
Σηκώνει αυλαία σήμερα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών (5-9/12), με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις προβολές του.
Το κεντρικό θέμα του φετινού προγράμματος έχει τίτλο «Ζώα και Κλιματική Αλλαγή», με τις ταινίες που το απαρτίζουν να δίνουν έμφαση στις καταστροφικές επιπτώσεις της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον. Αυτές εκφράζονται τόσο μέσω των καινοφανών ακραίων καιρικών φαινομένων που όλο και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, με τραγικές συνέπειες και στην Ελλάδα, όσο και μέσω των ειδών ζώων που αφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Ακόμα, οι ταινίες του φεστιβάλ θέτουν σημαντικά ηθικά διλήμματα τα οποία οφείλουμε να απαντήσουμε άμεσα, ώστε να διαφυλαχθεί η ζωή στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της διοργάνωσης στόχος τους είναι «να έρθουμε σε επαφή με θέματα που αφορούν την πανίδα και τη μεταβολή του κλίματος σε παγκόσμια κλίμακα».
Οι πάνω από 60 ταινίες από όλο τον κόσμο που απαρτίζουν το πρόγραμμα, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών και επιστημονικών πεδίων όπως τα εξής: γεωλογία και γεωπεριβάλλον, ζωολογία, βιολογία, ιατρική, γενετική και τεχνητή νοημοσύνη, αστρονομία και αστροφυσική, τεχνολογία και αρχαιολογία.