Μάθετε τα πάντα για το 10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου

Το Ethnofest κλείνει μια δεκαετία διοργανώσεων και το γιορτάζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών.

Μάθετε τα πάντα για το 10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου

Η διοργάνωση που έγινε θεσμός συστήνοντας στο αθηναϊκό κοινό τη μαγεία της οπτικής ανθρωπολογίας κλείνει δέκα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην πόλη και το γιορτάζει.

Το Ethnofest (27/11-4/12) επιστρέφει, με έδρα τον κινηματογράφο Άστορ, έχοντας στις βαλίτσες του ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών με ταινίες εθνογραφικού σινεμά από όλο τον κόσμο, διεθνείς καλεσμένους αλλά και το πρώτο του πάρτι!

Μάθετε τα πάντα για το 10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου - εικόνα 1
«Προορισμός Καρδιά» © Henrik Bohn Ipsen

Στο μέτωπο των πρεμιέρων ξεχωρίζει η ταινία έναρξης «Προορισμός Καρδιά» («Heartbound», Σίνε Πλάμπεχ & Γιάνους Μετζ), η οποία ολοκληρώθηκε φέτος μετά από δέκα χρόνια συμπίπτοντας με την επέτειο του Ethnofest, μελετά τις ζωές τεσσάρων οικογενειών και το ταξίδι που κάνουν γυναίκες από την Ταϊλάνδη στη Δανία για να παντρευτούν. Στο τμήμα Πανόραμα, γνωρίστε την ηρωίδα της ταινίας «Χόα» («Hoa», Μάρκο Ζουίν) η οποία παλεύει να διατηρήσει την αρχαία γνώση των θεραπευτικών φυτών και ανακαλύψτε την εντυπωσιακή αισθητική του «Νορμάλ» («Normal», Αντελ Τούλι) όπου επανεξετάζονται τα έμφυλα στερεότυπα.

Μάθετε τα πάντα για το 10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου - εικόνα 2
«Παραλλαγές του Όρους Tindaya»

Εάν πάλι είστε λάτρεις των ταινιών που αμφισβητούν τους κινηματογραφικούς κανόνες και διευρύνουν τα όρια της 7ης τέχνης, σημειώστε το πειραματικό φιλμ «Voices of the Rainforest» (Στίβεν Φελντ). Μέσα από ένα ταξίδι στα τροπικά δάση της Παπούα Νέας Γουινέας που εξάπτει τις αισθήσεις, αναδεικνύονται οι ρευστές σχέσεις οικολογίας και κοσμολογίας και ο τρόπος που καθορίζουν τις ζωές μας. Ακόμα, την ιδιαίτερη βιογραφία ενός βουνού παρουσιάζει το «Παραλλαγές του Όρους Tindaya» («Tindaya Variations», Ισαάκ Μαρέρο Γκιγιαμόν), ο σκηνοθέτης του οποίου θα παραδώσει masterclass ανοιχτό στο κοινό.

Μάθετε τα πάντα για το 10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου - εικόνα 3
«Πόλη προς Πώληση»

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Ethnofest Παυσανίας Καραθανάσης, συντονίζει τη θεματική ενότητα «Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη», στο πλαίσιο της οποίας προβάλλονται οι ταινίες «Νέα Εποχή» («New Era», Μπόρις Σβάρτζμαν) και «Πόλη προς Πώληση» («City for Sale», Λαύρα Άλβαρεζ). Ο αγώνας μιας ομάδας χωρικών στην Κίνα ενάντια στην εκμετάλλευση της γης τους στο πέρασμα επτά ετών αποκαλύπτεται στο ντοκιμαντέρ του Σβάρτζμαν, ενώ η Άλβαρεζ στρέφει την κάμερά της στη Βαρκελώνη και τις επιπτώσεις του τουρισμού στη ζωή της πολύβουης πόλης. Επιπλέον, σε ειδική προβολή θα προβληθεί η κλασική ταινία «Rivers of Sand» του Ρόμπερτ Γκάρντνερ, όπως επίσης τα «Ρυθμοί» («Cadences», Αλεξάντρα Τίλμαν) και «Νέες Φωνές σε ένα Παλιό Λουλούδι» («New Voices in an Old Flower», Κίνο Πινιέρο) που θα γεμίσουν τέκνο από τη Χάβρη και την Αντίς Αμπέμπα την αίθουσα του Άστορ.

Τέλος, όπως κάθε χρονιά το Ethnofest παρουσιάζει προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες φοιτητών από πεδία όπως εκείνο της οπτικής ανθρωπολογίας από την Πορτογαλία και την Αλγερία μέχρι το Πακιστάν.

Όσο για το πάρτι γενεθλίων του φεστιβάλ, αυτό θα γίνει στο χώρο του Booze σε μια απολύτως χορευτική, εορταστική βραδιά.

Πληροφορίες:
10o Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, 27/11-4/12
Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28
Είσ.: € 3, € 2 (φοιτ.), € 10 (περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 5 προβολές), € 15 (περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 10 προβολές, € 20 (περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 15 προβολές). / Η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος «Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη” είναι δωρεάν. / Είσοδος ελεύθερη για ανέργους και ΑμεΑ. / Είσοδος ελεύθερη στα masterclasses και τα πάνελ συζητήσεων.
Περισσότερες πληροφορίες: www.ethnofest.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.