Αφιέρωμα στους σκηνοθέτες Άλμπερ Σέρα και Τζοάνα Χογκ στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Οι ταινίες των ανατρεπτικών δημιουργών στην επετειακή διοργάνωση, παρουσία του Σέρα.

Αφιέρωμα στους σκηνοθέτες Άλμπερ Σέρα και Τζοάνα Χογκ στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ανακοινώσεων συνέχεια για το επετειακό 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31/10-10/11) το οποίο ετοιμάζει αφιερώματα σε δύο ανατρεπτικούς σκηνοθέτες.

Ο Άλμπερτ Σέρα, ο καταλανός δημιουργός ο οποίος στο «Θάνατο του Λουδοβίκου XIV» (2016) σκηνοθέτησε τον θρυλικό ηθοποιό Ζαν-Πιερ Λεό, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη με αφορμή το αφιέρωμα στο σύνολο της φιλμογραφίας του, στο πλαίσιο του οποίου θα παραδώσει και masterclass ανοιχτό στο κοινό. Ο σκηνοθέτης έχει αναφέρει ως πηγή έμπνευσης τους φίλους του, την ποπ μουσική και το πειραματικό σινεμά των ’60s –αλλά και τους κριτικούς κινηματογράφου της ίδιας δεκαετίας- καθώς και τους avant-garde καλλιτέχνες των αρχών του 20ού αιώνα. Στις ταινίες του αρέσκεται να αναμειγνύει διάσημους και επαγγελματίες ηθοποιούς με ανθρώπους από την ιδιαίτερη πατρίδα του ή με ανθρώπους που βρήκε απλά στο Facebook.

Αφιέρωμα στους σκηνοθέτες Άλμπερ Σέρα και Τζοάνα Χογκ στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 1
© Oscar Fernandez Orengo

Στο αφιέρωμα θα προβληθεί και η πιο πρόσφατη ταινία του Σέρα, το «Liberté» (2019), το οποίο διαδραματίζεται λίγο πριν το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης και παρακολουθεί τις νυχτερινές περιπλανήσεις μιας ομάδας αριστοκρατών, των Libertines, που το 1774 εγκαταλείπουν τη Γαλλία, αναζητώντας καταφύγιο στη Γερμανία, όπου αρχίζουν να ζουν μια ζωή πέρα από ηθικούς κανόνες και όρια. Ένα γκροτέσκο, προκλητικό και φιλήδονο ταμπλό βιβάν της παρηκμασμένης Παλαιάς Ευρώπης, η οποία αντιστέκεται σθεναρά στην πνευματική, ηθική και σεξουαλική απελευθέρωση. Η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο πρόσφατο φεστιβάλ των Κανών.

Αφιέρωμα στους σκηνοθέτες Άλμπερ Σέρα και Τζοάνα Χογκ στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 2
© Ellis Parrinder

Παράλληλα θα «τρέχει» το αφιέρωμα στη βρετανίδα Τζοάνα Χογκ. Με σταθερούς συνεργάτες τους Τίλντα Σουίντον και Τομ Χίντλεστον, η Χογκ έχει πλασαριστεί στην πρώτη γραμμή ενός σινεμά που υπηρετεί τον κοινωνικό ρεαλισμό στη Γηραιά Αλβιόνα. Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν βρίσκεται και το «Souvenir», η ταινία που απέσπασε διθυράμβους και κέρδισε τις εντυπώσεις στο φεστιβάλ του Σάντανς όπου και απέσπασε και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η κόρη της Τίλντα Σουίντον, η Όνορ Σουίντον-Μπερν, η οποία ενσαρκώνει μια νεαρή φοιτήτρια κινηματογράφου που συνάπτει ερωτική σχέση με έναν μεγαλύτερό της άντρα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως στο φεστιβάλ θα προβληθεί ακόμη η πρώτη μικρού μήκους ταινία της Χογκ με τίτλο «Caprice» (1986).

Αφιέρωμα στους σκηνοθέτες Άλμπερ Σέρα και Τζοάνα Χογκ στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 3
«The Souvenir»

Θυμίζουμε πως το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει καλεσμένο στην πόλη τον ριζοσπαστικό σκηνοθέτη Τζον Γουότερς, ενώ η θεματική του φετινού διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος είναι το «overview effect». Τέλος, ο The Boy – κατά κόσμον Αλέξανδρος Βούλγαρης – επιλέγει τις αγαπημένες του ταινίες από τη δεκαετία του ’80 στο αφιέρωμα «Μεγαλώνοντας στα ’80s».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.