Η Κόκκινη Τζόαν

2

Αφηγηματικά απρόσωπη δραματοποίηση μιας αληθινής ιστορίας, στημένη με τα γνωστά βρετανικά ποιοτικά στάνταρντ.

Η Κόκκινη Τζόαν

Η Μελίτα Νόργουντ ήταν μια τυπική δημόσια υπάλληλος η οποία κόντευε τα ενενήντα, όταν κατέλαβε τα πρωτοσέλιδα ως «η σπουδαιότερη κατάσκοπος της KGB στην αγγλική ιστορία». Κάτι που ήρθε στο φως μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου της KGB Βασίλι Μιτρόκιν το 1999 και η ίδια δεν το αρνήθηκε, παραδεχόμενη πως για σχεδόν τρεις δεκαετίες διοχέτευε στους Σοβιετικούς απόρρητα κρατικά έγγραφα. Η ιστορία της, γεμάτη ίντριγκες και σασπένς, αποτελεί πρώτης τάξης κινηματογραφικό υλικό, ενισχυμένο μάλιστα από μια κρίσιμη δραματικά λεπτομέρεια. Γιατί η Νόργουντ τα έκανε όλα αυτά;

Η τηλεοπτική παραγωγός Λίντσεϊ Σαπίρο μετατρέπει σε σενάριο τη διά χειρός Τζένι Ρούνι ιστορική βιογραφία της Νόργουντ, αλλάζοντας το όνομα της ηρωίδας της σε Τζόαν Στάνλεϊ. Κατά τα άλλα, ακολουθεί πιστά τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία ξεκινούν να εκτυλίσσονται από τη δεκαετία του ’30, όπως τα θυμάται η γηραιά πλέον Τζόαν (Τζούντι Ντεντς) που κατηγορείται επίσημα για κατασκοπία και εθνική προδοσία. Αυτό το τελευταίο αποτελεί και τον βασικό προβληματισμό της ταινίας του Τρέβορ Ναν, ενός σημαντικού θεατράνθρωπου της Γηραιάς Αλβιόνος (πρώην διευθυντής του Royal Shakespeare Company και του Βρετανικού Εθνικού Θεάτρου), ο οποίος είχε να περάσει πίσω από την κινηματογραφική κάμερα 22 ολόκληρα χρόνια («Δωδεκάτη Νύχτα»).

Η Κόκκινη Τζόαν - εικόνα 1

Δίνοντας βάρος στους χαρακτήρες και στα ψυχολογικά τους διλήμματα, ο Ναν αναζητά μια ηθική πυξίδα σε μια εποχή θολών ιδεολογιών και αμοραλιστικών συμφερόντων (η μεταπολεμική Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου). Με το «φιλολογικό», αφηγηματικά απρόσωπο τρόπο του ακαδημαϊκού biopic, στημένου με τα γνωστά βρετανικά ποιοτικά στάνταρντ, προσπαθεί να συνδυάσει το ιστορικό δράμα, την ένταση του κατασκοπικού θρίλερ και το πορτρέτο μιας γυναίκας μπροστά σε μια επώδυνη ηθική και πολιτική επιλογή, με την ταινία να αμφισβητεί τολμηρά την έννοια της εθνικής προδοσίας (η Νόργουντ/Στάνλεϊ ισχυρίστηκε ότι έπραξε κατ’ αυτόν τον τρόπο για να μη διαταραχτεί η τότε παγκόσμια ισορροπία πυρηνικού τρόμου). Μακάρι να το έκανε και με το ανάλογο κινηματογραφικό θάρρος…

Μ. Βρετανία. 2018. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κόκκινη Τζόαν

Red Joan
2
  • Κατασκοπική
  • 2018
  • Διάρκεια: 101 '
  • Τρέβορ Ναν

Η Τζόαν Στάνλεϊ είναι μια συνταξιούχος δημόσια υπάλληλος, η οποία το 2000 συλλαμβάνεται από τις βρετανικές αρχές με την κατηγορία ότι, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διοχέτευε σχέδια κατασκευής της ατομικής βόμβας στους Σοβιετικούς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.