Εντυπωσιακή έναρξη για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κίμωλου

Πρώτες εντυπώσεις από το αιγαιοπελαγίτικο cine-event με άποψη...

Εντυπωσιακή έναρξη για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κίμωλου

Σε μια εποχή που σ' όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, η Κίμωλος καταθέτει κι αυτή τη δική της πρόταση, θέλοντας να κάνει τη διαφορά. Κι αν η εικόνα που κυριαρχεί στην αφίσα του πρώτου διεθνούς φεστιβάλ της είναι αυτή ενός γεωλογικού σχηματισμού σαν... μανιτάρι (το πανέμορφο Σκιάδι, φυσική ατραξιόν – σήμα κατατεθέν του νησιού), φαίνεται πως το μικρό νησί του Αιγαίου δεν έχει μια τουριστική άποψη για το σινεμά. Εδώ και μια πενταετία μια ομάδα εθελοντών, η ίδια που έχει δημιουργήσει βιβλιοθήκες – βάρκες σε πολλές παραλίες, οργανώνει κάθε καλοκαίρι υπαίθριες προβολές ταινιών, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, να δουν ενδιαφέρουσες επιλογές απ' ότι προβλήθηκε στην Αθήνα την τρέχουσα σεζόν.

Πατώντας πάνω στη σινεφίλ αυτή κληρονομιά, ο σκηνοθέτης Μανουέλ ντε Κόκο (κατά κόσμο Μάνος Κοκορομύτης) σκέφτηκε πως το γραφικό νησί της Κιμώλου θα ήταν ένας ιδανικός τόπος για ένα διεθνές φεστιβάλ, το οποίο θα έφερνε στις Κυκλάδες κινηματογραφικές ιδέες απ' όλο τον κόσμο, στέλνοντας πίσω σ' αυτόν τις εικόνες του πανέμορφου ελληνικού καλοκαιριού. Βρίσκοντας έμπρακτη υποστήριξη από την τοπική δημοτική αρχή, αλλά και αρμόδιους κρατικούς φορείς (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Υπουργείο Ναυτιλίας, ΕΟΤ, ΕΡΤ), κατάφερε να υλοποιήσει τελικά την τολμηρή ιδέα του, η οποία συνοδευεται κι από μια συγκροτημένη άποψη πάνω στο σινεμά: από τις 25/6 έως την 1/7 θα προβληθούν σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού (πλατείες, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους) 12 συνολικά ταινίες που επέλεξε ο ίδιος, εκ των οποίων οι οκτώ, όλες πρόσφατες παραγωγές και πανελλήνιες πρεμιέρες, αποτελούν το διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Εντυπωσιακή έναρξη για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κίμωλου - εικόνα 1

Η αρχή έγινε την Τρίτη το βράδυ με το εκτός συναγωνισμού «Ένστικτο της Ζωής» του Αργεντίνου Αρμάντο Μπο, ένα κοινωνικό θρίλερ με αλληγορική διάθεση και μαύρο χιούμορ, το οποίο προβλήθηκε στα ερείπια του κάστρου της Κιμώλου, φωτισμένα με φαναράκια, ενώ κουρελούδες πάνω στις πέτρες και μαξιλάρες πάνω σε παλέτες έγιναν καθίσματα για τους πολυάριθμους (ακόμα και όρθιους) θεατές. Σειρά είχε χθες το low budget, γυρισμένο με κινητό τηλέφωνο αγωνιώδες θρίλερ «Blue Moon» του Στέφεν Χάρις από την Νεα Ζηλανδία και το πολύ ενδιαφέρον πολιτικά δράμα «Fatwa» του Τυνήσιου Μαχμούντ Μπεν Μαχμούντ.

Το βραβείο της διεθνούς κριτικής επιτροπής, με πρόεδρο τον Αλγερινό κριτικό, διευθυντή φεστιβάλ και σκηνοθέτη Ταχάρ Χούτσι, διεκδικούν ακόμα το τούρκικο «Debt» του Βουσλάτ Σαράκογλου, το «The Children of the Salt» των αδελφών Ροντρίγκες από την Βενεζουέλα, το «The Little Comrade» της Μοόνικα Σίμετς από την Εσθονία (βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Μπουσάν), το ιρανικό «Amir» του Νίμα Έγκχλιμα, το «Veneno» του Ταμπαρέ Μπλανσάρ από την Δομινικανή Δημοκρατία και το βραβευμένο στο Μόντρεαλ «Eternal Winter» του Ούγγρου Ατίλα Σαζ. Όλες τους ταινίες που επικεντρώνονται σε σύγχρονα, επίκαιρα προβλήματα, πολλές εμπνέονται από αληθινές ιστορίες, ενώ στην πλειοψηφία τους προέρχονται από εθνικές κινηματογραφίες ελάχιστα οικείες στο ελληνικό κοινό.

Η τελετή λήξης είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα 1/7, όπου και θα προβληθεί το γαλλοελβετικό δράμα «Το Τραγούδι των Σκορπιών» του Ανούπ Σινγκ με την Γκολσιφτέχ Φαραχανί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.