Οι Νύχτες της Καμπίρια

4

Ξενόγλωσσο Όσκαρ για το γλυκόπικρο, ζωντανό και συγκινητικό πορτρέτο ενός θηλυκού Σαρλό, με την απαράμιλλη Τζουλιέτα Μασίνα να κερδίζει το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Νύχτες της Καμπίρια

Κρατώντας έναν μικρό ρόλο στον «Λευκό Σεΐχη» (1952), τη δεύτερη σκηνοθετική προσπάθεια του Φεντερίκο Φελίνι, η καλόκαρδη πόρνη Καμπίρια γίνεται έπειτα από πέντε χρόνια η πρωταγωνίστρια της τελευταίας νεο-ρεαλιστικής ταινίας του. Ο Ιταλός δημιουργός προετοιμάζει το μεγάλο άλμα του σε έναν πιο μοντέρνο και προσωπικό τρόπο κινηματογραφικής έκφρασης (θα ακολουθήσουν τα «Dolce Vita» και «81/2»), πριν από αυτό όμως θα ολοκληρώσει την άμεση κοινωνική ματιά του στη μεταπολεμική Ιταλία μέσα από το γλυκόπικρο, ζωντανό και συγκινητικό πορτρέτο ενός θηλυκού Σαρλό.

Πρόκειται για μια αφελή μα αισιόδοξη γυναίκα, που σκοντάφτει διαρκώς σε αναποδιές, συνεχίζει όμως να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Βραβευμένη για την απαράμιλλη –τσαπλινική– ερμηνεία της στο Φεστιβάλ Κανών, η Τζουλιέτα Μασίνα προσδίδει ένα υπαρξιακά τραγικό βάθος στα κωμικά παθήματα της Καμπίρια, τα οποία ο Φελίνι περιβάλλει με μια αύρα χριστιανικής προβληματικής. Ταυτόχρονα συλλαμβάνει όλη την αλήθεια της φτωχής, λαϊκής Ρώμης, την οποία αντιδιαστέλλει ευρηματικά με την απατηλή κοσμική λάμψη της, κερδίζοντας ακόμη ένα ξενόγλωσσο Όσκαρ (το δεύτερο από τα συνολικά τέσσερα).

Α/Μ. Ιταλία. 1957. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Νύχτες της Καμπίρια

Le Notti di Cabiria
4
  • Δραματική
  • 1957
  • Διάρκεια: 110 '
  • Φεντερίκο Φελίνι

Η Καμπίρια, μια καλόκαρδη πόρνη, νομίζει ότι βρήκε τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο του Τζόρτζιο, ο οποίος αποδεικνύεται απατεώνας. Εκείνη όμως συνεχίζει να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.