjigae - βραστό χοιρινό με τόφου και λαχανικά
Bibimbap - μια μίξη ρυζιού, λαχανικών, μοσχαρίσιου κρέατος και τηγανητό αυγό
Yeonggwang-gulbi - ψητή τσιπούρα

Έθνικ γαστρονομία και σινεμά συναντιούνται στο CineDoc - εικόνα 1

Την προβολή της ταινίας θα προλογίσει η food blogger Madame Ginger, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει επίδειξη και δοκιμή πιάτων της κορεάτικης κουζίνας, από τον σεφ της πρεσβείας Kang Ju An. Τέλος, δύο τυχεροί θεατές του CineDoc θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο μαθήματα μαγειρικής από το Culinary Center & Cookery Club.

Μετά το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο «Περιπλανώμενος Σεφ» θα προβληθεί στους κινηματογράφους Δαναό (18-19/1, 4 μ.μ.) και Ααβόρα (26/1, 4 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Uchronia" του Φιλ Ιερόπουλου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale

Πρόκειται για τη μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στον θεσμό, ενώ αντλεί την έμπνευση από το βιβλίο του Αρθούρου Ρεμπώ "Μια εποχή στην κόλαση".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/01/2026

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-21/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλα όσα έγιναν στην VIP Avant Premiere του '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών'

Το Esquire Greece και η Feelgood Entertainment διοργάνωσαν την VIP Avant Premiere του '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών' στις πολυτελείς αίθουσες Velvet & Sunset lounge του Athinaion Experience.

"Marty Supreme": Τελικά, ποιος αδερφός Σάφντι είναι καλύτερος;

Με αφορμή την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης αθλητικής κωμωδίας, αναρωτιόμαστε για την επιλογή σόλο καριέρας του δημιουργού της Τζος Σάφντι, τη φιλόδοξη πορεία του πρωταγωνιστή Τιμοτέ Σαλαμέ και το αντισυμβατικό μάρκετινγκ της εταιρείας παραγωγής Α24.

Όλες οι φορές που είδαμε τον Αριστοτέλη Ωνάση στη μεγάλη οθόνη

Μια ζωή με πάθη, έρωτες, δόξα, αλλά και παρανομίες γεννήθηκε σαν σήμερα και ο κινηματογραφικός κόσμος έγραψε πολλές φορές γι' αυτήν τα σενάριά του.

"28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών": μία αποκλειστική ματιά στο τρομο-σίκουελ της χρονιάς

Ρέιφ Φάινς και Τζακ Ο' Κόνελ συναντιούνται για πρώτη φορά στον δυστοπικό κόσμο των Ντάνι Μπόιλ και Άλεξ Γκάρλαντ.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες σήμερα, Πέμπτη 15/01.