Ο Γιώργος Λάνθιμος γυρίζει μικρού μήκους για την Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο διεθνούς κλάσης σκηνοθέτης «επιστρέφει» στην Ελλάδα το 2020.

Ο Γιώργος Λάνθιμος γυρίζει μικρού μήκους για την Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Οργανισμός ΝΕΟΝ πρόκειται να συνεργαστούν με τον Γιώργο Λάνθιμο στο πλαίσιο του προγράμματος "The Artist and the Composer", σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης αναλαμβάνει να γυρίσει μία μικρού μήκους ταινία, χωρίς να είναι γνωστό ακόμα το σενάριό της, η οποία θα προβληθεί το 2020 στην κεντρική αίθουσα της Λυρικής συνοδεία ζωντανής μουσικής. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη "η μουσική επιλογή θα εκτείνεται από το μπαρόκ ως τη σύγχρονη εποχή", ενώ προσθέτει πως "η μουσική θα είναι το λιμπρέτο" του Γιώργου Λάνθιμου.

Ο Γιώργος Λάνθιμος γυρίζει μικρού μήκους για την Εθνική Λυρική Σκηνή - εικόνα 1

Καθώς ο Έλληνας δημιουργός τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο εξωτερικό, δήλωσε σχετικά με την επικείμενη συνεργασία: "Είμαι πολύ χαρούμενος που έστω με έναν έμμεσο τρόπο επιστρέφω στην Ελλάδα, παράγοντας ένα έργο το οποίο θα παρουσιαστεί σε ένα πολύ ενδιαφέροντα κύκλο μουσικής και εικαστικών τεχνών που έχουν δημιουργήσει η Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Οργανισμός ΝΕΟΝ. Πάντα με ενδιέφερε η θετική επίδραση που μπορούν να έχουν οι περιορισμοί κατά τη διαδικασία της δημιουργίας και το γεγονός ότι καλούμαι να κατασκευάσω μια ταινία που θα συνοδεύεται ηχητικά, αποκλειστικά από ζωντανή μουσική, είναι κάτι νέο για μένα και πολύ ενδιαφέρον".

Ο Γιώργος Λάνθιμος γυρίζει μικρού μήκους για την Εθνική Λυρική Σκηνή - εικόνα 2

Ο Γιώργος Λάνθιμος ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο φεστιβάλ των Κανών ως μέλος της κριτικής επιτροπής με πρόεδρο τον οσκαρικό Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, διανύει την καλύτερη φάση της καριέρας του, μετά τις πολλαπλές βραβεύσεις και τις 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ που απέσπασε με την "Ευνοούμενη", κερδίζοντας εκείνο για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν.

Η ΕΛΣ και ο Οργανισμός ΝΕΟΝ συνεργάζονται για δεύτερη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος "The Artist on the Composer", το οποίο σύμφωνα με τον ιδρυτή του Οργανισμού Δημήτρη Δασκαλόπουλο υπογραμμίζει την "προσπάθεια των καλλιτεχνών να δώσουν ερμηνεία στη ζωή, η αγωνία για τη δημιουργία ενός νέου έργου με συγκινεί βαθιά". Ο ίδιος εκδηλώνει την επιθυμία στήριξης του έργου νέων Ελλήνων καλλιτεχνών με αναθέσεις, για αυτό και εκφράζει τη "μεγάλη χαρά του για την επιστροφή του Γιώργου Λάνθιμου στην Ελλάδα" χάρη στο πρόγραμμα. Προηγουμένως, στο πλαίσιο του προγράμματος στις αρχές του 2019, ο εικαστικός Νίκος Ναυρίδης είχε παρουσιάσει τη Λυρική το έργο - performance "Noli me Tangere" ("Μη μου Άπτου").

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε αυτό το ΠΣΚ στους κινηματογράφους

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 5 Φεβρουαρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2026

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (05-11/02)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Απόψε βλέπουμε τον 'Σημαδεμένο' σε ειδική προβολή στο Αθήναιον

Το Athinaion Legends ξεκινά εκρηκτικά, με την ταινία του Μπράιαν ντε Πάλμα και τον Αλ Πατσίνο σε ρόλο ζωής.

Λένε ότι αυτά είναι τα 10 χειρότερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών

Άλλα ήρθαν και δεν ακούμπησαν, αλλά τα ξεχάσαμε και τα επαναφέραμε για τις ανάγκες της λίστας. Όπως και να έχει, αυτά τα ντοκιμαντέρ (μάλλον) πρέπει να αποφύγετε.

Σάντανς: Bραβείο κοινού στη Μυρσίνη Αριστείδου για τη ταινία "Κράτα Με"

Σημαντική διάκριση για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της κύπριας σκηνοθέτριας στο Φεστιβάλ Σάντανς.

"Ο Διάβολος φοράει Prada 2": Έσκασε το trailer και σπάει κάθε ρεκόρ στις προβολές

Μόλις 9 ώρες χρειάστηκαν για να φτάσει τις 2,8 εκατ. προβολές, ενδεικτικό του τι πρόκειται να συμβεί, όταν η ταινία κυκλοφορήσει, στις αίθουσες των σινεμά.

Μια ξεχωριστή ανθολογία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από το CineDoc έρχεται στον Δαναό

Πέντε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και μια βραβευμένη VR προβολή θα παρουσιαστούν για δύο ημέρες από το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc στον κινηματογράφο Δαναό.