Destiny

4,5

Η πρώτη πραγματικά σπουδαία ταινία ενός κινηματογραφικού γεωμέτρη, κορυφαίου εικονοκλάστη και σκηνοθέτη της μοίρας, ο οποίος συνδυάζει σ’ αυτό το πρώιμο αριστούργημά του την αλληγορική μυθοπλασία με την εικαστική μεγαλοπρέπεια και το αφηγηματικό στιλιζάρισμα.

Destiny

Ο «Θλιμμένος Θάνατος», όπως είναι o αυθεντικός τίτλος της πρώτης πραγματικά σπουδαίας ταινίας της φιλμογραφίας του Φριτς Λανγκ («Μητρόπολις», «Μ», «Η Μεγάλη Κάψα»), εμπνέεται από το μύθο του Ορφέα και της Ευριδίκης αλλά κι εκείνον της Σαβίτρι από την «Μαχαμπαράτα», τον οποίο μεταπλάθει σε μια εξπρεσιονιστική παραβολή: ο Θάνατος δίνει σε μια νεαρή γυναίκα τρεις ευκαιρίες για να πάρει πίσω τον αγαπημένο της. Έτσι εκείνη «ταξιδεύει» στην Ιστορία και τη Βαγδάτη, τη Βενετία και την Κίνα προσπαθώντας να σώσει τουλάχιστον μία ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει.

Ο σκηνοθέτης της ανθρώπινης μοίρας συνδυάζει σε αυτό το πρώιμο αριστούργημά του την αλληγορική μυθοπλασία με την εικαστική μεγαλοπρέπεια και το αφηγηματικό στιλιζάρισμα, παρασύροντάς μας σε ένα ονειρικό και προφητικά δυσοίωνο σύμπαν στο οποίο ακόμη και ο –κουρασμένος– θάνατος έρχεται αντιμέτωπος με το ανίκητο (;) πεπρωμένο του.

Α/Μ. Γερμανία. 1921. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Destiny

Der Müde Tod
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1921
  • Διάρκεια: 97 '
  • Φριτς Λανγκ

Ο Θάνατος δίνει σε μια νεαρή γυναίκα τρεις ευκαιρίες για να πάρει πίσω τον αγαπημένο της. Έτσι, εκείνη «ταξιδεύει» στην ιστορία και στη Βαγδάτη, τη Βενετία και την Κίνα, προσπαθώντας να σώσει τουλάχιστον μια ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.